Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MALO TKO ZNA OVU ISTINU: Namirnica koja ubija rak prostate i crijeva

MALO TKO ZNA OVU ISTINU: Namirnica koja ubija rak prostate i crijeva

ljuta-paprikaTvari koje se nalaze u ljutoj papričici imaju mnogostruko djelovanje na ljudski organizam. Ove kemikalije se nazivaju kapsanoidi, i imaju moć da ubiju stanice raka i produljiti životni vijek

Ljuta paprika je sastavni dio svake dijete u američkoj kulturi veoma dugo. Ljuta paprika je biljna kultura koja se uzgaja vise od 6 tisuća godina u Meksiku, središnjim i južnim dijelovima američkog kontinenta.

Danas je Indija najveći proizvođač i izvoznik ljute paprike i njenih produkata, piše getholistichealth.com

Crvena ljuta paprika sadrži ogromnu količinu vitamina C i malo karotena (vitamina A). Žuta, a naročito zelena ljuta paprika, sadrži manje ovih tvari. Paprika je također i odličan izvor kompleksa B vitamina, među kojima dominira vitamin B6.

Paprika je bogata magnezijem i željezom. Visok sadržaj C vitamina utječe na to da se željezo bolje apsorbira iz drugih namirnica, poput graha i žitarica.

Najnovija istraživanja dokazuju da obroci u čijem se sastavu nalaze i ljute paprike mogu sniziti krvni tlak kod ljudi koji imaju problem s hipertenzijom, mogu reduciraju kolesterol i otklanjaju štetne tvari iz krvi.

Istraživanja u Koreji pokazuju da je konzumiranje ljute paprike jedan od najpouzdanijih načina za smanjenje tjelesne mase.

Unos ljute paprike u organizam doprinosi smanjenju apetita i ubrzava probavu pa je treba koristiti unutar obroka, naročito u programu dijetalne prehrane.

Ljuta paprika (naročito helapeno sorta) ubija rak prostate. Znanstvenici su također utvrdili da je ljuta paprika borac protiv galopirajuće pošasti novog doba- srčanog udara.

Redovan unos ljute paprike reducira stanice raka i produljuje životni vijek za više od 30%, pokazala su istraživanja na miševima oboljelim od raka, čija je DNK najsličnija ljudskoj. “To znači da bi, kada bi se rezultati preveli na ljudski rod, rak bio pobijeđen” kaže professor Henry Peterson.

Istraživanje objavljeno u Kronici medisicnkih istraživanja pokazuje da ljuta parika sadrži sastojke koji aktiviraju TRPV1 receptore i da doprinose oblaganju crijeva novim stanicama.

“Naši podaci također pokazuju da TRPV1 dijeta može potisnuti i uništiti kancerogeno tkivo”, rekli su znanstvenici.

Kao rezultat, znanstvenici preporučuju primjenu TRPV1 u kombinaciji s COX-2, lijekom koji se koristi protiv artritisa i bolova.

Crijevna flora

TRPV1 receptor ili ionski kanali prvobitno su primijećeni u osjetilnim neuronima gdje djeluju kao čuvari protiv topline, kiselosti i kemikalija. Najnovije istraživanje potvrđuje da ovaj receptor postoji i u crijevnim epitelnim stanicama.

Znanstvenici su otkrili da TRPV1 djeluje kao suzbijač tumora u crijevima.

Dr Petrus de Jong, jedan od autora ove studije, rekao je: “Osnovni razinu EGFR aktivnosti je potreban da se održi normalna crijevna flora tj. normalan životni ciklus stanica u crijevima. Međutim, ako EGFR signalizacija postane neobuzdana, pojavljuje se rizik od nastajanja tumora.”

Profesor Eyal Raz, još jedan od autora iste studije, tvrdi sljedeće: “Naši podaci ukazuju na to da pojedinci s visokim rizikom od razvoja crijevnog tumora mogu imati velike koristi od kronične aktivacije TRPV1 receptora.”

“Osigurali smo ključni dokaz”, zakjlučuju autori studije.
 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,