Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Možda ih niste znali: 7 ne baš tako poznatih stvari o organizaciji NASA

Možda ih niste znali: 7 ne baš tako poznatih stvari o organizaciji NASA

NASA-von-braunNASA je dosad ostvarila velike uspjehe. Na 57. godišnjicu postojanja NASA-e donosimo vam neke manje poznate činjenice o ovoj popularnoj “svemirskoj” agenciji

Prije točno 57 godina počelo je novo razdoblje u razvoju inovativne svemirske tehnologije. Američka NASA osnovana je 29. srpnja 1958. godine s ciljem istraživanja svemira. Samo 11 godina poslije Amerikanci su hodali na Mjesecu.

NASA (National Aeronautics and Space Administration) rođena je kao rezultat svemirske utrke između tadašnjeg Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Sovjetski savez je 4. listopada 1957. godine lansirao prvi umjetni satelit Sputnik 1 te je to bio poticaj za osnivanje NASA-e.

NASA je dosad ostvarila velike uspjehe. Od slanja ljudi na Mjesec do sudjelovanja u misiji Međunarodne svemirske postaje.

Donosimo vam neke manje poznate činjenice o ovoj svemirskoj agenciji.

1. 2006. godine NASA je priznala da više ne posjeduje originalne video snimke slijetanja na Mjesec jer su ih presnimili.

2. NASA često prikazuje holivudski film Armagedon kao dio svog programa obuke. Svoje učenike traže da prepoznaju znanstveno netočne prizore i tvrdnje u filmu (ima ih najmanje 168).

3. NASA ima Ured planetarne zaštite u slučaju da pronađemo život na drugim planetima.

4. Tri muškarca iz Jemena tužila su NASA-u za ometanje posjeda na Marsu. Tvrdili su da su oni naslijedili taj planet od svojih predaka koji su živjeli ondje prije 3000 godina.

5. Apollo astronauti nisu mogli dobiti životno osiguranje, a niti NASA ih nije osigurala. Zato su posezali za neobičnim metodama – prije lansiranja potpisali su stotinjak autograma i dali ih svojim obiteljima očekujući da će vrijednost autograma porasti u slučaju njihove smrti.

6. Gregory W. Nemitz je tvrdio da je asteroid 433 Eros u njegovom vlasništvu. Kada je NASA-ina letjelica sletjela na njega, Nemitz je NASA-i poslao kaznu za parkiranje u iznosu od 20 američkih dolara.

7. Thad Roberts, NASA-in pripravnik, proveo je 7 godina u zatvoru radi spolnog odnosa sa svojom djevojkom na krevetu punom ukradenog kamenja s Mjeseca.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(24sata,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,