Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » KORAK DO LIJEKA: Vlada RH na Twitteru: od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

KORAK DO LIJEKA: Vlada RH na Twitteru: od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

legalizacija-marihuanaPovjerenstvo je preporučilo korištenje marihuane u medicinske svrhe

‘Od jeseni legalizacija kanabisa u medicini’, objavljeno je danas na službenoj Twitter stranici Vlade RH. Uz ilustraciju piše kako je Povjerenstvo, osnovano u siječnju 2015., preporučilo korištenje marihuane u medicinske svrhe.

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe trenutno razmatra izmjene postojećih zakona i izrađuje pravilnik kojim bi se kanabis mogao koristiti u medicini.

Kao lijek za niz bolesti

Predsjednik Povjerenstva je doc.dr.sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a Povjerenstvo se sastoji od deset članova koji su redom uvaženi stručnjaci medicinske i pravne struke

Kanabis će se tako moći koristiti za niz bolesti, kao što je multipla skleroza, HIV, psihijatrijski poremećaji, maligne bolesti. Koristit će se i kao sastojak kemoterapija.

Vlada je objavila link gdje se može detaljnije pogledati kako i pod kojim uvjetima će se kanabis moći legalno primjenjivati.


Legalizacijom spriječiti cvjetanje crnog tržišta

Kako bi se ostvario cilj reguliranja uporabe kanabisa, Vlada će morati napraviti dvije izmjene: dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, te izbaciti kanabis iz prve skupine droga gdje je smješten po Konvenciji uz 1971. godine.

“Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tržištu, nužno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje kanabisa u medicinske svrhe. Stoga je potrebno promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole sve kako bi se omogućila uporaba kanabisa u medicinske svrhe, a spriječila zlouporaba”, stoji u obrazloženju Zaključka za promjenu zakonodavstva.

U siječnju 2015. prema evidenciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga 12 zemalja Europske unije omogućilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. To su redom: Češka, Finska, Rumunjska, Italija, Španjolska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija i zadnja Slovenija. Za koji tjedan ovima zemljama će se pridružiti i Hrvatska.
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , ,