Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Amerika će napasti samu sebe atomskim udarom na vlastiti megalopolis da bi opravdala default i dugove, te krenula iz početka

Amerika će napasti samu sebe atomskim udarom na vlastiti megalopolis da bi opravdala default i dugove, te krenula iz početka

lazna-zastava-bankeJoš prije nekoliko godina se govorilo da će SAD – ako ne uspiju izazvati veliki rat u Europi, ili da je na neki drugi način opljačkaju – morati poći na vlastitu zemlju

Piše: Jevgenij Jušćuk

DEFAULT znači neispunjavanje zakonske obveze (ili uvjete) kredita ili zajma prema drugoj strani.

Samo, SAD – da ponovimo – ne mogu sebi dozvoliti da to učine tek onako i da za duže vrijeme potkopati svako povjerenje u svojoj zemlji.

Dakle: potrebno im je nešto što bi svi doživjeli kao “višu silu”. U povijesti SAD već postoji primjer takvog “rješenja”. To je uništavanje njujorškog WTC trgovačkog centra na 9/11 koje je omogućilo prekrojavanje političke karte svijeta. Atomska eksplozija u nekom od američkih gradova hipotetički bi bila neoboriv argument za default.

To je, uostalom, standardna praksa prevaranata:

“Mi bismo vam sve vratili, ali nam ne dozvoljava viša sila. Zato svi oprostite: Hvala svima, možete ići – novca nema”.

To bi SAD-u dalo priliku da devalvira dolar, da na desetine puta smanji vrijednost i da tako faktički ponište svoje dugove i da sve počnu iznova.

Nije zato slučajno što je Islamska država, koja se s razlogom smatra čedom Sjedinjenih Država, baš ovih dana priopćila da sprema “atomsku eksploziju u SAD”

Amerikanci su počeli – na to upućuje cijeli niz okolnosti – da rade na tome da bi izveli defaultvlastite zemlje, ali da to “ostatku svijeta” izgleda uvjerljivo. Oni to ne mogu uraditi tek tako.

A da su SAD na pragu vrlo ozbiljne krize – ne upozoravaju samo ruski ekonomisti koji bi se mogli osumnjičiti da se bave propagandom. O ozbiljnoj krizi svoje zemlje govore i američki ekonomisti, kao i veliki američki biznismeni. Ovo se – kad je SAD u pitanju – ne događa prvi put, a ima svoje i unutarnje i vanjske osobnosti.

Bankarski kapital, koji danas upravlja Sjedinjenim Državama (a zahvaljujući njihovom liderstvu – i većim dijelom svijeta) – zasnovan je na dužničkim kamatama. Amerikanci tiskaju novac i pretvaraju ga u kredite i tako osiguravaju i rast svojih kapitala i dužničko ropstvo onih kojima su taj novac dali.

A da bi se posuđeni novac vraćao s kamatama – SAD-u je potrebno stalno širenje tržišta. Jer, ako nema širenja tržišta – nema ni rasta prodaje, a to vodi krizi proizvodnje i novac ne može biti vraćen bankarima. Anglosaksonci su taj problem do sada rješavali na dva načina.

Kao prvo, uvijek su gledali da se dočepaju novih tržišta. Zato su bile likvidirane cijele imperije tijekom Prvog svjetskog rata, a potom je uslijedio i krah Britanske imperije u Drugom svjetskom ratu. Likvidacija imperija je stvarala nove države kojima su bili potrebni krediti. (primjer raspada Jugoslavije i zaduživanje bivših članica)

Njih su imali oni kojim u ratovima nisu sudjelovali jer su ratovi – i izravni troškovi i fizičko uništavanje gospodarstva. Tako su postupili i sa onim što je ostalo poslije SSSR koji se raspao bez “vrućeg” rata.

