Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » MISTERIOZNO ORGANIZIRANO PONAŠANJE: Pogledajto što se dogodi sa skupinom mrava kad zazvoni mobitel

MISTERIOZNO ORGANIZIRANO PONAŠANJE: Pogledajto što se dogodi sa skupinom mrava kad zazvoni mobitel

mrav-mobitelZašto se ovi mravi ovako ponašaju? Ima nekoliko mogućih objašnjenja

Jedno od njih je da je mravima, insektima koji se orijentiraju koristeći Zemljino magnetsko polje, mobitel koji zvoni poremetio prirodni navigacijski sistem.

A možda se radi i o vibracijama telefona koji uznemiruje mrave ili pak o samoj zvonjavi.

Čak ni stručnjaci nisu uspjeli točno objasniti ovo ponašanje koje se, inače, često može primijetiti u kolonijama mrava kad izgube trag feromona koji im omogućuje da jedni s drugima budu u kontaktu.

Mravi su gotovo potpuno slijepi, a trag feromona omogućuje im navigaciju pa kad ga izgube, počnu slijediti jedan drugoga u krug kreirajući tako ‘spiralu smrti’ koja završava kad mravi počnu umirati od iscrpljenosti.

Australski znanstvenik Nigel Andrew sa Sveučilišta New England ponudio je svoje objašnjenje ove pojave. Prema njegovom mišljenju, kad telefon počne zvoniti, radio valovi mravima poremete osjećaj za smjer.

Mnogi mravi koriste magnetizam za orijentaciju za što u svojim antenama imaju posebne receptore. Ako putuju na veće udaljenosti, koriste Zemljino magnetsko polje kako bi znali kreću li se prema sjeveru, jugu, zapadu ili istoku.

Nasuprot ovoj teoriji, drugi australski znanstvenik Simon Robins sa Sveučilišta James Cook u Queenslandu smatra da mnogi mravi počinju formirati krug i bez mobitela te da je to neizostavna posljedica njihovog komunikacijskog sistema.

To što se mravi kreću baš na takav način možda ima neke veze s oblikom telefona ili njegovom vibracijom zbog koje su više uznemireni. No mnogi će se mravi tako ponašati i bez mobitela.

Sada zamislite kako radio valovi mogu utjecati na orijentaciju i um ljudi.
 

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,