Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » POLITI─îKI FAKTOR KLIMATSKIH PROMJENA: Sila prirode ili zavjerni─Źka vru─çina

POLITI─îKI FAKTOR KLIMATSKIH PROMJENA: Sila prirode ili zavjerni─Źka vru─çina

vrucina-klimatske-promjenePoricateljima teorije evolucije velika kost u grlu su – kosti dinosaura. Fosili gigantskih reptila, zvijeri koje ljudsko oko nikada nije vidjelo dok su bile ┼żive, obaraju njihovo vjerovanje da Zemlja nije imala gospodara prije nego ┼íto je, kako pou─Źava Sveto pismo, Bog na nju postavio ─Źovjeka

Ali, oni kojima je Biblija vrhovni znanstveni autoritet smislili su kako Boga “spasiti” intervencijom Sotone. Kako oni vjeruju, Lucifer je stvorio i okolo posijao tobo┼żnje kosti dinosaura da bi znanstvenike, ionako sklone svetogr─Ĺu, zaveo na krivi trag.

Protivnici teorije evolucije i negatori tvrdnje da je klimatske promjene i globalno zagrijavanje izazvao ─Źovjek ─Źesto su iste osobe, pa je vjerojatno samo pitanje dana kada ─çe se netko od njih dosjetiti da se polovi otapaju zato ┼íto je ispod njih Ne─Źastivi podlo┼żio paklene kotlove i jo┼í bocka gle─Źere svojim trozupcem ne bi li se oni ┼íto br┼że raspadali, zajedno s na┼íom pravoverno┼í─çu.

Sude─çi po temperaturi koja nas ovih dana mori, bi─çe da je Onaj kojem se ime ne spominje u jedan od svojih kazana ubacio i Hrvatsku i ostatak Europe. I prije nego ┼íto su znanstvenici objelodanili da je ove godine globalna prosje─Źna temperatura najvi┼ía otkako se ona uop─çe mjeri, ovdje se zavapilo da u Hrvatskoj nikada nije bilo ovako vrelo, mada nam doma─çi meteorolozi tvrde da to nije to─Źno.

Ali, njima se ionako ne vjeruje jer, kako su mnogi uvjereni, kriju istinsku temperaturu, koja je barem desetak stupnjeva vi┼ía nego ┼íto mediji priznaju. Ta je zavjera, ako niste obavije┼íteni, organizirana da dr┼żava ne bi morala obustaviti rad dok se nebeski oganj ne ugasi: kao da ne postoje mnoge zemlje u kojima su temperature kroni─Źno jo┼í nepodno┼íljivije, pa se u njima nekako ipak radi i ┼żivi.

Dublji cilj te urote je da se ne ┼íiri panika zbog toga ┼íto smo prepu┼íteni na milost i nemilost HAARP antenama, “Chemtrailsima” i ostalim misterioznim tehnologijama za kontrolu vremena kojima svjetski mo─çnici, u kojima se nepogre┼íivo prepoznaje Amerika, stvaraju nepogode.

Teoreti─Źare zavjere ne zbunjuje ni to ┼íto i Ameriku u posljednje vrijeme mu─Źe i su┼íe i snegovi i uragani: kao da bi to bio prvi zli plan za pokoravanje svijeta koji se svom kreatoru obija o glavu, pa takve slu─Źajeve smo vidjeli u toliko ameri─Źkih stripova i filmova, na kojima su, vi┼íe nego na znanstvenim studijama, odrastali i oni koji Ameriku ne mogu smisliti.

Klimatologija je slo┼żena znanost i slabo ko se u njoj snalazi. Zato je i donekle razumljivo ┼íto se oko teorije prema kojoj je ─Źovjek izazvao klimatske promjene naj─Źe┼í─çe opredjeljujemo prema politi─Źkim stavovima. Ljevi─Źari znaju da ih “otmjenost obvezuje” i da sav pristojan svijet vjeruje u tu teoriju.

Konzervativci ni za ┼żivu glavu ne prihva─çaju da ─Źovjek mo┼że pokvariti prirodu ili bilo ┼íto ┼íto je Gospodin stvorio, niti da se ljevi─Źarskim agitatorima smije vjerovati kada tvrde da po┼íteni industrijalci, bez kojih bi svijet stao, u atmosferu ispu┼ítaju previ┼íe ┼ítetnih plinova koji dovode do globalnog zagrijavanja: sve je to samo izgovor za antikapitalisti─Źke tirade.

