Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZAUSTAVITE RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE U VOJNE SVRHE: Genijalci i bogata┼íi apeliraju na sve svjetske vlade

ZAUSTAVITE RAZVOJ UMJETNE INTELIGENCIJE U VOJNE SVRHE: Genijalci i bogataši apeliraju na sve svjetske vlade

terminator_robot_DARPABrojni svjetski znanstvenici i tehnolo┼íki prosvjetitelji potpisali su zajedni─Źko otvoreno pismo u kojem pozivaju sve svjetske vlade da zabrane razvoj ‘autonomnih napada─Źkih oru┼żja’ kako bi sprije─Źili ‘utrku u inteligentnom naoru┼żanju’

Pismo ─çe biti predstavljeno na Me─Ĺunarodnoj udru┼żenoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji koja (u utorak 28.7.2015.) po─Źinje u Buenos Airesu. Do sada su ga potpisali Stephen Hawking, Elon Musk, Noam Chomsky, Steve Wozniak…

Hrvatska za sada ne sudjeluje, a od zemalja regije, pismo su potpisali Ivan Bratko sveu─Źili┼íta u Ljubljani, te s beogradskog fakulteta filozofije.

Najve─ça zabrinutost potpisnika, ┼íto se o─Źituje u sadr┼żaju pisma, jest pretvaranje robota i vozila u pametne autonomne sustave. Krstare─çe rakete i dronovi kojima upravljaju piloti su prihva─çeni jer ‘ljudi i dalje donose kona─Źnu odluku’. Me─Ĺutim, razvoj autonomnog naoru┼żanja koje se mo┼że boriti i ubiti bez ljudske intervencije treba, ka┼żu potpisnici, ‘srezati u korijenu’.

Klju─Źno pitanje za ─Źovje─Źanstvo jest, krenuti s globalnom utrkom u inteligentnom naoru┼żanju ili sprije─Źiti postojanje tako ne─Źeg. Ukoliko bilo koja vojna sila krene s razvojem UI naoru┼żanja, utrka je neizbje┼żna, a posljedice su vi┼íe nego o─Źite: autonomna oru┼żja ─çe postati ‘Kala┼ínjikovi sutra┼ínjice’ – navodi se u pismu.


U nastavku, pismo donosi sna┼żniju paralelu izme─Ĺu autonomnog oru┼żja i kemijsko-biolo┼íkog naoru┼żanja.

Upravo kao ┼íto ve─çina kemi─Źara i biologa nema interes u izradi kemijskog ili biolo┼íkog naoru┼żanja, ve─çina znanstvenika UI-ja ne ┼żeli raditi na UI oru┼żju. Isto tako, ne ┼żele da im drugi znanstvenici uni┼íte trud i rad na polju umjetne inteligencije koja bi u budu─çnosti mogla imati ogromne dru┼ítvene benefite – obja┼ínjava se.

Nije poznato na koga je pismo to─Źno adresirano. Mo┼żda je stvoreno sa svrhom podizanja svijesti o spomenutoj problematici kako ne bismo ostali slijepi na razvoj autonomnog naoru┼żanja.

Elon Musk i Stephen Hawking su upozorili na opasnosti napredne umjetne inteligencije. Musk to opisuje kako ‘potencijalno opasnije od nuklearki’ dok Hawking ulazi u filozofsku raspravu navode─çi da je UI ‘na┼í najve─çi egzistencijalni problem’.

Najve─çi problem s UI op─çenito te autonomnim naoru┼żanjem jest da je rije─Ź o revolucionarnoj tehnologiji. Jednom kada stvorimo naprednu UI ili oru┼żje koje samo mo┼że odlu─Źiti koga napasti, vi┼íe nema povratka.

Nismo mogli iskontrolirati barut i nuklearno naoru┼żanje, a sli─Źna ─çe situacija sigurno biti i s autonomnim oru┼żjem.
 

 
 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,