Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Putin: Da ušli smo u Siriju! Izbjeglička kriza je bila predvidiva jer Zapad nastavlja nametati svoju politiku u muslimanskom svijetu

Putin: Da ušli smo u Siriju! Izbjeglička kriza je bila predvidiva jer Zapad nastavlja nametati svoju politiku u muslimanskom svijetu

migracija-sirija-izbjegliceIzbjeglička kriza u Europi je apsolutno mogla predvidjeti pošto Zapad nastavlja nametati svoju politiku u muslimanskom svijetu, izjavio je ruski predsjednik

“Mnogo puta sam ponovio da je kriza mogla predvidjeti”, izjavio je ruski predsjednik na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Putin je rekao da je nemoguće živjeti u područjima koja su pod kontrolom Islamske države i da “naravno, ljudi bježe”.

“Teroristi uništavaju stotine tisuća ljudi, dižu u zrak spomenike kulture, spaljuju žive ljude i dave ih, odsijecaju im glave. Kako da tamo živi? “, upitao je Putin.

Prema podacima UN, više od 300.000 prešlo je Sredozemno more od siječnja, a 2.500 ih se utopilo pokušavajući se domoći Europe.

Ruski predsjednik je govorio, između ostalog, i o borbi protiv terorizma i Islamske države io situaciji u Ukrajini, javile su ruske agencije.

Rusija je predložila da se formira međunarodna koalicija za borbu protiv terorizma i ekstremizma, rekao je Putin, koji je podsjetio da je o ovome već razgovarao s predsjednicima SAD, Turske, Egipta, kao i liderima Saudijske Arabije i Jordana.

On je rekao da Rusija surađuje i sa svojim partnerima u Siriji, gdje džihadisti također imaju svoja uporišta.

“Postoji slaganje o tome da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv terorizma ali da istovremeno mora započeti politički proces u Siriji”, rekao je Putin i dodao da je sirijski predsjednik Bashar al-Asad prihvatio kontakte sa “zdravom” oporbom.

Putin je međutim rekao da je “prerano” da se govoriti o bilo kakvom sudjelovanju Rusije u vojnim operacijama protiv Islamske države.

Povodom sukoba policije i ekstremno desničarskih prosvjednika ispred Parlamenta Ukrajine, nakon načelnog usvajanja nacrta izmjena Ustava koje predviđaju veću autonomiju za proruske oblasti na istoku zemlje, Putin je rekao da neredi nisu povezani s izmjenama u Ustavu.

“Vjerujem da ti tragični događaji ni na koji način nisu povezani s izmjenama Ustava, jer sve predložene izmjene su isključivo deklarativne i ne mijenjaju strukturu vlasti u Ukrajini”, rekao je Putin.

Putin: Točno je, ruska vojska je ušla u Siriju!

Rusija provodi ozbiljan trening i pruža logističku potporu sirijskoj vojsci, kazao je Vladimir Putin,potvrđujući prvi put u javnosti informaciju o ruskoj umiješanosti u rat u Siriji.

Ruski predsjednik kazao je i kako su rasprave o direktnoj vojnoj intervenciji u Siriji zasad preuranjene, no nije isključio tu mogućnost u budućnosti.

Siriji već uvelike pomažemo opremanjem i treniranjem njihovih vojnika našim oružjem – kazao je Putin tijekom ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi RIA Novosti.Htjeli bismo stvoriti neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Trenutno su u tijeku konzultacije s našim američkim partnerima. Osobno sam razgovarao s Obamom o tome – kazao je Putin.

Rusija je već nekoliko puta dosad uložila veto na Vijeću sigurnosti UN-a kako bi iskazala potporu Basharu al Asadu tijekom četiri i pol godine dugog rata koji je odnio najmanje 250.000 života.

Prošlog tjedna sirijska državna televizija objavila je fotografije koja pokazuju rusko oklopno vozilo u borbi, a na snimci su se navodno čuli vojnici kako se dovikuju na ruskom.

Izraelski Yedioth Ahronoth citirao je prošlog tjedna zapadne diplomatske izvore koji su kazali kako će Rusija uskoro poslati u Siriju tisuće vojnika koji bi se iz tamošnje baze u Tartusu borile protiv Islamske države.

Ovakve stvari se obično drže u tajnosti, no definitivno postoji savjetodavna misija koja uključuje tehničare i inžinjere koji održavaju vojnu opremu, kao i vojnici koji ih štite – kazao je Pavel Felgenhaeur, nezavisni vojni komentator koji napominje kako je sasvim razumljivo da se članovi savjetodavne misije ponekad nađu usred borbe, pa čak pretrpe i gubitke.
 
(beta,jutarnji.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , ,