Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MOZ4K R4DI PUNOM P4ROM: Ako mo┼żete pro─Źitati ovaj tekst imate takozvani “poreme─çaj” mozga

MOZ4K R4DI PUNOM P4ROM: Ako mo┼żete pro─Źitati ovaj tekst imate takozvani “poreme─çaj” mozga

tipoglikemija1Ljudski mozak je biolo┼íki kompjuter koji obradjuje informacije.Nas mozak nije u stanju izvoditi nezamislive matemati─Źke operacije kao pravi kompjuter ali moze razmi┼íljati, pisati poeziju, dizajnirati, re┼żirati filmove ……

Pored ovoga mozak ima i neke druge sposobnosti kao sto je tipoglikemija. Koliko puta vam se dogodilo da negdje pro─Źitate neku rije─Ź kojoj nedostaje neko slovo, ili je redoslijed slova istumban a vi ipak pro─Źitate zna─Źenje te rije─Źi. To je zato ┼íto mozak na rije─Źi gleda kao na cjelinu, a ne kao zasebna slova.

Ako uspijete pro─Źitati ovu poruku bez problema, to zna─Źi da va┼í mozak radi besprijekorno.

“Btnio je smao da su pvro i zdnjae sovlo r─Źijei na parovm msetu. Sovla u seridni mgou biti ptoupno imze ┼íana. Vi ta─Ĺoker mzoete ─Źtiati bez porlbema ─Źak i ako je na srtanome jzeiku.”

Jeste li ─Źuli za pojam tipoglikemija? To je pseudoznanstvena konstrukcija koja je nastala poslije jednog pisma upu─çenog New Scientistu, a rije─Ź je o anomaliji mozga da prepozna, a zatim i pro─Źita rije─Źi u kojima su slova ispremetana. Ako mo┼żete pro─Źitati ovaj tekst u fotografiji ispod i vi ste ‘tipoglikemi─Źni’!

tipoglikemijaTipoglikemija je ┼íaljivi naziv za ‘poreme─çaj’ mozga da pro─Źita rije─Źi, u kojima slova nisu napisana ispravnim redoslijedom ili ─Źak neka i nedostaju. Javlja se iz razloga ┼íto je mozak, kao najslo┼żeniji ljudski organ sposoban izvoditi komplicirane radnje, me─Ĺu koje se mo┼że ubrojiti i mogu─çnost da na rije─Źi gleda u vidu cjeline, a ne slovo po slovo.

Dovoljno je zadr┼żati prvo i posljednje slovo u izrazu, a ostala se mogu ispremetati kakogod i bit ─çe ih opet relativno jednostavno pro─Źitati.

Ako ste uspje┼íno rije┼íili prvi nivo s hrvatskim jezikom, poku┼íajte pro─Źitati i ovih nekoliko re─Źenica na engleskom.

poruka-skrivena

Jo┼í jedan primjer…

Tipoglikemijski tekst

“I cdn’uolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg: the phaonmneel pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rseearch taem at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Scuh a cdonition is arppoiatrely cllaed Typoglycemia .

“Amzanig huh? Yaeh and you awlyas thguoht slpeling was ipmorantt.”

Originalan tekst

“I couldn’t believe that I could actually understand what I was reading: the phenomenal power of the human mind. According to a research team at Cambridge University, it doesn’t matter in what order the letters in a word are, the only important thing is that the first and last letter be in the right place. The rest can be a total mess and you can still read it without a problem. This is because the human mind does not read every letter by itself, but the word as a whole. Such a condition is appropriately called Typoglycemia.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(magazin.ba,srednja.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,