Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » POLITIČKI FAKTOR KLIMATSKIH PROMJENA: Sila prirode ili zavjernička vrućina

POLITIČKI FAKTOR KLIMATSKIH PROMJENA: Sila prirode ili zavjernička vrućina

vrucina-klimatske-promjenePoricateljima teorije evolucije velika kost u grlu su – kosti dinosaura. Fosili gigantskih reptila, zvijeri koje ljudsko oko nikada nije vidjelo dok su bile žive, obaraju njihovo vjerovanje da Zemlja nije imala gospodara prije nego što je, kako poučava Sveto pismo, Bog na nju postavio čovjeka

Ali, oni kojima je Biblija vrhovni znanstveni autoritet smislili su kako Boga “spasiti” intervencijom Sotone. Kako oni vjeruju, Lucifer je stvorio i okolo posijao tobožnje kosti dinosaura da bi znanstvenike, ionako sklone svetogrđu, zaveo na krivi trag.

Protivnici teorije evolucije i negatori tvrdnje da je klimatske promjene i globalno zagrijavanje izazvao čovjek često su iste osobe, pa je vjerojatno samo pitanje dana kada će se netko od njih dosjetiti da se polovi otapaju zato što je ispod njih Nečastivi podložio paklene kotlove i još bocka glečere svojim trozupcem ne bi li se oni što brže raspadali, zajedno s našom pravovernošću.

Sudeći po temperaturi koja nas ovih dana mori, biće da je Onaj kojem se ime ne spominje u jedan od svojih kazana ubacio i Hrvatsku i ostatak Europe. I prije nego što su znanstvenici objelodanili da je ove godine globalna prosječna temperatura najviša otkako se ona uopće mjeri, ovdje se zavapilo da u Hrvatskoj nikada nije bilo ovako vrelo, mada nam domaći meteorolozi tvrde da to nije točno.

Ali, njima se ionako ne vjeruje jer, kako su mnogi uvjereni, kriju istinsku temperaturu, koja je barem desetak stupnjeva viša nego što mediji priznaju. Ta je zavjera, ako niste obaviješteni, organizirana da država ne bi morala obustaviti rad dok se nebeski oganj ne ugasi: kao da ne postoje mnoge zemlje u kojima su temperature kronično još nepodnošljivije, pa se u njima nekako ipak radi i živi.

Dublji cilj te urote je da se ne širi panika zbog toga što smo prepušteni na milost i nemilost HAARP antenama, “Chemtrailsima” i ostalim misterioznim tehnologijama za kontrolu vremena kojima svjetski moćnici, u kojima se nepogrešivo prepoznaje Amerika, stvaraju nepogode.

Teoretičare zavjere ne zbunjuje ni to što i Ameriku u posljednje vrijeme muče i suše i snegovi i uragani: kao da bi to bio prvi zli plan za pokoravanje svijeta koji se svom kreatoru obija o glavu, pa takve slučajeve smo vidjeli u toliko američkih stripova i filmova, na kojima su, više nego na znanstvenim studijama, odrastali i oni koji Ameriku ne mogu smisliti.

Klimatologija je složena znanost i slabo ko se u njoj snalazi. Zato je i donekle razumljivo što se oko teorije prema kojoj je čovjek izazvao klimatske promjene najčešće opredjeljujemo prema političkim stavovima. Ljevičari znaju da ih “otmjenost obvezuje” i da sav pristojan svijet vjeruje u tu teoriju.

Konzervativci ni za živu glavu ne prihvaćaju da čovjek može pokvariti prirodu ili bilo što što je Gospodin stvorio, niti da se ljevičarskim agitatorima smije vjerovati kada tvrde da pošteni industrijalci, bez kojih bi svijet stao, u atmosferu ispuštaju previše štetnih plinova koji dovode do globalnog zagrijavanja: sve je to samo izgovor za antikapitalističke tirade.

Ovakav kroki možda djeluje nepravedno prema objema stranama, ali i u karikaturi ima istine. Odnos prema klimatskim promjenama, prema jednom istraživanju provedenom u Americi, preciznije otkriva političku orijentaciju ispitanika nego stav prema abortusu, smrtnoj kazni ili ograničenju posjedovanja i nošenja oružja.

Bolji dokaz za to da su desničari skloniji da odbacuju klimatske promjene kao djelo čovjeka valjda ne treba ni tražiti dalje od podatka da su među onima koji ulažu najviše novca da se ta teorija odbaci čuvena braća Koch, glavni financijeri tvrde linije američkih republikanaca.

Podudarnost desnog političkog opredjeljenja i stava prema klimatskim promjenama ne vrijedi samo za Ameriku, pa se tako dolazi do ironične situacije da se i hrvatski desničari u tome slažu s američkim, mada bi se oko nacionalnih pitanja i shvaćanja idealnog svjetskog poretka posvađali do krvi.

Ali, teoretičara zavjere, koji su, sudeći po psiholozima, također načelno skeptičniji prema klimatskim promjenama, ima i među ljevičarima. Neki od njih su špekulirali da je klimatske promjene izmislila Margaret Thatcher kako bi oslabila industriju ugljena, time i snagu njezinih sindikata, i pribavila izgovor za veću uporabu nuklearnih pogona.

Antiglobalisti, među kojima ima i ljevičara i desničara, zamišljaju da je iza te teorije pakleni plan da se, uz obrazloženje da je nužno centralizirati odlučivanje o industrijsko-ekološkim pitanjima koja se tiču ​​čitavog čovječanstva, formira svjetska vlada.

Na Istoku, pak, nisu se dali prevariti time što ni gomila najratobornijih Amerikanaca ne vjeruje u klimatske promjene: i mnoštvo Rusa i Kineza smatra da je s klimom sve u redu osim što je Washington povremeno remeti testirajući svoja tajna oružja, odnosno da priča o globalnom zagrijavanju jeste “tajno oružje” kojim najveća svjetska sila pokušava siromašnim državama uskrati industrijski razvoj tako što će im ograničiti razinu tobož škodljivih plinova koje smiju ispustiti u atmosferu.

Tu su i paranoici općeg tipa, poput onih koji podozrijevaju da neki maltuzijanci žele gospodarski rast ograničiti kako bi umanjili broj stanovnika planeta.

Ovako raznorodna politička učitavanja u teorijama klimatskih promjena ukazuju na to da se za otpor prema nima ne može kriviti isključivo složenost dokaza koje bi trebalo raščlaniti. I u druge znanstvene koncepte se vjeruje naprosto zato što nam je rečeno da su točni i nijedan laik ih ne preispituje, u prvom redu stoga što oni malo koga uopće zanimaju. Klimatske promjene, međutim, već našim unucima svakako, možda i sadašnjim generacijama, mogu drastično otežati život.

Njihovo ublažavanje podrazumijeva toliko mnogo političkih posljedica da bi oni koji bi da ih izbjegnu radije toj teoriji našli političke uzroke i diskreditirali je tako da ne moraju ništa poduzeti. Ogromne industrijske troškove, uz nesaglediv utjecaj na moć zemalja koje sada imaju najveće izvore energije i na cjelokupnu gospodarsku strukturu planete, podrazumijeva već i samo odustajanje od glavnog krivca za globalno zagrijavanje, fosilnih goriva.

Za njih se naširoko vjeruje da su derivat taloženja i raspadanja kostiju dinosaura. Šteta što to nije točno, pošto bi inače poricateljima i zagovornicima teorije klimatskih promjena napokon imali nešto oko čega bi se složili: da nam je te proklete kosti zbilja podmetnuo Sotona.
 
 
(politika.rs/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,