Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Savez balkanskih naroda – Balkanska federacija, jedino rjeÅ¡enje protiv ropstva EU?!

Savez balkanskih naroda – Balkanska federacija, jedino rjeÅ¡enje protiv ropstva EU?!

balkanska-federacijaU svjetlu velike krize koja potresa GrÄku, pa samim tim i Balkan i Europu, nije zgoreg podsjetiti se jedne plemenite ideje koja je dugo dominirala naprednim intelektualcima naÅ¡eg poluotoka

Ideje koja je zamrla posljednjih desetljeća, ali koju nije nemoguće oživjeti.

Od sredine 14. stoljeća, kada je praktiÄno Äitav Balkan bio ujedinjen u multikulturalno carstvo, pa potom kroz stoljeća Osmanlijskog jarma, naÅ¡e poluotok (vjerojatno najljepÅ¡i u Europi) bilo je jedinstvena politiÄka cjelina bez ikakvih unutarnjih granica.

Sve se to mijenja u 19. stoljeću kada pod utjecajem ideja Francuske revolucije nastaje suvremeni nacionalizam koji naciju shvaća kao etnokulturnu zajednicu od kojih svaka, ali baÅ¡ svaka, želi objediniti svoj “životni prostor” na koji ima “povijesno pravo”.

Na taj naÄin, umjesto ujedinjenog Balkana, jedinog koji bi imao moć da se odupre silnima i izbori za bolji život svih bez obzira na jezik, vjeru i narodnost, nastaju snovi o Velikoj Hrvatskoj, Velikoj Bugarskoj, Velikoj Srbiji, Velikoj GrÄkoj, Velikoj Albaniji. Već u 19. stoljeću poÄinju etniÄka Äišćenja i genocidi, koji se prelijevaju i u naredno stoljeće (nadajmo se, ne i u ovo).

Sanstefanski granice Velike Bugarske

Balkanski poluotok je mozaik od razliÄitih naroda. Najveći brojem su Bugari; zatim dolaze Srbi i Grci skoro podjednako, zatim Turci, Arnauti i Cincari.

Kasnije se u Ateni se formirala “Orijentalna Federacija” koja je zagovarala demokraciju i umjereni nacionalizam. Potom, u Solunu 1893. godine, formira se VMRO Äiji je prvobitni cilj bilo osloboÄ‘enje s ciljem postajanja integralnim dijelom Balkanske Federacije.

Godinu dana kasnije u Parizu je osnovana “Liga za Balkansku Konfederaciju”, u kojoj su bili hrvatski, grÄki, bugarski, srpski, rumunjski i armenski socijalisti. Predsjednik Lige, Pavlos Argirijades, podržao je makedonsku autonomiju unutar takve države kao jedino održivo rjeÅ¡enje makedonskog problema zbog kojeg su se sporile Srbija, Bugarska i GrÄka.

PoÄetkom proÅ¡log stoljeća skoro sve ljeviÄarske stranke Balkana zagovaraju politiÄko ujedinjenje poluotoka, a ideja stjeÄe masovnu podrÅ¡ku svih naroda.

SijeÄnja 1910. godine u Beogradu, na prvom kongresu socijaldemokratskih partija Balkana, delegati iz Hrvatskih i Slovenskih zemalja Austro-Ugarske, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Crne Gore, Makedonije, složili su se da su granice nasilno nacrtane i da njihovo brisanje mora dovesti do ostvarenja zajedniÄkog suživota razliÄitih kultura i nacija, koje su u suÅ¡tini vrlo bliske, sliÄne i srodne. U svoj toj zemljopisnoj izmjeÅ¡anosti, jedino je federacija, smatrali su, moguće rjeÅ¡enje svih nacionalnih pitanja naroda balkana u zajedniÄkoj federalnoj državi.

Traženo je da federacija balkanskih država bude zajedniÄka carinska unija, ukazivao da proÅ¡upljeni gospodarski prostor koji sputava dalji razvoj, upozoravano je da nitko neće biti zadovoljan novim granicama i da svaki rat vodi samo u novi rat, dodajući:

“Dijeleći Balkan na pojedine male zemlje vi ćete stvoriti izvore za novu netrpeljivost meÄ‘u balkanskim narodima i balkanskim državicama.”

Neprirodne pretpostavke dovode nas u neprirodan položaj. Svaka balkanska državica htjela bi sve ono Å¡to samo u zajednici može dobiti. I mjesto jedne logiÄne težnje da se putem zajednice i ide, balkanska buržoazija koja stvara ratne situacije i gura u propast narode, zbog svoje strahovite nesposobnosti da se uzdigne na visinu smjelih pregnuća koja Povijest iziskuje.

Nikada jedna klasa nije bila kratkovidija! Svi hoće pristaniÅ¡ta, svi dovoljno teritorija, svi Solun, svi Vardarsku dolinu, jer je sve to tako važno – a ne vide da to svi mogu imati samo u zajednici – govoreno je tada.

