Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Neki mediji ozbiljno pišu da se u onom vlaku nalazi legendarna Jantarna soba koju je Adolf Hitler oteo Rusima 1945.

Neki mediji ozbiljno pišu da se u onom vlaku nalazi legendarna Jantarna soba koju je Adolf Hitler oteo Rusima 1945.

hitler-vlak-poljska-nacistiPred sami kraj rata SS-ovci su rastavili sobu i transportirali je vlakom

U vlaku za koji se sumnja da sadrži razno nacističko zlato možda se nalazi i cijela soba okićena jantarom, zlatom i dragim kamenjem koja je nestala u pljački nakon Drugog svjetskog rata. Novinar Tom Bower, koji se inače bavi teorijama zavjere oko nacističkog zlata kaže kako vjeruje da postoji velika vjerojatnost da su u vlaku skrivene umjetnine i drago kamenje, a ne poluge zlata, piše Daily Mail.

No, ono čemu se on doista nada jest da će u vlaku otkrivenom u napuštenom tunelu ispod planine u Poljskoj pronaći Jantarnu sobu, ukradenu iz palače Katarine Velike, u blizini Sankt Petersburga oko 1941. godine. “Ako se radi o vlaku s umjetninama, bit će slika, bit će možda i dijamanata, rubina i dragog kamenja i također, jedna stvar koja oduvijek nedostaje: Jantarna soba!, rekao je Bower. “Mislim da je daleko uzbudljivije razmišljati da se možda nalazi u vlaku”, rekao je.

Sobu su nacisti rastavili, a onda je nestala

Nacisti su rastavili sobu, za koju se misli da je vrijedna oko 250 milijuna funti, kad su stigli u ruski dvor u listopadu 1941. godine. Rusi su pokušali sakriti glavnu sobu, dar kralja Prusije Petru velikom 1716. godine, pokriviši je tapetima, ali plan nije uspio. Soba je tada vlakom prebačena u dvorac Koenigsberg u tadašnju Istočnu Prusku. Sad se dvorac nalazi u Kalinjingradu.

Međutim, soba je nestala u siječnju 1945. godine, nakon zračnih i kopnenih napada na grad. I dok neki tvrde da je soba uništena u napadima, drugi su tvrdili kako su vidjeli vlak s 40 vagona kako se udaljava od dvorca nakon što je grad pao u ruke Crvene armije.

Poljske vlasti potvrdile pronalazak vlaka

Nakon što su dvojica muškaraca prošlog tjedna ustvrdila da je pronađen vlak s nacističkim zlatom, prije dva dana stigla i službena potvrda da vlak postoji. Naime, poljsko ministarstvo kulture objavilo je da je lokacija otkrivena priznanjem uoči smrti nakon što je čovjek, koji je pomagao u skrivanju vlaka još od kraja Drugog svjetskog rata, na samrtnoj postelji rekao gdje se nalazi kompozicija. Lokacija se nalazi u blizini gradića Walbrzych u jugozapadnoj Poljskoj.

Vlasti su se uvjerile u postojanje vlaka preko fotografija napravljenih uz pomoć radara. Predstavnik poljske službe za nacionalnu baštinu i očuvanje Piotr Zuchowski rekao je da je ovo otkriće “bez presedana”, ali je istaknuo da se još ne zna što je u vlaku. “Vjerojatno vojna oprema, ali i nakit, umjetnine i arhivski dokumenti. Oklopni vlakovi iz tog razdoblja korišteni su za prevoženje iznimno vrijednih predmeta, a ovo jest oklopni vlak, što je veliki trag”, izjavio je.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , ,