Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Arheolozi u Rusiji otkrili skriveni prolaz u podzemni svijet

Arheolozi u Rusiji otkrili skriveni prolaz u podzemni svijet

Rudar-podzemna-spilja-rusijaU zaboravljenom dijelu sjeverne Europe arheolozi proučavaju Hejbidju Pedar, mjesto žrtvovanja u sjevernoj nenetskoj autonomnom području Rusije

Lokalno stanovništvo vjeruje da se na tom mjestu nalazi ulaz u podzemni svijet.

Veliki drevni hram u obliku šesterokuta slučajno je 1947. godine otkrio poznati geolog Georgij Chernov. Dvadeset godina kasnije arheolozi su na tom mjestu pronašli nakit i oružje od čelika, a entuzijasti koji se bave ezoterijom spekuliraju da bi to mogao biti dom Goga i Magoga, koji se često povezuju s proročanstvima o “kraju svijeta”.

Na lokalitetu su pronađene i keramičke figurice sobova, a arheolozi ih povezuju s mještanima nenetskog područja, koji im pripisuju različite moći.

“Zamislite hram u obliku šesterokuta, dugačak 13 metara, orijentiran po osi sjever-jug, sa zabatom, trokutastim krovom i podom pokrivenim žarkocrvenom bojom, koja je do danas zadržala svježinu.

I sve to u polarnom regiji, gdje znanost dovodi u pitanje sam opstanak ljudi!”, Napisao je redatelj Vjačeslav Meščerjanov 1967. godine, kada je snimao na tom lokalitetu.

Izvještaji iz te i 2012. godine ne spominju šesterokutni oblik nalazišta, pa se mislilo da je opis možda bio plod kreativnosti filmskog stvaraoca.

rupa krater u zemlji sibir

Arheolozi imaju ograničeno vrijeme za istraživanje lokaliteta, prije nego što erozija uništiti tlo. Treba ga usporediti s drugim nalazištima u tom području, na kojima su pronađeni metalni nakit i oružje iz 6. stoljeća.

“Glavni cilj ekspedicije 2015. je da se ispita do sada neproučavani žrtvenik”, kaže direktor Nenetskog povijesnog muzeja Ivan Kozjainov.

Lokalno stanovništvo čuva legendu koja kaže da se, s vremena na vrijeme, zaleđena zemlja na lokalitetu otvara i formira ulaz u podzemnu kraljevinu Sirtja, a ljudi koji žive pod zemljom su oni koji su živjeli na tom prostoru prije doseljavanja onih koji se smatraju starosjediocima.

Nakon što je Chernov otkrio to mjesto, pronašao je artefakte koji datiraju iz dva različita razdoblja, prvog tisućljeća i 13. i 14. stoljeća. Arheolozi su kasnije u više navrata na tom mjestu pronalazili oružje i oklope.

Ritualno žrtvovanje ostalo je dio tradicije u ovom području, iako mnogo skromnije nego u prošlosti, kada su božanstvima žrtvovani sobovi.

Zadnja arheološka ekspedicija pronašla je artefakte iz razdoblja od 6. do 14. stoljeća, s primjetnom razlikom u stilu, koja počinje od 9. stoljeća.
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,