Ljeta 1915. godine, po izbijanju Prvog svjetskog rata, u BukureÅ¡tu na drugoj balkanskoj socijaldemokratskoj konferenciji nastaje “Balkanska radniÄka socijaldemokratska federacija” voÄ‘ena naÄelima revolucionarnog socijalizma i željom za uspostavom Balkanske Federativne Republike. Georgi Dimitrov, bugarski ljeviÄarski prvak, ocijenio je ovo kao prvi znaÄajan korak ja ujedinjenju balkanskih naroda.

Nakon Velikog rata a pod utjecajem Oktobarske revolucije u Rusiji, poÄinju jaÄaju i komunistiÄke snage na Balkanu, pa tako komunisti pobjeÄ‘uju na izborima u Beogradu, Zagrebu i mnogim drugim gradovima i postaju treća najmoćnija stranka u novoformiranoj Kraljevini SHS. Kominterna proklamira BF kao svoj glavni cilj na naÅ¡em poluotoku.

U Äasopisu “La fédération balkanique” piÅ¡u sljedeće, koje je jednako istinito i danas:

“Savez balkanskih naroda znaÄio bi ekonomsku i politiÄku emancipaciju Balkana iz ropstva zapadno-europskog imperijalizma … zapadno-europski imperijalizam javlja se kao najveći neprijatelj i najveća smetnja sporazumu i ujedinjenju balkanskih naroda.”

Međutim, nakon što se Staljin okreće od svjetske revolucije ka izgradnji socijalizma u jednoj zemlji, zamire aktivnost na ovom planu.

U Drugom svjetskom ratu komunisti i socijalisti diljem Balkana zajedno se bore protiv faÅ¡izma, a nakon ovog sukoba primiÄemo se ostvarenju vjekovne težnje.

KomunistiÄki projekt Balkanske federacije

Oktobarska revolucija u Rusiji, koja je stvorila državu bez nacionalnog predznaka, ojaÄala je revolucionarni internacionalizam na Balkanu. Novo osnovana Treća Internacionala (poznatija kao KomunistiÄka Internacionala ili skraćeno Kominterna) je okupila u svojim redovima revolucionarne socijaliste sa svih krajeva Balkana. Kominterna je prihvatila stvaranje balkanske federacije kao osnovu svoje politike prema Balkanu. Balkanska komunistiÄka federacija je podreÄ‘ena interesima Sovjetskog Saveza, sve do njenog raspuÅ¡tanja 1939.

Tijkom Drugog svjetskog rata postojala je inicijativa da se povežu narodno-oslobodilaÄke borbe jugoslovenskih, albanskih, bugarskih i grÄkih partizana. Svetozar Vukmanović Tempo je kao delegat CK KPJ i Vrhovnog Å¡taba NOVJ 1943. u Makedoniji radio na formiranju Balkanskog Å¡taba, u cilju zajedniÄke narodno-oslobodilaÄke borbe balkanskih naroda i budućeg udruživanja u Balkansku federaciju.

U razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata komunistiÄki voÄ‘e Josip Broz Tito i Georgi Dimitrov radili su na projektu spajanja dviju zemalja u balkanski Federativne Republike. Kao ustupak jugoslavenskoj strani bugarske su vlasti pristale na priznanje razliÄitosti bugarske nacionalnosti i jezika od makedonaca i makedonskog jezika.

To je bio jedan od uvjeta za Bledski sporazum potpisanog izmeÄ‘u Jugoslavije i Bugarske 1. kolovoza 1947. U studenom 1947, pod pritiskom i Jugoslaveni i Sovjeti, Bugarska takoÄ‘er su potpisali sporazum o prijateljstvu s Jugoslavijom. Nakon rezolucije Informbiroa u lipnju 1948. godine, kojom je osuÄ‘eno Titovo politiÄko djelovanje, dolazi do prekida odnosa FNR Jugoslavije sa ostalim socijalistiÄkim zemljama Balkana, i prekida pregovora o savezu.

Rukovodstva Jugoslavije i Bugarske rade na stvaranju Velike Jugoslavije, a tu su i vlasti Albanije i Rumunjske, kao i grÄki komunisti, koji svi aktivno djeluju na totalnom ujedinjenju. Sve, meÄ‘utim, propada: Staljin se okomljuje na Beograd tijekom krize s Informbiroom, vjerojatno zbog straha da će Tito staviti Albaniju, GrÄku i Bugarsku pod svoju kontrolu u sluÄaju stvaranja BF.

Iz ove perspektive, to možda i nije bilo tako loše, imajući u vidu krvavi raspad Jugoslavije, ali je to već naknadna pamet.

Danas je ideja o Balkanskoj Federaciji živa samo kod starijih generacija, i Äesto se meÄ‘u njima može Äuti da će Balkan biti slobodan samo ako se bude držao zajedno.

U epohi u kojoj cijeli region postaje dio jedne šire zajednice, paneuropske, možda nije loše razmisliti o mogućnosti nekakvog grupiranja u reformiranoj Europskoj uniji: baš kao što će Balkan biti slobodan ako bude ujedinjen, i Europa će biti slobodna ako bude ujedinjena.
 
(hr.wikipedia.org,vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,