Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » Ć OKANTNO PRIZNANJE: Sva istraĆŸivanja su laĆŸna, znanost je otiĆĄla na mračnu stranu

Ć OKANTNO PRIZNANJE: Sva istraĆŸivanja su laĆŸna, znanost je otiĆĄla na mračnu stranu

lancet-znanostUrednik najboljeg svjetskog medicinskog časopisa The Lancet je dao ĆĄokantno priznanje koje mainstream mediji u potpunosti ignoriraju. Dr. Richard Horton, glavni urednik tog časopisa, nedavno je dao izjavu u kojoj navodi da su istraĆŸivanja koja se objavljuju nepouzdana u najmanju ruku, ako ne i laĆŸna

Horton je rekao da većina znanstvene literature govori neistinu, da na to utječu studije sa malim brojem uzoraka, manjim efektima, ơturim analizama i sukobima interesa i da je znanost otiơla na mračnu stranu, prenosi drugawareness.org , a koji se u originalu nalazi na thelancet.com, i koji je već uklonjen.

Da bi objasnio ơto je htio reći, Horton je naveo da mnoge farmaceutske tvrtke falsificiraju ili manipuliraju testovima o sigurnosti i djelotvornosti različitih lijekova, uzimajući suviơe male uzorke da bi to imalo statistički značaj ili zapoơljavajući tehničare koji rade u korist tvrtke, neovisno od rezultata.

On tvrdi da su takvi testovi bezvrijedni, ali i ơtetni. Poơto lijekovi imaju veliki utjecaj na zdravlje milijuna potroơača, manipulacija ovim testovima spada u kriminalno djelo.

Horton govori o studijama koje financiraju farmaceutske tvrtke, a koje su potrebne radi razvijanja komercijalnih lijekova ili cjepiva.

Horton je svoje ĆĄokantne komentare iznio na simpoziju o reproduktivnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraĆŸivanja u Londonu. Naravno, on po pravilima o povjerljivosti ne smije navoditi imena, ali to ga ne sprečava da ih s pravom iskritizira.

Horton nije jedini. Dr. Marcia Angell, liječnik i dugogodiơnji glavni urednik medicinskog časopisa Nove Engleske, rekla je sljedeće:

“Jednostavno viĆĄe nije moguće vjerovati kliničkim istraĆŸivanjima koja se objavljuju niti se oslanjati na procjenu istaknutih liječnika ili autoritativnih medicinskih propisa. Nerado dolazim do ovog zaključka do kojeg sam doĆĄla nakon dvije godine uređivanja medicinskog  časopisa Nove Engleske”.


Harvey Marcovitch, koji je studirao i pisao o korupciji medicinskih testova i objavljivanjima u medicinskim časopisima, naveo je da “studije koje prikazuju pozitivne ishode za neki lijek u fazi testiranja imaju veću vjerojatnost da se objave od onih koje prikazuju negativne ishode” i da su urednici dijelom krivi za to, kao i komercijalni sponzori, poĆĄto dobro provedene studije s neodgovarajućim rezultatima ne bivaju objavljene.

Dr. Lucija Tomljenović iz IstraĆŸivačke skupine za neuralnu dinamiku Odjela za oftalmologiju i vid na SveučiliĆĄtu u Britanskoj Kolumbiji, doĆĄla je do dokumenata koji pokazuju da “proizvođači cjepiva, farmaceutske tvrtke i vlast zaduĆŸena za zdravlje znaju za viĆĄestruke opasnosti od cjepiva, ali ih skrivaju od javnosti “. Tako neĆĄto predstavlja znanstvenu prijevaru.

Dr Horton zaključuje da “oni koji imaju moć da djeluju misle da netko drugi treba prvi djelovati, a svako pozitivno djelovanje ima kontraargument.

“Dobra vijest je da znanost shvaća da je vrijeme da se reagira, loĆĄa vijest je ĆĄto nitko neće da napravi prvi korak “, rekao je on.

Korupcija medicinske industrije diljem svijeta predstavlja ogroman problem, moĆŸda čak opasniji i od prijetnje svih ratova zajedno. Da li je moguće da mi bezuvjetno vjerujemo naĆĄim liječnicima samo zato ĆĄto nose bijele mantile? I je li moguće da oni tako slijepo vjeruju u medicinske časopise, preporučujući nove čudesne lijekove bez razmiĆĄljanja?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,