Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZAUSTAVITE RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE U VOJNE SVRHE: Genijalci i bogataši apeliraju na sve svjetske vlade

ZAUSTAVITE RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE U VOJNE SVRHE: Genijalci i bogataši apeliraju na sve svjetske vlade

terminator_robot_DARPABrojni svjetski znanstvenici i tehnološki prosvjetitelji potpisali su zajedničko otvoreno pismo u kojem pozivaju sve svjetske vlade da zabrane razvoj ‘autonomnih napadačkih oružja’ kako bi spriječili ‘utrku u inteligentnom naoružanju’

Pismo će biti predstavljeno na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji koja (u utorak 28.7.2015.) počinje u Buenos Airesu. Do sada su ga potpisali Stephen Hawking, Elon Musk, Noam Chomsky, Steve Wozniak…

Hrvatska za sada ne sudjeluje, a od zemalja regije, pismo su potpisali Ivan Bratko sveučilišta u Ljubljani, te s beogradskog fakulteta filozofije.

Najveća zabrinutost potpisnika, što se očituje u sadržaju pisma, jest pretvaranje robota i vozila u pametne autonomne sustave. Krstareće rakete i dronovi kojima upravljaju piloti su prihvaćeni jer ‘ljudi i dalje donose konačnu odluku’. Međutim, razvoj autonomnog naoružanja koje se može boriti i ubiti bez ljudske intervencije treba, kažu potpisnici, ‘srezati u korijenu’.

Ključno pitanje za čovječanstvo jest, krenuti s globalnom utrkom u inteligentnom naoružanju ili spriječiti postojanje tako nečeg. Ukoliko bilo koja vojna sila krene s razvojem UI naoružanja, utrka je neizbježna, a posljedice su više nego očite: autonomna oružja će postati ‘Kalašnjikovi sutrašnjice’ – navodi se u pismu.


U nastavku, pismo donosi snažniju paralelu između autonomnog oružja i kemijsko-biološkog naoružanja.

Upravo kao što većina kemičara i biologa nema interes u izradi kemijskog ili biološkog naoružanja, većina znanstvenika UI-ja ne želi raditi na UI oružju. Isto tako, ne žele da im drugi znanstvenici unište trud i rad na polju umjetne inteligencije koja bi u budućnosti mogla imati ogromne društvene benefite – objašnjava se.

Nije poznato na koga je pismo točno adresirano. Možda je stvoreno sa svrhom podizanja svijesti o spomenutoj problematici kako ne bismo ostali slijepi na razvoj autonomnog naoružanja.

Elon Musk i Stephen Hawking su upozorili na opasnosti napredne umjetne inteligencije. Musk to opisuje kako ‘potencijalno opasnije od nuklearki’ dok Hawking ulazi u filozofsku raspravu navodeći da je UI ‘naš najveći egzistencijalni problem’.

Najveći problem s UI općenito te autonomnim naoružanjem jest da je riječ o revolucionarnoj tehnologiji. Jednom kada stvorimo naprednu UI ili oružje koje samo može odlučiti koga napasti, više nema povratka.

Nismo mogli iskontrolirati barut i nuklearno naoružanje, a slična će situacija sigurno biti i s autonomnim oružjem.
 

 
 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,