Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » UDARAC AMERIKANCIMA: Kina počinje konstrukciju najvećeg radio-teleskopa u svijetu

UDARAC AMERIKANCIMA: Kina počinje konstrukciju najvećeg radio-teleskopa u svijetu

kina-teleskop-radioU Kini kreće konstrukcija onog što će, kada bude završen, biti najveći radio-teleskop na svijetu; projekt je započet lipnja 2011. godine

Kina je započela radove na sastavljanju radio-teleskopa čiji će tanjur biti veličine 30 nogometnih igrališta, prenijela je kineska informativna agencija “Xinhua”, dodajući da će teleskop težak 10.000 tona ujedno biti i najveći teleskop ikada izgrađen.

Očekuje se da radio-teleskop sa sferičnim promjerom od 500 metara (FAST), čija izgradnja se odvija u prirodnom bazenu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou, umnogome poboljšati mogućnosti promatranja svemira, javlja “Xinhua”.

List citira Wu Xiangpinga, generalnog direktora Kineskog astronomskog društva, koji tvrdi da “uz pomoć osjetljivijeg teleskopa možemo registrirati i slabije i udaljenije radio-poruke”.

On je dodao da će ovaj teleskop Kini “pomoći u potrazi za inteligentnim oblicima života izvan naše galaksije” i “istraživanju podrijetla svemira”.

Ovaj teleskop sastojat će se od 4.450 trougaonih panela, koje tehničari u ovoj fazi konstrukcije spajaju s reflektorom teleskopa.

Što se tiče “tanjura” kineskog teleskopa, on će se sastojati od približno 460.000 reflektirajućih zrcala, a ukupna površina će premašiti 250.000 metara četvornih; obujam će, kako navodi “Xinhua” iznositi 1,6 kilometara.

Kada je u pitanju veličina, FAST će prestići američku radio-teleskop Zvjezdarnicu Arecibo u Portoriku, koji ima 305 metara u promjeru.

kina-teleskop-radio-najveciTeleskop će dobrim dijelom biti izoliran, kako se u njegovoj blizini ne nalazi nijedno naseljeno mjesto. Znanstvenici smatraju da će to osigurati idealne uvjete da teleskop detektira signale iz svemira.

Planirano je da ovaj projekt, koji košta 700 milijuna yuana (112 milijuna dolara), bude završen tijekom sljedeće godine. Postoji mogućnost čak da se ovakav tip antene koristi kao HAARP antena u istu svrhu koju koriste Amerikanci. Redio teleskop u Portoriku još zovu i “Karipski HAARP”. Nisu ni Kinezi glupi.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,