Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ZAŠTO NA BALKANU POSLIJE RATA IMA PUNO OBOLJELIH OD RAKA? Tuga i mržnja izazivaju rak, potisnute emocije mogu dovesti do teških oboljenja!?

ZAŠTO NA BALKANU POSLIJE RATA IMA PUNO OBOLJELIH OD RAKA? Tuga i mržnja izazivaju rak, potisnute emocije mogu dovesti do teških oboljenja!?

rat-rak-mrznjaPo postotku oboljelih od raka pluća Hrvatska je u europskom vrhu; može li se povezati mržnja i emocije sa teškim bolestima? Naravno da mogu. Poslijeratna Hrvatska, puna mržnje, i puna razočaranosti i tuge u državu koja nije uspjela kako su građanima pričali

U Hrvatskoj se godišnje postavi 20-ak tisuća dijagnoza malignih bolesti (tumora) po čemu smo, s obzirom na broj stanovnika, u okvirima iznad prosjeka, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kada netko ima problema sa sinusima, najčešće u njenom okruženju postoji osoba koja je iritira.

Jeste li znali da vaše emocije i te kako imaju veze sa vašim zdravljem? Svi zdravstveni problemi, pa i najteže bolesti, nastaju kao posljedica štetnih emocija koje ne umemo da izrazimo ili poričemo da postoje.

Mislima i emocijama pacijenata ne pridaje se nimalo ili se pridaje sasvim malo pažnje. Liječnici se ne obučavaju za takvu vrstu rada s pacijentima. Psiholozi, psihoterapeuti i “llife couch” nisu dostupni svim pacijentima, kaže prof. dr med. sci. Lelica Todorović, NLP trener, u svojoj knjizi “Čarobna gradionica zdravlja”.

Kroz nekoliko primjera ona navodi koliko zapravo emocije utječu na naš organizam, i kako bolesti mogu biti posljedica naših emocija, koje izražavamo ili potiskujemo.

Tako recimo, kada netko ima problema sa sinusima, najčešće u njenom okruženju postoji osoba koja je iritira. Uzrok, može biti i opterećenje potisnutom tugom koju osoba racionalizira. Nekad je to tuga zbog gubitka drage osobe ili gubitka ljubavi. Ako nije tuga, onda je briga, potreba da se bude oslonac u financijskom smislu prema bližnjima.

Arterijski krvni tlak se povisuje kad ste u stanju napetog iščekivanja, žurbe, straha, bijesa i ljutnje. Ukoliko se ove emocije ne prevedu u aktivnost, već ostaju samo na razini razmišljanja i dugotrajnog emocionalnog opterećenja, dolazi do trajne hipertenzije. Ove osobe su uvijek na rubu izražavanja sukoba, ali se boje da izraze svoje neslaganje zbog mogućih posljedica.

Probleme sa štitnjačom obično imaju osobe koje nemaju osjećaj da upravljaju vlastitim životom, već osjećaju da njime upravlja netko drugi. Oni se tada osjećaju kao žrtve i to dovodi do oboljenja.

Kada netko doživljava nešto što ne može da izbaci iz svog života, a ne može ni probaviti, onda se vremenom pojave želučane tegobe.

Želudac je poligon emocionalnog rata između vlastitih potreba i zahtjeva okoline (kapitalizam)

Jetra je sjedište primitivnih emocija ljutnje i bijesa. Osobe koje neprestano krkaju, samooptužuju se ili optužuju druge, koje u sebi uzgajaju strah, ljutnju i mržnju, često imaju probleme s jetrom i žučnom vrećicom.

Od depresije pati osoba koja potkopava svoje najsnažnije emocije, uništava najveće čežnje i time najveću snagu, skrivajući ih ispod slojeva odgoja, pravila i dužnosti. Kod depresije nije riječ o potisnutoj agresiji, tugi, bolu ili strahu, već o potisnutoj ljubavi, željama, potrebama, veselju, seksualnosti ili ushićenju. Depresija može biti posljedica drugih bolesti ali i ona može biti uzrok mnogim fizičkim oboljenjima. Kako ono najljepše iz mene izađe na površinu, to je pitanje koje depresivne osobe treba sebi da postave.

Rak je bolest koja se javlja kod osoba s dubokom emotivnom povredom ili dubokom ozlojađenošću. Dubinsko i dugotrajno zamjeranje koje osoba nosi u sebi može doslovno izjesti čovjeka. Duboka tajna, tuga ili mržnja, koje dugo traju, također mogu imati iste posljedice.

Problemi s grlom ukazuju na potiskivanje i sputavanje kreativnog izražavanja te osobe. Problemi s grlom nastaju i kada srce želi jednu stvar, a um govori drugo.

Ukočenost mišića simbolizira navlačenje oklopa ili pokušaj da se “nakostresi bodlje” u cilju obrane od nečega. To je karakteristično za ljude koji izgube kontrolu nad svojim emotivnim životom. One naizmjenično ispoljavaju nježnost i agresiju. Ove osobe se žele prepustiti, ali žele i da ostanu postojane.

Problemi s kralježnicom se javljaju kod ljudi koji preuzimaju veliki teret na sebe. Problem lumbalnog dijela kralježnice imaju osobe koje strahuju od neimaštine, problem srednjeg dijela kralježnice imaju osobe koje osjećaju krivnju, imaju nerazrešene probleme i teret na leđima, dok probleme u gornjem dijelu kralježnice imaju osobe kod kojih postoji nedostatak emocionalne podrške.

Osoba se osjeća nevoljeno i uzdržava se od pružanja ljubavi. Poremećaj srčanog ritma se događa kada se unutarnja napetost pojačava do nepodnošljivosti, i javlja se kod osoba koje ne znaju kako kontrolirati svoje emocije.
 
(prirodom4dozdravlja.blogspot.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,