Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » PREKIPJELO IM JE: Ustav Rusije više ne priznaje Europski sud za ljudska prava

PREKIPJELO IM JE: Ustav Rusije više ne priznaje Europski sud za ljudska prava

rusija-sud-sudnicaUstav zemlje se stavio i iznad europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, a ključni stav odluke glasi: “Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i pravni stavovi Europskog suda za ljudska prava utemeljeni na njoj ne mogu dovesti u pitanje primat Ustava Ruske Federacije”

Odluke suda u Strasbourgu trebaju se provoditi uzimajući u obzir primat Ustava Ruske Federacije, odlučio je Ustavni sud Ruske Federacije.

Donoseći ovu odluku, Ustavni sud je pošao od pretpostavke da potpisivanje međunarodnog ugovora od strane Rusije ne znači odricanje od državnog suvereniteta.

“Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i pravni stavovi Europskog suda za ljudska prava utemeljeni na njoj ne mogu dovesti u pitanje primat Ustava Ruske Federacije” – navodi se u odluci koju je pročitao sudac Sergej Mavrin.

Time je Ustavu Rusije priznata veća pravna snaga od odluka Europskog suda za ljudska prava.

“Odluke Europskog suda za ljudska prava provode se isključivo uz uzimanje u obzir primata Ustava Ruske Federacije” – istaknuo je Mavrin.

On je pojasnio da je Konvencija o ljudskim pravima dio pravnog sustava Rusije, ali da “Rusija može ne ispunjavati svoje obveze kada je to jedini način da izbjegne kršenje Ustava RF”.

“Pitanje primjene nacionalnog zakonodavstva treba rješavati nacionalna vlast” – istaknuo je sudac.

Po mišljenju predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, Rusija nije dužna se slijepo povinuje odlukama Europskog suda za ljudska prava, naročito kada su one suprotne Ustavu.

Kremlj nije komentirao odluku Ustavnog suda Rusije o odlukama Europskog suda za ljudska prava, ali je istaknuo da na nju nema žalbe.

“Neću komentirati odluku Ustavnog suda. To je odluka na koju se ne može uložiti žalba “- rekao je novinarima glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.
 
 
(fakti.rs/uredio:nsp)
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=22184"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,