Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ARHEOLOZI IZVAN SEBE ‘Iskopali smo ne┼íto nevjerojatno, ovo potpuno mijenja na─Źin na koji se tuma─Źi povijest Stonehengea!’

ARHEOLOZI IZVAN SEBE ‘Iskopali smo ne┼íto nevjerojatno, ovo potpuno mijenja na─Źin na koji se tuma─Źi povijest Stonehengea!’

Stonehenge-spomenikZakopani ostaci velikog pretpovijesnog spomenika otkriveni su u blizini poznatog britanskog megalitskog spomenika Stonehengea zahvaljuju─çi geofizi─Źkim istra┼żivanjima, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.

Koriste─çi se naprednim tehnologijama poput georadarskog mjerenja, arheolozi su otkrili oko 90 kamena zakopanih ispod oko metar zemlje na lokaciji Durrington Walls, koja se nalazi manje od tri kilometra od Stonehengea, na jugozapadu Engleske.

Na toj lokaciji arheolozi su ve─ç prije otkrili kru┼żnu pretpovijesnu strukturu promjera 500 metara i opsega 1,5 kilometra.

“Ispod tog golemog spomenika nalazi se jo┼í jedan”, rekao je Vincent Gaffney, jedan od dvojice voditelja projekta, koji zajedno provode Sveu─Źili┼íte Birmighama i Institut Ludwing Boltzmann iz Be─Źa.

Novi spomenik, ─Źiji najve─çi kameni dose┼żu visinu od 4,5 metara, sagra─Ĺen je u obliku slova C. Star je otprilike 4500 godina, ┼íto zna─Źi da je “iz istog razdoblja ili prethodi” Stonehengeu, objavio je Stonehenge Hidden Landscapes Project.

Spomenik bi se mogao sastojati od 200 kamena, rekao je arheolog Wolfgang Neubauer.

“Kameni koji nedostaju mo┼żda su iskori┼íteni za gradnju Stonehengea”, rekao je, dok su oni ostavljeni na mjestu vjerojatno polomljeni u poku┼íaju premje┼ítanja.

Otkri─çe mijenja na─Źin na koji se tuma─Źi povijest te lokacije, istaknuo je.

stonehenge-noviIskapanja koja se zadnjih godina provode na lokaciji Durrington Walls pokazala su postojanje sela u kojem su mo┼żda ┼żivjeli graditelji Stonehengea.

“Ne samo da su ondje ┼żivjeli, nego i kamenje kojim su se mo┼żda koristili potje─Źe s tog mjesta”, rekao je Neubauer.

Stonehenge je podignut izme─Ĺu 3000. i 2300. prije Krista, a na─Źin na koji su megaliti premje┼ítani i dalje je nedoku─Źiva tajna.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,