Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ako se zlo ne može izbjeći, ne treba ga reklamirati!

Ako se zlo ne može izbjeći, ne treba ga reklamirati!

ISIS-pobugljenjeKakvo god čovjekoljublje i uzvišene ideje nosile medije, čak i ako su potpuno oslobođeni primisli o podizanju naklade ili čitanosti na tuđoj nevolji, u okolnostima kad ljudski život visi o niti, kao u slučaju terorističkih otmica, svaki novinar, urednik i medijska kuća trebaju se pitati što jest, a što nije ispravno, odnosno je li bilo kakav njihov angažman u službi propagande terorističke ideologije

Ponavljamo, čak i kad su nošeni isključivo pozitivnim, ljudskim porivima da pomognu “malom čovjeku” u nevolji, senzibiliziranjem javnosti i politike za strašnu nesreću u kojoj je važno bližnjima i svima koji se ikad nađu u sličnim okolnostima pokazati da nisu sami.Znači li to da su bešćutni mediji koji nisu ili su suženo izvještavali o navodnim otmicama i pogubljenjima?

Ili to samo znači da su oprezni jer im je ljudski život iznad svega. I obrnuto, pokazuju li mediji veću empatiju što detaljnije izvještavaju uvjereni da je sve važno?U vremenima internetskih sloboda u kojima je etika sve zapostavljenija, gotovo pa zastarjela disciplina, mediji ni na svjetskoj razini nisu našli jedinstven odgovor na teška pitanja.

Za razliku od politika koje odbijajući pregovaranje s teroristima biraju manje zlo kako bi spriječile veće – afirmaciju otmica kao efikasnog sredstva postizanja terorističkih ciljeva.

Kamo taj izbor žrtvovanja žrtve vodi, još ne znamo. Možda bi i medijski zavjet šutnje oduzeo smisao terorističkim otmicama.

Premda, bi li se politika angažirala na jednak način kako to sada i pod dojmom medija čini hrvatska politika. Dok god postoji nada da se nešto može učiniti, mediji imaju opravdanje za svoj angažman.

Drugo je pitanje kako to čine. Tko ima koristi od objave zastrašujućih detalja snimke žrtve otmice u ponižavajućim okolnostima uz maskiranog terorista s nožem?

Koji je smisao objave tog besmisla?! Time se samo šalje poruka da su “oni” moćni, strašni i beskrupulozni. Upravo to i jest propagandni cilj koji su teroristi htjeli postići objavom snimke. Ako se zlo ne može izbjeći, ne treba ga reklamirati!
 
(vecernji.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,