Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » AMERIÄŒKI PUBLICIST WILLIAM ENGDAHL OTKRIVA: Varoufakis je bio trojanski konj zapadnih bankara i grÄkih oligarha, koji je odradio “show jednog klauna”!

AMERIÄŒKI PUBLICIST WILLIAM ENGDAHL OTKRIVA: Varoufakis je bio trojanski konj zapadnih bankara i grÄkih oligarha, koji je odradio “show jednog klauna”!

varoufakis-grÄkaNeÅ¡to jako smrdi u vezi grÄkog ministra financija Yanis Varoufakisa i cijele grÄke krize, i nevoljno dolazim do zakljuÄka da je Varoufakis dio mnogo veće i vrlo prljave igre, koju bi sjajni psiholog Erick Bern opisao kao silovanje grÄkog naroda i, na kraju cijele EU, ukljuÄujući NjemaÄku, piÅ¡e poznati ameriÄki publicist William Engdahl u Älanku za portal New Eastern Outlook

Kako sam doÅ¡ao do ovog iznenaÄ‘ujućeg zakljuÄka, pita se Engdahl, i nastavlja:

Kada je oÄajno grÄko stanovniÅ¡tvo izabralo lijevo-desnu koaliciju, bio sam meÄ‘u mnogima koji su se nadali da je u Ateni na vlasti konaÄno vlada koja stoji iza interesa svoga naroda.

Ali, svjedoci smo onoga Å¡to se može nazvati “show jednog klauna”, koji se smije cijelom grÄkom narodu i cijeloj EU. Oni koji se takoÄ‘er smiju, jer Äesto je tako, su mega banke i Trojka: ECB, MMF i EU.

Iza trojke, skoro nevidljivo, stoje grÄki oligarsi koji su tijekom godina opljaÄkali državnu kasu za stotine milijardi, krijući ih daleko u Å¡vicarskim i lihtenÅ¡tajnskim tajnim bankovnim raÄunima, izbjegavajući plaćanje ijednog penija poreza kojim bi podržali svoju naciju.

I iako izgleda kao Ävrsti ljeviÄarski ekonomist, Varoufakis je u stvari trojanski konj za uniÅ¡tenje cijele eurozone od strane bankara i grÄkih oligarha. Izgleda da je Italija sljedeća koja je poslije GrÄke spremna postati žrtva koja će cijelu eurozonu dovesti do krize koja je danas nezamisliva.

S kim si takav si, kaže poslovica. Prema njoj, Varoufakis je vrlo loÅ¡e izbor za ministra financija, koji tvrdi da brani životni standard svojih graÄ‘ana. Prije nego Å¡to je postao grÄki ministar financija, Varoufakis je živio u SAD i radio za Bellevue Washington, softversku tvrtku, kao i za korporaciju Valve, Äiji su osnivaÄi doÅ¡li iz Microsofta Bill Gatesa.

U kasnim 1980-tim je studirao ekonomiju i teoriju igara u Velikoj Britaniji na sveuÄiliÅ¡tima Essex i East Anglia, i predavao na Cambridgeu. Onda je narednih jedanaest godina proveo u Australiji, pa Äak i uzeo australsko državljanstvo.

Kao australski državljanin Varoufakis se vratio 2000. godine da predaje na SveuÄiliÅ¡tu u Ateni. Od sijeÄnja 2013. godine do imenovanja za ministra financija GrÄke, Varuufakis je predavao na SveuÄiliÅ¡tu u Teksasu, gdje je postao blizak s James K. Galbraith, sinom pokojnog ekonomiste sa Harvarda, Johna Kennetha Galbraitha, kao i sa Washingtonskim savjetodavnima “think tankom” Institut Brookings. Ukratko, Varoufakis je australski državljanin koji je proveo većinu od protekla tri desetljeća u Velikoj Britaniji, SAD i Australiji a malo u svojoj rodnoj GrÄkoj.

To, ga naravno, samo po sebi ne diskvalificira, ali do sada je u Å¡est kratkih mjeseci napravio viÅ¡e da se poveća jad grÄkog naroda, od skoro bilo koga drugog, pa Äak i od Wolfgang Schäublea ili Christine Lagarde iz MMF-a.