Ovakav kroki mo┼żda djeluje nepravedno prema objema stranama, ali i u karikaturi ima istine. Odnos prema klimatskim promjenama, prema jednom istra┼żivanju provedenom u Americi, preciznije otkriva politi─Źku orijentaciju ispitanika nego stav prema abortusu, smrtnoj kazni ili ograni─Źenju posjedovanja i no┼íenja oru┼żja.


Bolji dokaz za to da su desni─Źari skloniji da odbacuju klimatske promjene kao djelo ─Źovjeka valjda ne treba ni tra┼żiti dalje od podatka da su me─Ĺu onima koji ula┼żu najvi┼íe novca da se ta teorija odbaci ─Źuvena bra─ça Koch, glavni financijeri tvrde linije ameri─Źkih republikanaca.

Podudarnost desnog politi─Źkog opredjeljenja i stava prema klimatskim promjenama ne vrijedi samo za Ameriku, pa se tako dolazi do ironi─Źne situacije da se i hrvatski desni─Źari u tome sla┼żu s ameri─Źkim, mada bi se oko nacionalnih pitanja i shva─çanja idealnog svjetskog poretka posva─Ĺali do krvi.

Ali, teoreti─Źara zavjere, koji su, sude─çi po psiholozima, tako─Ĺer na─Źelno skepti─Źniji prema klimatskim promjenama, ima i me─Ĺu ljevi─Źarima. Neki od njih su ┼ípekulirali da je klimatske promjene izmislila Margaret Thatcher kako bi oslabila industriju ugljena, time i snagu njezinih sindikata, i pribavila izgovor za ve─çu uporabu nuklearnih pogona.

Antiglobalisti, me─Ĺu kojima ima i ljevi─Źara i desni─Źara, zami┼íljaju da je iza te teorije pakleni plan da se, uz obrazlo┼żenje da je nu┼żno centralizirati odlu─Źivanje o industrijsko-ekolo┼íkim pitanjima koja se ti─Źu ÔÇőÔÇő─Źitavog ─Źovje─Źanstva, formira svjetska vlada.

Na Istoku, pak, nisu se dali prevariti time ┼íto ni gomila najratobornijih Amerikanaca ne vjeruje u klimatske promjene: i mno┼ítvo Rusa i Kineza smatra da je s klimom sve u redu osim ┼íto je Washington povremeno remeti testiraju─çi svoja tajna oru┼żja, odnosno da pri─Źa o globalnom zagrijavanju jeste “tajno oru┼żje” kojim najve─ça svjetska sila poku┼íava siroma┼ínim dr┼żavama uskrati industrijski razvoj tako ┼íto ─çe im ograni─Źiti razinu tobo┼ż ┼íkodljivih plinova koje smiju ispustiti u atmosferu.

Tu su i paranoici op─çeg tipa, poput onih koji podozrijevaju da neki maltuzijanci ┼żele gospodarski rast ograni─Źiti kako bi umanjili broj stanovnika planeta.

Ovako raznorodna politi─Źka u─Źitavanja u teorijama klimatskih promjena ukazuju na to da se za otpor prema nima ne mo┼że kriviti isklju─Źivo slo┼żenost dokaza koje bi trebalo ra┼í─Źlaniti. I u druge znanstvene koncepte se vjeruje naprosto zato ┼íto nam je re─Źeno da su to─Źni i nijedan laik ih ne preispituje, u prvom redu stoga ┼íto oni malo koga uop─çe zanimaju. Klimatske promjene, me─Ĺutim, ve─ç na┼íim unucima svakako, mo┼żda i sada┼ínjim generacijama, mogu drasti─Źno ote┼żati ┼żivot.

Njihovo ubla┼żavanje podrazumijeva toliko mnogo politi─Źkih posljedica da bi oni koji bi da ih izbjegnu radije toj teoriji na┼íli politi─Źke uzroke i diskreditirali je tako da ne moraju ni┼íta poduzeti. Ogromne industrijske tro┼íkove, uz nesaglediv utjecaj na mo─ç zemalja koje sada imaju najve─çe izvore energije i na cjelokupnu gospodarsku strukturu planete, podrazumijeva ve─ç i samo odustajanje od glavnog krivca za globalno zagrijavanje, fosilnih goriva.

Za njih se na┼íiroko vjeruje da su derivat talo┼żenja i raspadanja kostiju dinosaura. ┼áteta ┼íto to nije to─Źno, po┼íto bi ina─Źe poricateljima i zagovornicima teorije klimatskih promjena napokon imali ne┼íto oko ─Źega bi se slo┼żili: da nam je te proklete kosti zbilja podmetnuo Sotona.
 
 
(politika.rs/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,