Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Arheolozi u Rusiji otkrili skriveni prolaz u podzemni svijet

Arheolozi u Rusiji otkrili skriveni prolaz u podzemni svijet

Rudar-podzemna-spilja-rusijaU zaboravljenom dijelu sjeverne Europe arheolozi prou─Źavaju Hejbidju Pedar, mjesto ┼żrtvovanja u sjevernoj nenetskoj autonomnom podru─Źju Rusije

Lokalno stanovništvo vjeruje da se na tom mjestu nalazi ulaz u podzemni svijet.

Veliki drevni hram u obliku ┼íesterokuta slu─Źajno je 1947. godine otkrio poznati geolog Georgij Chernov. Dvadeset godina kasnije arheolozi su na tom mjestu prona┼íli nakit i oru┼żje od ─Źelika, a entuzijasti koji se bave ezoterijom spekuliraju da bi to mogao biti dom Goga i Magoga, koji se ─Źesto povezuju s proro─Źanstvima o “kraju svijeta”.

Na lokalitetu su prona─Ĺene i kerami─Źke figurice sobova, a arheolozi ih povezuju s mje┼ítanima nenetskog podru─Źja, koji im pripisuju razli─Źite mo─çi.

“Zamislite hram u obliku ┼íesterokuta, duga─Źak 13 metara, orijentiran po osi sjever-jug, sa zabatom, trokutastim krovom i podom pokrivenim ┼żarkocrvenom bojom, koja je do danas zadr┼żala svje┼żinu.

I sve to u polarnom regiji, gdje znanost dovodi u pitanje sam opstanak ljudi!”, Napisao je redatelj Vja─Źeslav Me┼í─Źerjanov 1967. godine, kada je snimao na tom lokalitetu.

Izvje┼ítaji iz te i 2012. godine ne spominju ┼íesterokutni oblik nalazi┼íta, pa se mislilo da je opis mo┼żda bio plod kreativnosti filmskog stvaraoca.


rupa krater u zemlji sibir

Arheolozi imaju ograni─Źeno vrijeme za istra┼żivanje lokaliteta, prije nego ┼íto erozija uni┼ítiti tlo. Treba ga usporediti s drugim nalazi┼ítima u tom podru─Źju, na kojima su prona─Ĺeni metalni nakit i oru┼żje iz 6. stolje─ça.

“Glavni cilj ekspedicije 2015. je da se ispita do sada neprou─Źavani ┼żrtvenik”, ka┼że direktor Nenetskog povijesnog muzeja Ivan Kozjainov.

Lokalno stanovni┼ítvo ─Źuva legendu koja ka┼że da se, s vremena na vrijeme, zale─Ĺena zemlja na lokalitetu otvara i formira ulaz u podzemnu kraljevinu Sirtja, a ljudi koji ┼żive pod zemljom su oni koji su ┼żivjeli na tom prostoru prije doseljavanja onih koji se smatraju starosjediocima.

Nakon ┼íto je Chernov otkrio to mjesto, prona┼íao je artefakte koji datiraju iz dva razli─Źita razdoblja, prvog tisu─çlje─ça i 13. i 14. stolje─ça. Arheolozi su kasnije u vi┼íe navrata na tom mjestu pronalazili oru┼żje i oklope.

Ritualno ┼żrtvovanje ostalo je dio tradicije u ovom podru─Źju, iako mnogo skromnije nego u pro┼ílosti, kada su bo┼żanstvima ┼żrtvovani sobovi.

Zadnja arheolo┼íka ekspedicija prona┼íla je artefakte iz razdoblja od 6. do 14. stolje─ça, s primjetnom razlikom u stilu, koja po─Źinje od 9. stolje─ça.
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,