On se pretvara da je protiv Å¡tednje, ali podaci pokazuju suprotno. Varoufakis je bio savjetnik premijera Georgea Papandreoua i PASOK-a, kada je postignut katastrofalno drakonski dogovor o Å¡tednji s EU u ime GrÄke, i dobio pohvale Maria Draghia i ECB. U viÅ¡e navrata je tvrdio da GrÄka kao Älanica eurozone mora prihvatiti mjere Å¡tednje i da ne smije izaći iz eurozone.

Da je Varoufakis zaista Äovjek koji zastupa svoje zemljake, GrÄka bi preuzela strategiju Islanda, proglasila moratorij na dug i zamrznula sve otplate duga prema MMF-trojki, ECB i EU. Onda bi uveo nacionalnu valutu, nametno kontrolu kapitala i tražio jake ekonomske veze s Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS.

Zaista, kada je grÄki premijer Tsipras boravio u Sankt Peterburgu sredinom lipnja i sastao se s ruskim predsjednikom Putinom, Putin je dao vrlo velikoduÅ¡nu ponudu za prijevremenu otplatu 5 milijardi dolara u zamjenu za grÄko sudjelovanje u plinovodu Turski tok.

To bi GrÄkoj dalo prostor za disanje. Bruxelles i Washington, naravno, nisu bili nimalo zadovoljni time. Putin je tada ponudio GrÄkoj i Älanstvo novoj razvojnoj banci BRIKS-a koja bi omogućila pozajmice kojima bi GrÄka izaÅ¡la iz najgore krize bez jaÄanja divljaÄke Å¡tednje. To bi naravno, približilo GrÄku Rusiji i Kini, Äemu se Washington i Bruxelles protive svom snagom. Ali GrÄka i Varoufakis nisu to prihvatili.

U ovom trenutku zaista izgleda kao da je uloga Varufakisa da djeluje kao Trojanski koj zapadnih bankara unutar grÄke vlade, Äiji je cilj pripremiti GrÄku i grÄki narod za klanje, dok sve vrijeme pozira kao borac za grÄki interes.

Kao bivÅ¡i pomoćnik ameriÄkog trezora i kritiÄar loÅ¡ih ekonomskih politika SAD u posljednjih nekoliko godina, analitiÄar Paul Craig Roberts je nedavno napisao da se grÄka “suverena dužniÄka kriza” koristi stvoriti presedan koji će se primjenjivati ​​kod svake vlade Älanice EU. Države Älanice će prestati postojati kao suverene države, a suverenitet će poÄivati ​​u EU. Mjere koje podržavajiu i NjemaÄka i Francuska će na kraju podriti i njihov suverenitet.

Kako je eurozona upala u takvu krizu? Energija koja vibrira kroz cijelu Europu sada nije ljubav već mržnja. Postoji mržnja kod Nijemaca prema onome Å¡to su uvjereni da su porezne prijevare obiÄnih Grka. Tu sliku su stvorili mediji pod kontrolom ameriÄkih oligarha i njihovih savjetodavnih “mudraca”. Postoji mržnja kod Europske komisije i rukovodstva EU prema GrÄkoj zbog stvaranja onoga Å¡to oni vide kao egzistencijalnu krizu u EU. Postoji možda mržnja i kod njemaÄke kancelarke Merkel zbog uniÅ¡tavanja njenog nasljeÄ‘a.

Iznad svega, tu je mržnja grÄkih oligarha prema grÄkom narodu. GrÄka oligarhija – brodovlasnici, vlasnici rafinerija nafte, telekomunikacija, medijski magnati, su mnogo puta od ranih 1990-ih, dominirali u grÄkoj politici. Grci ih zovu “diaplekomenoi” – povezani. Ova elita je saÄuvala svoje položaj kroz kontrolu medija i kroz kupnje politiÄara kao Yanis Varoufakisa.

GrÄki oligarsi su, sa svojim skrivenim neoporezovanim milijardama spremni vidjeti svoju naciju uniÅ¡tenu samo da bi zadržali svoj novac.
 
 
(journal-neo.org/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=22018"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,