Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SEDAM KLJUÄŒNIH PITANJA GRÄŒKE KRIZE: Otkrivamo kakve su posljedice mogućeg bankrota GrÄke na Hrvatsku

SEDAM KLJUÄŒNIH PITANJA GRÄŒKE KRIZE: Otkrivamo kakve su posljedice mogućeg bankrota GrÄke na Hrvatsku

grcka-kriza-euroDramatiÄni pad gospodarske aktivnosti, kolaps banaka, vrlo snažna deprecijacija nove drahme ili neke druge zamjenske valute, a Å¡to će za posljedicu imati izuzetni pad realne kupovne moći te životnog standarda Grka. Iz aktualnih posljedica grÄke krize mogu se iÅ¡Äitati pozitivni pouÄci za Hrvatsku o rezultatima politike neÄinjenja i jeftinih, populistiÄkih rjeÅ¡enja

Teoretski da, ali praktiÄno ne. GrÄka ne može samostalno emitirati eure, a grÄke banke ovisne su o injekcijama likvidnosti Europske srediÅ¡nje banke. Bez dogovora s eurozonom GrÄka vrlo brzo mora tiskati zamjensku valutu, dok bi euro u tom sluÄaju postao strana valuta. Ako ne bude dogovora s eurozonom, nejasno je koliko će dugo ostati na snazi kapitalne kontrole tj. limiti za isplatu eura iz grÄkih banaka.

Å to će se zapravo dogoditi ako danas GrÄka ne vrati MMF-u dospjeli dug od 1,54 milijardi eura?

Iako su se pojavila tumaÄenja da kaÅ¡njenje u plaćanju MMF-u ne bi tehniÄki znaÄilo bankrot GrÄke, može se reći da se radi o popriliÄno Å¡irokom tumaÄenju. Konkretno, moglo bi se reći da je GrÄka u zoni “arrearsa†odnosno nemogućnosti plaćanja dovijeka, a da bi u pravom bankrotu bila tek kad ne bi platila obveze na vrijeme nekim od privatnih kreditora, ali su te teze daleko od realnosti. Svaka nemogućnost izvrÅ¡avanja eksternih obveza zemlje u praksi se ne tolerira.

Å to će biti s novcem europskih zemalja koje su ga posudile Grcima u sluÄaju grÄkog bankrota?

Bit će to vrlo ozbiljni politiÄki problem u svim zemljama koje su izdaÅ¡no kreditirale Grke.

Angela Merkel imat će velikih problema jer su Nijemci Grke pomogli s oko 80 milijardi eura kredita, a, primjerice niÅ¡ta manje burno neće biti niti u maloj Sloveniji koja je ukupno s jamstvima u GrÄku poslala Äak 1,7 milijardi eura. Isto vrijedi za niz drugih europskih zemalja.

Koji je najrealniji scenarij za GrÄku?

Ako danas ne doÄ‘e do nekog preokreta, tj. ako GrÄka nekim Äudom plati svoj dug MMF-u, za GrÄku će uslijediti pakleni tjedan sve do referenduma u nedjelju, kad se Grci izjaÅ¡njavaju o zahtjevima trojke.

Ako Grci odbiju zahtjeve trojke, kako preporuÄuje Tsipras, može se pretpostaviti dramatiÄni pad gospodarske aktivnosti, kolaps banaka, vrlo snažna deprecijacija nove drahme ili neke druge zamjenske valute, a Å¡to će za posljedicu imati izuzetni pad realne kupovne moći te životnog standarda Grka.

Što ako na referendumu Grci podrže dogovor s trojkom, bez obzira na to što se premijer Tsipras zalaže za opozitno rješenje?

TeÅ¡ko je dati jasan odgovor. To bi bila dobra vijest jer bi do europskih institucija doÅ¡ao signal da grÄki narod želi dogovor, ali je nejasno može li Tsiprasova Syriza biti nositelj takvog mandata s obzirom na dosadaÅ¡nju politiku. Vrlo je vjerojatno da bi se morali organizirati prijevremeni izbori.

Kakve bi posljedice na EU i eurozonu mogao imati bankrot GrÄke?

Može se pretpostaviti da će na prvu financijska tržiÅ¡ta reagirati burno, ali da će nakon toga ECB uspjeti iskontrolirati krizu u GrÄkoj kao izolirani sluÄaj. Ipak, može se oÄekivati znaÄajni rast spreadova tj. cijene zaduživanja zemalja sa sliÄnim fiskalnim i, Å¡ire, strukturnim problemima kao i GrÄka. TrenutaÄno su ti spreadovi neobiÄno blizu, na povijesno niskim granicama, te najbolje i najloÅ¡ije zemlje imaju relativno malu razliku u cijeni zaduživanja. Uz to, zbog grÄkog sluÄaja EU i eurozona morat će pokrenuti cijeli niz promjena kad su u pitanju temelji fiskalnog i monetarnog funkcioniranja unije. Primjerice, u sadaÅ¡njoj situaciji nejasno je kako će se institucionalno vidjeti sluÄaj bankrota jedne Älanice eurozone.

Kakve su posljedice mogućeg bankrota GrÄke na Hrvatsku?

Osim loÅ¡eg utjecaja grÄke krize na mogući rast cijene kapitala na meÄ‘unarodnom tržiÅ¡tu, iz aktualnih posljedica grÄke krize mogu se iÅ¡Äitati pozitivni pouÄci za Hrvatsku o rezultatima politike neÄinjenja i jeftinih, populistiÄkih rjeÅ¡enja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotaÄić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21835"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,