Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » NOVAC I DUG JE VIRTUALAN! Šokirat ćete se, Grčka nije pri vrhu – Popis najzaduženijih država svijetu!

NOVAC I DUG JE VIRTUALAN! Šokirat ćete se, Grčka nije pri vrhu – Popis najzaduženijih država svijetu!

novac-grčkaNedavno je u Grčkoj održan povijesni referendum na kojem je prema prebrojanim 95,63 posto glasova, 61,31 posto glasača je reklo “ne” novom prijedlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 posto birača zaokružilo “da”

Problem grčke dužničke krize počeo se sve više pojavljivati u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u siječnju na premijersko mjesto došao Alexis Tsipras. Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je s oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivane, a narod je u njemu vidio spas.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da se dugovi moraju vratiti, iako su i zemlje koje su to zahtijevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Predstavit vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svijetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

Da krenemo redom, na uvjerljivom prvom mjestu nalaze se Sjedinjene Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 bilijuna dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58.437 dolara.

Na drugom mjestu je Velika Britanija, s dugom od 9,5 bilijuna dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 bilijuna dolara, a malo manje od nje ima Njemačka, 5,5 bilijuna.

Dugovi ostalih zemalja:
5. Luksemburg – 3,4 bilijuna dolara.
6. Kina – 3 bilijuna dolara.
7. Japan – 2,8 bilijuna dolara.
8. Italija – 2,6 bilijuna dolara.
9. Irska – 2,6 bilijuna dolara.
10. Nizozemska – 2,5 bilijuna dolara.

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mjesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Na 52. mjestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje.

Srbija se nalazi na 65. mjestu i naša zemlja ima ukupan dug 32 milijarde dolara i duguje 4.178 dolara po stanovniku, prema podacima iz 2012. godine.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mjestu i dugom od 9 milijardi dolara.
 
(kurir/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,