Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » “Dan bez smijeha je propao dan”: Najljepši citati i mudrost velikog Charlieja Chaplina

“Dan bez smijeha je propao dan”: Najljepši citati i mudrost velikog Charlieja Chaplina

carlie-chaplinCharlie Chaplin (16. travanj, 1889. – 25. prosinac 1977) bio je engleski glumac i komičar, legenda “nijeme ere” filma

Chaplinova plodna karijera trajala je čitavih 75 godina, a njegov lik skitnice postao je planetarno popularan i poznat je i danas. On je režirao, pisao, producirao i glumio u većini svojih filmova. Godine 1940. snimio je film “Veliki diktator”, u kojem je ismijavao Adolfa Hitlera.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam natjerati nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, to zovem POŠTOVANJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo zapravo bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, to zovem ZRELOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u točno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem VJERA.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost.

Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim raditi i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način iu svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam željeti da uvijek budem u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada živim samo za ovaj trenutak u kome se SVE događa. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.


Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo koristiti svoje srce, moj je um dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.

Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.

IZREKE:

“Dan bez smijeha je propali dan.”

“Da biste se iskreno smijali, potrebno je da prihvatite svoju bol i da se igrate s njom!”

“Pravi znak svakog čovjeka dolazi do izražaja kada je pijan.”

“Život je tragedija kada se gleda u krupnom planu, ali postaje komedija kada se gleda iz ptičje perspektive.”

“Ništa nije vječno u ovom našem svijetu, čak ni naši problemi.”

“Čovjek kao individua je genije. Čovjek u masi postaje bezglavo čudovište, veliki, nasilni idiot, koji ide tamo gdje mu se kaže da ide.”

“Poraz nije bitan. Potrebna je hrabrost da biste napravili budalu od sebe.”

“Ja sam u miru s bogom. U konfliktu sam sa ljudima.”

“Razmišljamo previše i osjećamo premalo.”

“Za komediju su mi potrebne samo tri stvari – park, policajac i lijepa djevojka.”

“Život bi bio divan kada bi nas ljudi ostavljali na miru.”

“Što će vam smisao? Život je izbor, a ne smisao.”

“Nemam više koristi od Amerike. Ne bih se vratio tamo da Isus Krist postane predsjednik.”

 
(vestinet.rs,srbijadanas.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,