Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » ŠOKANTNO PRIZNANJE: Sva istraživanja su lažna, znanost je otišla na mračnu stranu

ŠOKANTNO PRIZNANJE: Sva istraživanja su lažna, znanost je otišla na mračnu stranu

lancet-znanostUrednik najboljeg svjetskog medicinskog časopisa The Lancet je dao šokantno priznanje koje mainstream mediji u potpunosti ignoriraju. Dr. Richard Horton, glavni urednik tog časopisa, nedavno je dao izjavu u kojoj navodi da su istraživanja koja se objavljuju nepouzdana u najmanju ruku, ako ne i lažna

Horton je rekao da većina znanstvene literature govori neistinu, da na to utječu studije sa malim brojem uzoraka, manjim efektima, šturim analizama i sukobima interesa i da je znanost otišla na mračnu stranu, prenosi drugawareness.org , a koji se u originalu nalazi na thelancet.com, i koji je već uklonjen.

Da bi objasnio što je htio reći, Horton je naveo da mnoge farmaceutske tvrtke falsificiraju ili manipuliraju testovima o sigurnosti i djelotvornosti različitih lijekova, uzimajući suviše male uzorke da bi to imalo statistički značaj ili zapošljavajući tehničare koji rade u korist tvrtke, neovisno od rezultata.

On tvrdi da su takvi testovi bezvrijedni, ali i štetni. Pošto lijekovi imaju veliki utjecaj na zdravlje milijuna potrošača, manipulacija ovim testovima spada u kriminalno djelo.

Horton govori o studijama koje financiraju farmaceutske tvrtke, a koje su potrebne radi razvijanja komercijalnih lijekova ili cjepiva.

Horton je svoje šokantne komentare iznio na simpoziju o reproduktivnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraživanja u Londonu. Naravno, on po pravilima o povjerljivosti ne smije navoditi imena, ali to ga ne sprečava da ih s pravom iskritizira.

Horton nije jedini. Dr. Marcia Angell, liječnik i dugogodišnji glavni urednik medicinskog časopisa Nove Engleske, rekla je sljedeće:

“Jednostavno više nije moguće vjerovati kliničkim istraživanjima koja se objavljuju niti se oslanjati na procjenu istaknutih liječnika ili autoritativnih medicinskih propisa. Nerado dolazim do ovog zaključka do kojeg sam došla nakon dvije godine uređivanja medicinskog  časopisa Nove Engleske”.

Harvey Marcovitch, koji je studirao i pisao o korupciji medicinskih testova i objavljivanjima u medicinskim časopisima, naveo je da “studije koje prikazuju pozitivne ishode za neki lijek u fazi testiranja imaju veću vjerojatnost da se objave od onih koje prikazuju negativne ishode” i da su urednici dijelom krivi za to, kao i komercijalni sponzori, pošto dobro provedene studije s neodgovarajućim rezultatima ne bivaju objavljene.

Dr. Lucija Tomljenović iz Istraživačke skupine za neuralnu dinamiku Odjela za oftalmologiju i vid na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji, došla je do dokumenata koji pokazuju da “proizvođači cjepiva, farmaceutske tvrtke i vlast zadužena za zdravlje znaju za višestruke opasnosti od cjepiva, ali ih skrivaju od javnosti “. Tako nešto predstavlja znanstvenu prijevaru.

Dr Horton zaključuje da “oni koji imaju moć da djeluju misle da netko drugi treba prvi djelovati, a svako pozitivno djelovanje ima kontraargument.

“Dobra vijest je da znanost shvaća da je vrijeme da se reagira, loša vijest je što nitko neće da napravi prvi korak “, rekao je on.

Korupcija medicinske industrije diljem svijeta predstavlja ogroman problem, možda čak opasniji i od prijetnje svih ratova zajedno. Da li je moguće da mi bezuvjetno vjerujemo našim liječnicima samo zato što nose bijele mantile? I je li moguće da oni tako slijepo vjeruju u medicinske časopise, preporučujući nove čudesne lijekove bez razmišljanja?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,