Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ameri─Źki “agenti kaosa”

Ameri─Źki “agenti kaosa”

amerika-ciaNapadi u Makedoniji i Bosni i Hercegovini su akti “agenata kaosa” koje podr┼żavaju Sjedinjene Dr┼żave i ─Źiji je prvenstveni cilj sprje─Źavanje evroazijskih integracija, smatra sociolog i znanstveni istra┼żiva─Ź pri kanadskom Centru za istra┼żivanje globalizacija Mahdi Dariusz Nazemroaja

Mahdi Dariusz Nazemroaja, sociolog i znanstveni istra┼żiva─Ź pri kanadskom Centru za istra┼żivanje globalizacije, rodom iz Irana, specijalizirao se za geopoliti─Źka i strate┼íka istra┼żivanja Bliskog istoka i sredi┼ínje Azije.

Izvje┼ítavao je iz Libije tijekom agresije NATO-a na tu afri─Źku zemlju. Njegova knjiga “Globalizacija NATO-a” prati razvojni put i strategije kontroverznog Sjevernoatlantskog vojnog saveza, koji je izravno ili neizravno umije┼ían u sve velike konflikte u suvremenoj povijesti ─Źovje─Źanstva.

Kako vidite situaciju na Balkanu u svjetlu nedavnih oru┼żanih napada i incidenata u Makedoniji i Bosni i Hercegovini?

Ti napadi su akti skupina koje Sjedinjene Dr┼żave podupiru u ┼íirem regionu Euroazije. To su “agenti kaosa”, ─Źiji je prvenstveni cilj sprje─Źavanje euroazijskih integracija, a na Balkanu sada vidimo efekt njihovog prelijevanja.

Te snage su opasna kombinacija ultranacionalizma, militantizma, rasizma, terorizma, ksenofobije, ekstremizma i sektaštva i sve te osobine se prepliću. Takve grupe bile su upotrijebljene i za razbijanje Jugoslavije.

Moskva i Peking vjeruju da SAD i njihovi saveznici stoje iza tih snaga i nije slu─Źajno da su formirali Shangajsku organizaciju za suradnju (SOS) sa ciljem da se bore protiv, kako su naveli, “tri sile zla – terorizma, separatizma i ekstremizma”.

Rusija je rije┼íena da ne dozvoli gubitak utjecaja na Balkanu niti prekid partnerstva sa Balkanskim zemljama. NATO i EU ┼żele staviti preostale dr┼żave, poput Srbije i Moldavije recimo, pod svoje okrilje, dok Rusi ne ┼żele biti izba─Źeni iz Europe i te┼że ponuditi alternativu kroz euroazijski put. Zapadni Balkan bi na kraju mogli postati mjesto sukoba, posebno s promjenom geopoliti─Źke karte svijeta i kako zemlje BRIKS-a budu postajale ja─Źe.

Jedna od sredi┼ínjih tema Va┼íe knjige “Globalizacija NATO-a” je da stabilnost i euroazijske integracije predstavljaju veliki izazov za globalnu poziciju SAD. Na ┼íto konkretno mislite?

SAD se protive evroazijskim integracijama jer se pla┼íe da bi tako bio umanjen njihov globalni utjecaj. Washington ne ┼żeli da dopusti me─Ĺusobnu integraciju europskih i azijskih dr┼żava; naprotiv – ┼żeli kontrolirati Euroaziju tako ┼íto ─çe europske i azijske dr┼żave integrirati sa SAD u politi─Źkom, ekonomskom i vojnom smislu.

Zato, recimo, SAD agresivno guraju EU da potpi┼íe Sporazum o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), a istovremeno rade na tome da osiguraju Transpacifi─Źko partnerstvo (TPP) u Aziji.

Mogu kategori─Źki re─çi da strate┼íki ciljevi oba ta trgova─Źka sporazuma jesu integrirati Europu i Aziju sa SAD, da Washington u─Źine centrom politi─Źkog odlu─Źivanja, a Wall Street nespornim centrom globalne ekonomije. Strategija SAD je da ekonomski iscrpiti svoje rivale, ali i vlastite saveznike, time ┼íto ─çe ih dovesti do stadija u kojem ─çe oni uru┼íavati me─Ĺusobne bilateralne odnose.

Kriza u Ukrajini slu┼żi interesima Washingtona da oslabi EU i Rusiju. SAD ne te┼żi samo ka tome da pro┼íire NATO i da okru┼że Rusiju, nego i da nanesu ┼ítetu vezama izme─Ĺu EU i Rusije. U Latinskoj Americi i na Karibima rade potpuno istu stvar.

