Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » X – KEYSCORE Vaša nova noćna mora!

X – KEYSCORE Vaša nova noćna mora!

kexscoreProgram X-Keyscore američke Državne agencije za sigurnost (NSA), za koji je svijet prvo saznao od američkog zviždača Eduarda Snowdena, izgleda da omogućuje korisnicima – agentima NSA – pretraživati ​​privatnu komunikaciju ljudi diljem svijeta u samo nekoliko klikova!

Neki korisnici tvrde da je X-Keyscore čak lakši za korištenje od internet pretraživača Googlea, stoji, između ostalog, u obimnoj dokumentaciji koju je nedavno objavio medijski portal “Intercept”.

Bivši novinar “Guardiana” Glen Greenwald sada radi u “Interseptu” i riješio je da počne detaljnije istraživati ​​tehnike koje analitičari i operateri NSA koriste u pretragama koje vrše uz pomoć ovog sustava. On im, kaže Greenwald, omogućuje uvid u doslovno nepreglednu bazu podataka u kojoj se nalazi desetine milijardi privatnih komunikacijskih zapisa s čitave planete.

Program X-Keyscore može funkcionirati paralelno i na više računala, čime dobiva mnogo veću snagu i ostvaruje veću brzinu pretraživanja i čuvanja podataka.

U dokumentaciji koju agenti dobivaju tijekom obuke za uporabu programa piše da je X-Keyscore vrlo lak za korištenje – sve što vam je potrebno je email adresa “mete”!

Uz dodatne podatke kao što su broj telefona, ime i prezime, eventualno još neki element koji pomaže pri identifikaciji – spremni ste za pretragu. Onog trenutka kada svi ili neki podaci od spomenutih postanu dostupni analitičaru NSA, on ili ona je u stanju “istražiti svaki ćošak” dotične osobe.

“Bilo tko može naučiti koristiti ovaj softver za manje od dan: unijeti naziv poslužitelja koji želite ‘hakirati’ u X-Keyscore, udarite jednom tipku ‘enter’ i odmah dobivate različite parove korisničkih imena i lozinki koji vam, u kratkom roku, omogućuju se povezati na željeni računalo. To je to – kraj priče! “, Objašnjava u razgovoru za” Intercept “Jonathan Brosard, direktor tvrtke” Tukan sistems “.

Navodno, analitičari NSA prolaze obuku u korištenju sustava na način koji im omogućuje da njihova pretraživanja “ne mogu biti protumačene kao špijuniranje američkih građana” – ali ih ništa konkretno ne sprijeečava da takve pretrage zapravo vrše. Naprotiv, jedina vrsta nadzora koja se nad njihovim radom provodi jesu interne kontrole, ili akcije “vanjskih inspektora” angažiranih od strane NSA.

Jedino što se od agenata zahtjeva, bar sudeći po onome što piše u dokumentaciji za obuku, jeste da njihovo “ponašanje tijekom pretraga bude takvo da tijekom eventualne provjere kontrolori budu zadovoljni”.

Američka Državne agencija za sigurnost je oštro demantirala ovu interpretaciju internih pravila od strane novinara “Intercepta”, napominjući da su sve akcije agenata i istraživača “zakonom dopuštene”. Agencija dodaje i da su široke ovlasti za agente u ovom području “neophodne zbog uspješnog vođenja rata protiv terorizma”.

“Intercept” citira i dio prezentacije za X-Keyscore u komjoj se navodi da je promet na najpopularnijim socijalnim mrežama najbolja početna točka za sigurnosne pretrage i identifikaciju potencijalnih “interesantnih subjekata”.

Agencija navodi i da je program u stanju pratiti “metu” bez obzira na to na kojoj je IP adresi, sve dok koristi isti internet pretraživač i ne čisti redovno sve “cookies” iz memorije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
 
(sputnik,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21899"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,