A kao drugo: pomoću ratova je bila likvidirana zatvorenost tržišta. Jer, cijeli kontinenti su bili pretvoreni u ruševine. A u vizuri bankara – to su bile gigantske teritorija za gradnju. Ljudima su poslije ratova bile potrebne kuće, automobili, odjeća, kućna tehnika i još mnogo toga. Novca nije bilo, pa su se pojavili krediti koji su i ekonomski i politički pokorili cijele narode. (primjer država bivše Jugoslavije)


Ovaj sustav funkcionira već više od 100 godina, a za Amerikance je bonus – dotok kapitala i stručnjaka u SAD kad god izbije rat u Europi.

Međutim, već je pročitano da je SAD dobitnik u svim europskim ratovima. Zato je sada mnogo manje nego ranije onih koji su spremni da se upuste u nove avanture u američkom interesu. Suvremene komunikacije omogućuju da se ova istina ljudima predočava uvjerljivo, operativno i da im se dostavlja “na adresu”. Zbog svega, SAD sada djeluje u tri pravca.

1. Pokušavaju opljačkati Europu

Za to im je potrebno prekinuti ekonomske veze Europe s Istokom: s Rusijom i zemljama koje su još istočnije od nje.

To se najbolje moglo osigurati pomoću linije fronta, ali su priključenje Krima Rusiji i faktičko razoružavanje ukrajinske armije u Donbas taj scenarij, u najmanju ruku, vremenski razvukli ili ga, čak, učinili nemogućim.

Jer, nije lako naći u Europi zemlju koja bi bila u stanju se psihološki i mentalno upustiti u rat s Rusijom, s obzirom da bi takav rat “obećavao” primjenu makar taktičkog atomskog oružja.

2. Potpaljuju regije u kojima trenutno ne mogu zadržati svoje liderstvo

Primjer za ovo je Bliski Istok koji smišljeno i isplanirano uvode u kaos. A i Ukrajinu, također.

Logika SAD-a je shvatljiva: ako se ta regija više ne može “musti” – onda bar konkurente treba lišiti mogućnosti da se pomoću tog regiju ojačaju. Ovo su postupci slični dizanju u zrak tvornica u ratovima i mostova pred povlačenje.

3. Sprema scenarij s defaultu, za slučaj da na neki efektni način ne izađu iz krize

Nešto više i podrobnije zato o ovoj trećoj varijanti (scenariju). Još prije nekoliko godina se govorilo da će SAD – ako ne uspiju izazvati veliki rat u Europi, ili da je na neki drugi način opljačkaju – morati poći na vlastiti default

Samo, SAD – da ponovimo – ne mogu sebi dozvoliti da to učine tek onako i da za duže vrijeme potkopati svako povjerenje u svojoj zemlji. Dakle: potrebno im je nešto što bi svi doživjeli kao “višu silu”.

U povijesti SAD već postoji primjer takvog “rješenja”. To je uništavanje njujorškog WTC trgovačkog centra koje je omogućilo prekrojavanje političke karte svijeta. Atomska eksplozija u nekom od američkih gradova hipotetički bi bila neoboriv argument za default.

Jasno je da proglašavanje defaulta u zemlji kakva je SAD zahtijeva nešto veće od napada aviona na nebodere. Atomska eksplozija u nekom od američkih gradova hipotetički bi bila neoboriv argument za default.

To je, uostalom, standardna praksa prevaranata: “Mi bismo vam sve vratili, ali nam ne dozvoljava viša sila. Zato svi izvinite: Hvala svima, možete ići – novca nema”. To bi SAD dalo priliku da devalviraju dolar, da mu desetine puta smanje vrijednost i da tako faktički ponište svoje dugove i da sve počnu iznova.

Još bi od drugih dobivali i humanitarnu pomoć. Amerikanci raspolažu medijima koji bi sve ovo mogli zamaskirati. Zbog čega na ovo ukazujem baš sada?

Zato što je Islamska država, koja se s razlogom smatra čedom Sjedinjenih Država, baš ovih dana priopćila da sprema “atomsku eksploziju u SAD”. Dakle: u vrijeme neuspjeha Amerikanaca organizirati novi rat u Europi i u uvjetima “cajtnota” za američku ekonomiju.
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,