Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » DOSTA MEŠETARENJA: Putin gasi 197 banaka u Rusiji

DOSTA MEŠETARENJA: Putin gasi 197 banaka u Rusiji

Putin-bankeSprema se čistka u ruskom financijskom sektoru zbog kršenja propisa. Klijenti u panici, jer će lokot biti stavljen na 197 banaka

Centralna banka Rusije je pokazala da ne namjerava tolerirati kršenje propisa, pa je krenula u ofenzivu zatvaranja “neposlušnih banaka”. Generalni direktor Agencije za osiguranje uloga Andrej Meljnikov izjavio je da je u procesu likvidacije 197 banaka.

Sustavom osiguranja uloga obuhvaćene su 854 banke. Samo u posljednjih pet mjeseci oduzete su licence za rad više od 30 banaka.

Kod poduzetnika u Moskvi izazvala je pravi medijski šok vijest da je oduzeta licenca za rad banci “Ruski kredit”, koja je na 45. mjestu najvećih ruskih banaka i dosad se smatrala vrlo pouzdanom.

Da su građani vjerovali banci Ruski kredit, pokazuje to da je samo u lipnju štednja porasla 10 posto, a na depozitima su ukupno imali 42,7 milijardi rubalja.

Bez licence ostaju i AMB banka, Mostrojekonom banka i Tulska banka. Vlasnik sve četiri banke je Anatolij Motiljov (49). U Centralnoj banci Rusije su objasnili da je “Ruskom kreditu” oduzeta licenca zbog visikorizičnih kredita. Banke čiji je vlasnik Motiljov imale su “rupu” u poslovanju od čak 50 milijardi rubalja.

Motiljov je 2008. već imao problema sa Centralnom bankom, kao vlasnik Globeks banke. Ta banka je, inače, kreditirala gradnju velikih zgrada u vlasništvu Motiljova. On je sin bivšeg direktora sovjetskog jedinog osiguranja Gostraha, koji je poslije raspada SSSR-a bio direktor Rostraha.

Kasnije je Anatolij Motiljov osnovao zajedno s osiguranjem Rostrah banku Globeks. Poslije promjene rukovodstva u rostre, Motiljov se preselio u Globeks, gdje mu je partner bio bivši ministar unutarnjih poslova Rusije Adrej Dunajev.


banka-rusijaBaš on je pomogao Motiljovu da se oslobodi optužbi da je protuzakonito prebacivao novac Rostraha u Globeks. Ali, kad je 2008. došlo do krize u Rusiji, iz Globeksa je otišlo mnogo kapitala i tu banku je preuzela država.

Čim je prošla kriza, Motiljov je opet okupio bankarsku skupinu i postao vlasnik čak četiri banke. Dobro upućeni kažu da je napravio grešku kad je postao suviše halapljiv, pa je uzeo pod kontrolu desetak mirovinskih fondova. Ljudi koji su donedavno radili u Ruskom kreditu tvrde da je Motiljov “žrtva konkurentskog rata”.

Za one koji su radili s tom bankom i imali u njoj depozite zbog dobivanja bankovnkih jamstvo, a među njima je bilo i srpskog biznismena, nema utjehe, jer su ostali bez novca. Sada se mnogi pitaju gdje je uopće sigurno držati depozite.

Ispada da je najbolje raditi sa najvećim državnim bankama koje su najglomaznije, ali je zato rizik najmanji.

Nakon oduzimanja licence, Centralna banka će odrediti privremenu administraciju, a onda se ide na sud da bi se poslije mjesec do dva dana išlo na likvidaciju. Agencija za osiguranje uloga napravile su popis imovine, a zatim se namiruju prvo fizičke osobe, građani koji su imali uloge na računima.

Oni mogu dobiti kompenzaciju koja ne prelazi milijun i 400.000 rubalja, što je oko 20.000 dolara. Za tvrtke koje su imale račune uglavnom ne ostane ništa, ili ostanu samo “kosti”.
 
(Novosti,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,