Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » ┼áOKANTNO PRIZNANJE: Sva istra┼żivanja su la┼żna, znanost je oti┼íla na mra─Źnu stranu

┼áOKANTNO PRIZNANJE: Sva istra┼żivanja su la┼żna, znanost je oti┼íla na mra─Źnu stranu

lancet-znanostUrednik najboljeg svjetskog medicinskog ─Źasopisa The Lancet je dao ┼íokantno priznanje koje mainstream mediji u potpunosti ignoriraju. Dr. Richard Horton, glavni urednik tog ─Źasopisa, nedavno je dao izjavu u kojoj navodi da su istra┼żivanja koja se objavljuju nepouzdana u najmanju ruku, ako ne i la┼żna

Horton je rekao da ve─çina znanstvene literature govori neistinu, da na to utje─Źu studije sa malim brojem uzoraka, manjim efektima, ┼íturim analizama i sukobima interesa i da je znanost oti┼íla na mra─Źnu stranu, prenosi drugawareness.org , a koji se u originalu nalazi na┬áthelancet.com, i koji je ve─ç uklonjen.

Da bi objasnio ┼íto je htio re─çi, Horton je naveo da mnoge farmaceutske tvrtke falsificiraju ili manipuliraju testovima o sigurnosti i djelotvornosti razli─Źitih lijekova, uzimaju─çi suvi┼íe male uzorke da bi to imalo statisti─Źki zna─Źaj ili zapo┼íljavaju─çi tehni─Źare koji rade u korist tvrtke, neovisno od rezultata.

On tvrdi da su takvi testovi bezvrijedni, ali i ┼ítetni. Po┼íto lijekovi imaju veliki utjecaj na zdravlje milijuna potro┼ía─Źa, manipulacija ovim testovima spada u kriminalno djelo.

Horton govori o studijama koje financiraju farmaceutske tvrtke, a koje su potrebne radi razvijanja komercijalnih lijekova ili cjepiva.

Horton je svoje ┼íokantne komentare iznio na simpoziju o reproduktivnosti i pouzdanosti biomedicinskih istra┼żivanja u Londonu. Naravno, on po pravilima o povjerljivosti ne smije navoditi imena, ali to ga ne spre─Źava da ih s pravom iskritizira.

Horton nije jedini. Dr. Marcia Angell, lije─Źnik i dugogodi┼ínji glavni urednik medicinskog ─Źasopisa Nove Engleske, rekla je sljede─çe:

“Jednostavno vi┼íe nije mogu─çe vjerovati klini─Źkim istra┼żivanjima koja se objavljuju niti se oslanjati na procjenu istaknutih lije─Źnika ili autoritativnih medicinskih propisa. Nerado dolazim do ovog zaklju─Źka do kojeg sam do┼íla nakon dvije godine ure─Ĺivanja medicinskog┬á ─Źasopisa Nove Engleske”.


Harvey Marcovitch, koji je studirao i pisao o korupciji medicinskih testova i objavljivanjima u medicinskim ─Źasopisima, naveo je da “studije koje prikazuju pozitivne ishode za neki lijek u fazi testiranja imaju ve─çu vjerojatnost da se objave od onih koje prikazuju negativne ishode” i da su urednici dijelom krivi za to, kao i komercijalni sponzori, po┼íto dobro provedene studije s neodgovaraju─çim rezultatima ne bivaju objavljene.

Dr. Lucija Tomljenovi─ç iz Istra┼żiva─Źke skupine za neuralnu dinamiku Odjela za oftalmologiju i vid na Sveu─Źili┼ítu u Britanskoj Kolumbiji, do┼íla je do dokumenata koji pokazuju da “proizvo─Ĺa─Źi cjepiva, farmaceutske tvrtke i vlast zadu┼żena za zdravlje znaju za vi┼íestruke opasnosti od cjepiva, ali ih skrivaju od javnosti “. Tako ne┼íto predstavlja znanstvenu prijevaru.

Dr Horton zaklju─Źuje da “oni koji imaju mo─ç da djeluju misle da netko drugi treba prvi djelovati, a svako pozitivno djelovanje ima kontraargument.

“Dobra vijest je da znanost shva─ça da je vrijeme da se reagira, lo┼ía vijest je ┼íto nitko ne─çe da napravi prvi korak “, rekao je on.

Korupcija medicinske industrije diljem svijeta predstavlja ogroman problem, mo┼żda ─Źak opasniji i od prijetnje svih ratova zajedno. Da li je mogu─çe da mi bezuvjetno vjerujemo na┼íim lije─Źnicima samo zato ┼íto nose bijele mantile? I je li mogu─çe da oni tako slijepo vjeruju u medicinske ─Źasopise, preporu─Źuju─çi nove ─Źudesne lijekove bez razmi┼íljanja?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,