Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Deset izvrsnih razloga za posjedovanje zlata

Deset izvrsnih razloga za posjedovanje zlata

zlatne-polugeDoznajte što o kupnji zlatnih poluga i kovanica kažu stručnjaci, i zašto je žutu plemenitu kovinu uvijek dobro imati pri ruci

Barem malo zlata trebalo bi biti u džepu svakog mudrog čovjeka. Zlato predstavlja izvrsno osiguranje od brojnih životnih iznenađenja. U nastavku objavljujemo deset iznenađujućih razloga zašto posjedovati zlato koji će zacijelo zagolicati vaš interes.

1. Zaštita od obezvrjeđenja papirnatog novca

Papirnati je novac kvarljiva roba. Danas vrijedi, a već sutra može postati potpuno bezvrijedan. Za razliku od njega, plemenite kovine, a osobito zlato, kroz mnoga su stoljeća očuvale kupovnu vrijednost. Ako vam je vaša prabaka u naslijeđe ostavila papirnatu novčanicu iz Austro-Ugarske, od toga danas nemate ništa. No, ako vam je ostavila austrougarski dukat, on je i nakon stotinu godina još uvijek vrijedan i dragocjen.

2. Očuvanje privatnosti

Kupnja zlata može se obaviti anonimno. Zlatne poluge ili zlatne kovanice u Hrvatskoj se mogu kupiti u vrijednosti od 105.000 kuna u gotovini, uz izdavanje računa bez podataka o kupcu. Na taj način, kupac može diskretno kupiti i pohraniti svoju imovinu, te je time osigurati od rizika treće strane – rodbine, države, banaka…

3. Legalno umanjenje poreza

Prilikom kupnje investicijskih zlatnih poluga i kovanica ne plaća se porez na dodanu vrijednost. Zakonodavac kupnju zlata tretira isto kao i kupnju bilo koje svjetske valute: eura, dolara, franka… Također, u Hrvatskoj ne postoji ni porez na dobit na pozitivnu razliku između kupovne i prodajne cijene zlata. Dakle, riječ je o iznimno atraktivnom načinu ulaganja u poreznom smislu.

4. Zaštita od valutnoga rata

U svijetu trenutno traje jedan od najžešćih valutnih ratova u povijesti čovječanstva. Većina vodećih svjetskih valuta proizvodi se svakodnevno ni iz čega u količinama od kojih se krv ledi u žilama, a sve to s nadom poticanja gospodarske aktivnosti. Možda se time gospodarska aktivnost pokrene, no posljedica toga rata jest – sve manja vrijednost papirnatih valuta. Na sreću, zlato je nemoguće proizvoditi ni iz čega, i zbog toga će ono uvijek imati vrijednost.

5. Zaštita od blokade bankovnog računa

Ako posjedujete fizičko zlato u polugama ili kovanicama, ne morate se bojati da ćete ostati bez likvidnih sredstava čak i ukoliko vam banka iz ma kojeg razloga blokira bankovni račun. Ne zaboravite da nalogodavac blokade može vaš bankovni račun blokirati čak i ako niste učinili ništa krivo ili protuzakonito. Stoga je dobro pripremiti se za takav nemili slučaj kupnjom zlatne rezerve.

6. Zaštita od konfiskacije privatne imovine

Znatnu količinu osobne imovine moguće je pohraniti na iznimno malome prostoru kupnjom zlata. Primjerice, zlatna poluga veličine kutije šibica vrijedi oko 50 tisuća eura. Za razliku zlata, sva druga imovina – nekretnine, pokretnine ili novac na bankovnom računu – vidljiva je i lako dostupna za konfiskaciju. Stan ili kuću ne možete staviti u džep i ponijeti sa sobom. Žuta plemenita kovina, međutim, može se diskretno pohraniti, zbog čega ju je praktički nemoguće konfiscirati.

7. Izbjegavanje posljedica društvenog sloma

Socijalni nemiri, sukobi i ratovi na našim se prostorima događaju svakih nekoliko desetljeća. Poznato je da su tijekom rata iz opkoljenih gradova prvi uspijevali izići pojedinci koji su svoju slobodu mogli platiti zlatom. Dakle, posjedovanje zlata u ekstremnim političkim vremenima predstavlja razliku između života i smrti.

8. Zaštita od prirodne katastrofe

Požar, poplava, potres ili bilo koja druga prirodna nepogoda mogu u trenutku uništiti vaš dragocjeni imutak – gotovinu, umjetničke slike, vikendicu… No, gotovo da i ne postoji prirodna katastrofa koja bi u potpunosti mogla uništiti vrijednost vaših zlatnih poluga ili kovanica. Zlato može biti oštećeno, ali ne i uništeno. Vrijednost svojeg zlata uvijek ćete moći vratiti.

9. Održavanje likvidnosti trajne imovine

Zlato je iznimno likvidno sredstvo pohrane osobne imovine. Za razliku od nekretnina ili umjetnina, zlatne se poluge i kovanice mogu pretvoriti u gotov novac doslovno preko noći, i to po iznimno povoljnim uvjetima. Razlika između kupovne i prodajne cijene monetarnog zlata usporediva je s razlikom između kupovnog i prodajnog tečaja bilo koje dvije papirnate valute. Istovremeno, zlato ima značajan potencijal rasta vrijednosti.

10. Štit od nepotrebnog trošenja

Ako želite uštedjeti, najbolji način za to jest da to učinite u zlatu. Ako svoj novac ostavite u banci, puno ćete ga lakše potrošiti, nego ako štedite kroz kupnju zlatnih poluga ili zlatnih kovanica. Jer jednom kupljeno zlato psihološki će vam biti teže prodati – bit će vam žao. Prodavat ćete ga samo ako baš budete morali.
 
(net.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,