Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » KORAK DO LIJEKA: Vlada RH na Twitteru: od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

KORAK DO LIJEKA: Vlada RH na Twitteru: od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

legalizacija-marihuanaPovjerenstvo je preporu─Źilo kori┼ítenje marihuane u medicinske svrhe

ÔÇśOd jeseni legalizacija kanabisa u mediciniÔÇÖ, objavljeno je danas na slu┼żbenoj Twitter stranici Vlade RH. Uz ilustraciju pi┼íe kako je Povjerenstvo, osnovano u sije─Źnju 2015., preporu─Źilo kori┼ítenje marihuane u medicinske svrhe.

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe trenutno razmatra izmjene postoje─çih zakona i izra─Ĺuje pravilnik kojim bi se kanabis mogao koristiti u medicini.

Kao lijek za niz bolesti

Predsjednik Povjerenstva je doc.dr.sc. Ognjen Brborovi─ç s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene za┼ítite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a Povjerenstvo se sastoji od deset ─Źlanova koji su redom uva┼żeni stru─Źnjaci medicinske i pravne struke

Kanabis će se tako moći koristiti za niz bolesti, kao što je multipla skleroza, HIV, psihijatrijski poremećaji, maligne bolesti. Koristit će se i kao sastojak kemoterapija.

Vlada je objavila link gdje se mo┼że detaljnije pogledati kako i pod kojim uvjetima ─çe se kanabis mo─çi legalno primjenjivati.

Legalizacijom sprije─Źiti cvjetanje crnog tr┼żi┼íta

Kako bi se ostvario cilj reguliranja uporabe kanabisa, Vlada će morati napraviti dvije izmjene: dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, te izbaciti kanabis iz prve skupine droga gdje je smješten po Konvenciji uz 1971. godine.

ÔÇťImaju─çi u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te ─Źinjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tr┼żi┼ítu, nu┼żno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje kanabisa u medicinske svrhe. Stoga je potrebno promijeniti postoje─çe zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole sve kako bi se omogu─çila uporaba kanabisa u medicinske svrhe, a sprije─Źila zlouporabaÔÇŁ, stoji u obrazlo┼żenju Zaklju─Źka za promjenu zakonodavstva.

U sije─Źnju 2015. prema evidenciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga 12 zemalja Europske unije omogu─çilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. To su redom: ─îe┼íka, Finska, Rumunjska, Italija, ┼ápanjolska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Portugal, Njema─Źka, Velika Britanija i zadnja Slovenija. Za koji tjedan ovima zemljama ─çe se pridru┼żiti i Hrvatska.
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , ,