Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MALO TKO ZNA OVU ISTINU: Namirnica koja ubija rak prostate i crijeva

MALO TKO ZNA OVU ISTINU: Namirnica koja ubija rak prostate i crijeva

ljuta-paprikaTvari koje se nalaze u ljutoj papri─Źici imaju mnogostruko djelovanje na ljudski organizam. Ove kemikalije se nazivaju kapsanoidi, i imaju mo─ç da ubiju stanice raka i produljiti ┼żivotni vijek

Ljuta paprika je sastavni dio svake dijete u ameri─Źkoj kulturi veoma dugo. Ljuta paprika je biljna kultura koja se uzgaja vise od 6 tisu─ça godina u Meksiku, sredi┼ínjim i ju┼żnim dijelovima ameri─Źkog kontinenta.

Danas je Indija najve─çi proizvo─Ĺa─Ź i izvoznik ljute paprike i njenih produkata, pi┼íe getholistichealth.com

Crvena ljuta paprika sadr┼żi ogromnu koli─Źinu vitamina C i malo karotena (vitamina A). ┼Żuta, a naro─Źito zelena ljuta paprika, sadr┼żi manje ovih tvari. Paprika je tako─Ĺer i odli─Źan izvor kompleksa B vitamina, me─Ĺu kojima dominira vitamin B6.

Paprika je bogata magnezijem i ┼żeljezom. Visok sadr┼żaj C vitamina utje─Źe na to da se ┼żeljezo bolje apsorbira iz drugih namirnica, poput graha i ┼żitarica.

Najnovija istra┼żivanja dokazuju da obroci u ─Źijem se sastavu nalaze i ljute paprike mogu sniziti krvni tlak kod ljudi koji imaju problem s hipertenzijom, mogu reduciraju kolesterol i otklanjaju ┼ítetne tvari iz krvi.

Istra┼żivanja u Koreji pokazuju da je konzumiranje ljute paprike jedan od najpouzdanijih na─Źina za smanjenje tjelesne mase.

Unos ljute paprike u organizam doprinosi smanjenju apetita i ubrzava probavu pa je treba koristiti unutar obroka, naro─Źito u programu dijetalne prehrane.

Ljuta paprika (naro─Źito helapeno sorta) ubija rak prostate. Znanstvenici su tako─Ĺer utvrdili da je ljuta paprika borac protiv galopiraju─çe po┼íasti novog doba- sr─Źanog udara.


Redovan unos ljute paprike reducira stanice raka i produljuje ┼żivotni vijek za vi┼íe od 30%, pokazala su istra┼żivanja na mi┼íevima oboljelim od raka, ─Źija je DNK najsli─Źnija ljudskoj. “To zna─Źi da bi, kada bi se rezultati preveli na ljudski rod, rak bio pobije─Ĺen” ka┼że professor Henry Peterson.

Istra┼żivanje objavljeno u Kronici medisicnkih istra┼żivanja pokazuje da ljuta parika sadr┼żi sastojke koji aktiviraju TRPV1 receptore i da doprinose oblaganju crijeva novim stanicama.

“Na┼íi podaci tako─Ĺer pokazuju da TRPV1 dijeta mo┼że potisnuti i uni┼ítiti kancerogeno tkivo”, rekli su znanstvenici.

Kao rezultat, znanstvenici preporu─Źuju primjenu TRPV1 u kombinaciji s COX-2, lijekom koji se koristi protiv artritisa i bolova.

Crijevna flora

TRPV1 receptor ili ionski kanali prvobitno su primije─çeni u osjetilnim neuronima gdje djeluju kao ─Źuvari protiv topline, kiselosti i kemikalija. Najnovije istra┼żivanje potvr─Ĺuje da ovaj receptor postoji i u crijevnim epitelnim stanicama.

Znanstvenici su otkrili da TRPV1 djeluje kao suzbija─Ź tumora u crijevima.

Dr Petrus de Jong, jedan od autora ove studije, rekao je: “Osnovni razinu EGFR aktivnosti je potreban da se odr┼żi normalna crijevna flora tj. normalan ┼żivotni ciklus stanica u crijevima. Me─Ĺutim, ako EGFR signalizacija postane neobuzdana, pojavljuje se rizik od nastajanja tumora.”

Profesor Eyal Raz, jo┼í jedan od autora iste studije, tvrdi sljede─çe: “Na┼íi podaci ukazuju na to da pojedinci s visokim rizikom od razvoja crijevnog tumora mogu imati velike koristi od kroni─Źne aktivacije TRPV1 receptora.”

“Osigurali smo klju─Źni dokaz”, zakjlu─Źuju autori studije.
 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,