Istaknuti ameri─Źki strateg Zbigniew Brzezinski upozoravao je da se ne smije dozvoliti formiranje koalicije izme─Ĺu Rusije, Irana i Kine jer bi to, kako je rekao, ” moglo dovesti u pitanje ameri─Źki primat ” . Da li je to partnerstvo realno?

Partnerstvo izme─Ĺu Kine, Irana i Ruske Federacije postoji u odre─Ĺenoj formi ve─ç nekoliko godina, kako bi pariralo SAD i NATO-u. Izgradnja strate┼íkog partnerstva izme─Ĺu Pekinga i Moskve zapo─Źela je 1999. godine, poslije NATO rata protiv Srbije i Crne Gore, kada su Kinezi i Rusi postali odlu─Źni u tome da sprije─Źe SAD da formiraju jednopolarni svijet.


Sudjelovanje Irana je relativno novo, zato ┼íto je Teheran bio ─Źvrsto opredijeljen da ostane neovisan u tom pogledu. Teheran je po─Źeo gravitirati ka Moskvi i Pekingu nakon anglo-ameri─Źke invazije na Irak 2003.

SAD poku┼íava okrenuti Kinu, Iran i Rusiju jedne protiv drugih. Bilateralni razgovori Washingtona sa Teheranom bez ikakve sumnje uklju─Źuju i poku┼íaje SAD da Irance okrenu protiv Rusa, posebno sada kada je EU potreban dostavlja─Ź energije koji bi bio alternativa ruskom “Gazpromu”.

Kako vidite tvrdnju da se vanjska politika SAD zasniva na globalnoj prijetnji od terorizma?

“Ameri─Źka definicija terorizma je nejasna i selektivno se primjenjuje kako bi se opravdala vanjska politika SAD.”

To je taktika demonizacije koja se koristi da bi se u negativnom kontekstu prikazali Arapi i muslimani. Ali, ako pogledamo empirijske statisti─Źke podatke o terorizmu, slika je umnogome druga─Źija.

Prema podacima iznijetim u Globalnom indeksu terorizma za 2014. koji je objavio Institut za ekonomiju i mir, gotovo sve dr┼żave koje su pogo─Ĺene terorizmom imaju jednu zajedni─Źku karakteristiku – vojno i politi─Źko mije┼íanje SAD u njihove unutarnje poslove.

Prema podacima Europola o terorizmu na teritoriju EU u razdoblju od 2007-2009. godine, 99,6 posto teroristi─Źkih napada po─Źinili su ljudi koji nisu muslimanskog podrijetla.

Ne smijemo zaboraviti da su najve─çi dr┼żavni sponzor terorizma zapravo same Sjedinjene Dr┼żave. Washington je organizirao ekstremne grupe tijekom Hladnog rata da bi se borile protiv Sovjetskog Saveza. Te skupine nisu stvorene same od sebe, postoji ─Źitav povijesni kontekst.

CIA je trenirala i podr┼żavala Osamu bin Ladena u borbi protiv Sovjetskog Saveza i Al Kaida je kreatura Amerike.

─îak i skupine poput D┼żabhat al Nusra i Islamske dr┼żave u Iraku i Siriji stvorene su kao rezultat vanjske politike SAD i potpore za promjenu re┼żima u zemljama Bliskog istoka. Predsjednica Argentine Cristina Fernandez Kirchner to je izjavila na Vije─çu sigurnosti UN pro┼íle godine.

Predsjednik SAD Barak Obama promovira ” ameri─Źku izuzetnost “. Kakve bismo lekcije iz povijesti mogli nau─Źiti kada govorimo o tom fenomenu?

Izuzetnost je povezana s etnocentrizmom i rasisti─Źkim pogledima. Povezana je i sa novom fazom hladnog rata, kojom se demoniziraju drugi na temelju njihove kulture i navodnih civilizacijskih razlika, bilo da je rije─Ź o islamskoj ili kr┼í─çanskoj pravoslavnoj civilizaciji. Izuzetnost dijeli svijet na “nas” i “njih”, ili na “druge”.

Aparthejd je zasnovan na izuzetnosti. Nacizam je zasnovan na izuzetnosti. A te ideologije su dovele do ugnjetavanja, do legitimiranja okrutnosti i do svjetskog rata.
 
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21974"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,