Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŠTO JE TO NA NEBU, VANZEMALJCI ILI UKAZANJE BOGA? Znanstvenici koriste lasere za projekciju filma na oblacima

ŠTO JE TO NA NEBU, VANZEMALJCI ILI UKAZANJE BOGA? Znanstvenici koriste lasere za projekciju filma na oblacima

zeleni-jahacZeleni jahač na konju pojavio se na nebu iznad britanskog grada Nottinghama u trenutku kada su znanstvenici prvi put u povijesti počeli testiranje novog uređaja koji omogućuje projiciranje pokretnih slika izravno na oblake kojima su bile opisivane nebeske projekcije koje su korištene kao psihološko oružje protiv Vijetnamaca

Slika galopirajućeg jahača na konju projicirana je na oblake s udaljenosti od 50 metara i to koristeći posebni laserski sustav za projekciju koji je bio montiran na zrakoplov, piše newscientist.com

Sustav koji prikazuje slike u oblacima izumio je istraživački tim koji sebe naziva Project Nimbus. Sastoji se od dizajnera Davea Lyncha i kemičara dr. Mikea Nixa sa Sveučilišta u Leedsu. Njihov krajnji cilj je da mogu projicirati filmove na oblacima. Ovo je još jedan korak do projekta BLUE BEAM?

Video galopirajućeg konja s jahačem rezultat je petogodišnjeg istraživanja.

Projekt Nimbus je istraživanje digitalnih i analognih tehnika projekcije pokretnih slika na oblake s tla, a razine mora i iz letjelica, uključujući zrakoplove, paraglajdere i balone na vrući zrak”, objasnili su istraživači na svojim web stranicama.


Ideja za ovaj uređaj došla je od Davea Lyncha dok je radio na svojoj magistrirskoj tezi. Tijekom studija naišao je na neke vojne dokumente o ratu u Vijetnamu u kojima su bile opisane nebeske projekcije koje su korištene kao psihološko oružje protiv Vijetnamaca.

Inspiriran tom idejom, Lynch je započeo vlastite eksperimente 2007. godine, međutim, oni su bili neuspješni zbog nedostatka potrebne opreme.

Princip rada Lynchova uređaja temelji se na projektoru (zoopraxiscope) – izumu Eadwearda Muybridgea u 19. stoljeću. Ovaj britanski fotograf i izumitelj želio je prikazati snimljene pokrete i tako je nastao prvi filmski projektor na svijetu.

U to vrijeme bilo je dosta rasprava o tome ima li konj koji galopira ikada sve četiri noge iznad tla. Muybridge je uspio pohraniti pojedinačne kadrove i zajedno ih reporoducirti na platno uređajem koji je nazvao zoopraxiscope.

Moderni istraživači sada su odlučili također koristiti sliku pokretnog konja za svoje eksperimente, kao počast Muybridgeovom uspjehu.

“Eksperimentalni projekcijski uređaji spajaju stare i nove metode razvijene od sveprisutne tehnologije”, objašnjavaju autori projekta.

Prema izvornom principu zoopraxiscopea, ovaj projektor ne može projicirati slike na oblacima, pa je tim odlučio koristiti laser za projekciju.

Kao rezultat toga, projekt Nimbus koristi 2.5W 532nm laser kao izvor svjetla s hemisferičnim lećama transformirajući lasersku zraku i tako stvara oblik slike.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(net.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,