Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Cjepiva protiv HPV-a u Europi na provjeri! Cure i dečki, čuvajte se, stižu teške nuspojave!

Cjepiva protiv HPV-a u Europi na provjeri! Cure i dečki, čuvajte se, stižu teške nuspojave!

HPV-cjepivoOvim činom je Agencija priznala teške nuspojave cjepiva protiv HPV-a. Zbog teških nuspojava Europska agencija za lijekove provjerava sigurnost cjepiva za koje Hrvatska daje 5 milijuna kn

Kronična bol u udovima i jako povećanje pulsa nakon sjedanja ili ustajanja uz slabost, glavobolju i bol u prsima – simptomi su zbog kojih Europska agencija za lijekove provjerava sigurnost cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV). Riječ je o cjepivima Gardasil/Silgard, Gardasil 9 i Cervarix koja se koriste i u Hrvatskoj.

Cijepljenje kod nas nije obvezno, no Ministarstvo zdravlja ga je preporučilo i od jeseni najavilo besplatno cjepivo protiv HPV-a (cjepivo protiv raka grlića maternice) za sve 14-godišnjake, odnosno učenike prvog razreda srednjih škola. I djevojčice i dječake!

Tijekom predstavljanja programa imunizacije protiv HPV-a rečeno je da Ministarstvo nabavlja 14 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a vrijednog pet milijuna kuna.

Argument za takvu akciju, među ostalim, jest i podatak o raku vrata maternice koji ovaj virus uzrokuje, koji je četvrti najčešći uzrok smrti od raka u žena u svijetu.

Cjepivo ne štiti od svih sojeva virusa, a dosad je njime cijepljeno oko 72 milijuna ljudi diljem svijeta. Potonji podatak dolazi iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u kojoj su opisali i da će sigurnost ovih cjepiva utvrditi Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC).

To će povjerenstvo razmatrati posljednje znanstvene informacije o ovim cjepivima i njihovim posljedicama te učincima i procijeniti uzrokuju li ona simptome opisane na početku ovog teksta. Naime, navedeni simptomi medicinska su stanja do kojih može doći i u necijepljenih osoba (?????), stoga je na ovom povjerenstvu da utvrdi je li cjepivo okidač odnosno njihov uzročnik i dolazi li do tih zdravstvenih problema češće u osoba koje su primile cjepivo protiv HPV-a. Dok PRAC ne donese zaključak, sva se ova cjepiva i dalje primjenjuju.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,