Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Revolucionarno otkri─çe: Ljudsko tijelo ipak mo┼że proizvoditi vitamin C!

Revolucionarno otkri─çe: Ljudsko tijelo ipak mo┼że proizvoditi vitamin C!

bakterije-klice-zaraza-vitminCZa sve one koji tvrde da je moderna znanost dosegla najviše vrhove u spoznaji kako funkcionira ljudsko tijelo

Novo istra┼żivanje otkriva kako ljudski organizam mo┼że, suprotno onom ┼íto se do sada vjerovalo, sam stvoriti vitamine neophodne za ┼żivot, uklju─Źuju─çi i vitamin C. Navodno se do sada vjerovalo da svi sisavci ne mogu proizvoditi vitamin C za obranu od stresa, no to vi┼íe nije istina.

Ovo je zapravo mogu─çe uz pomo─ç bakterija koje ┼żive u na┼íim crijevima i koje djeluju kao proizvo─Ĺa─Źi ┼íirokog spektra vitamina. Ovaj presedan samo potvr─Ĺuje da je moderna znanost jedva zagrebala povr┼íinu razumijevanja toga kako ljudski organizam funkcionira, ┼íto uklju─Źuje i nevjerojatnu sposobnost epigenetske prilagodbe organizma za optimalno pre┼żivljavanje.

Svako ljudsko bi─çe je zajednica svih oblika ┼żivota na i u na┼íem tijelu, mikrobioma. Ovaj termin je osmislio Joshua Lederberg, jedan od za─Źetnika molekularne biologije i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, koji je poku┼íao ukazati na va┼żnost mikroorganizama kao bitne odrednice, kako zdravlja, tako i bolesti. Na┼ía se tijela oslanjaju na mno┼ítvo mikroorganizama koji djeluju na na─Źine koji su do sada bili nepoznati ili su se smatrali nemogu─çim.

Izme─Ĺu ostalog, zapanjuju─ça je ─Źinjenica da na i u svakome od nas ┼żivi 10 puta vi┼íe bakterija nego ┼íto je ukupan zbroj svih na┼íih stanica, a jo┼í je fascinantniji podatak da je taj odnos, u kontekstu sadr┼żaja genetskog materijala 100:1 u korist bakterijskih gena.

Od samog ro─Ĺenja, svaki je ─Źovjek doslovno koloniziran mikroorganizmima s kojima dalje ┼żivi u simbiozi.

Tijekom godina je postalo nedvojbeno jasno da ljudski imunološki sustav ovisi o mikrobima koji nastanjuju naše tijelo, te da će njihov nedostatak uzrokovati ne samo pothranjenost, već i bespomoćnost u borbi protiv bolesti.

Jednostavno, oni su neophodni za apsorpciju hranjivih sastojaka i rad imunolo┼íkog sustava. Upravo su inovativna istra┼żivanja sinergisti─Źkog su┼żivota mikroorganizama i ljudskih tijela omogu─çila spoznaju da su ti mali pomaga─Źi u mogu─çnosti generirati hranjive tvari poput vitamina C, za ┼íto je znanost do tada smatrala da je apsolutno nemogu─çe.

Ovo je izvanredna mogućnost, jer se do sada vjerovalo da ljudsko tijelo nije u stanju proizvoditi ovaj esencijalni vitamin, od kako su naši preci hominidi izgubili genetsku sposobnost njegove proizvodnje prije nekih 60 milijuna godina.

“Klice” kao za┼ítitnici ljudskog imunolo┼íkog sustava

Mikrobiomi su dio nove definicije ljudskog tijela kao meta-organizma, koji se sastoji od trilijuna drugih mikrobnih organizama i virusa bez kojih nikada ne bi pre┼żivjeli. To je dio hologenomne teorije evolucije, ideje da predmet prirodne selekcije nije individualni organizam nego holobiont, odnosno individualni organizam plus njegove povezane mikrobne zajednice koje uklju─Źuju kompleksnu mre┼żu bakterija, virusa, protozoa, helminta i gljivica.

Rad u kojima je predstavljena ova ideja objavljen je pod naslovom “Bakterije kao vitaminski opskrbljiva─Źi svog doma─çina: perspektiva mikrobiota crijeva” i usmjeren je na ulogu bakterija mlije─Źne kiseline povezane s hranom kao ┼íto su to one koje mo┼żemo na─çi u jogurtu.

Vrhunac rada je, naravno, bilo otkri─çe kako su bakterijski izolati iz uzoraka ljudskih crijeva u stanju proizvesti ┼íirok spektar vitamina, uklju─Źuju─çi i vitamin C odnosno askorbat.

U radu nisu predstavljeni metodolo┼íki detalji o tome kako je to─Źno otkrivena ta ─Źinjenica stoga je urednik Green Med Info portala, Sayer Ji, potra┼żio tu ─Źinjenicu kako bi potvrdio navode studije. Otkrio je konkretan primjer bakterijskog soja za koji je poznato da nastanjuje ljudsko tijelo i koji je u mogu─çnosti proizvoditi askorbat, a radi se o bakteriji corynebacterium glucuronolyticum, koja sadr┼żi biosintetske puteve L-askorbata.

Naravno, ovo otkri─çe ne dokazuje da crijevna flora sama mo┼że proizvoditi fiziolo┼íke relevantne koli─Źine vitamina C putem ovog bakterijskog soja, ali dokazuje da je mogu─çe da ljudsko tijelo proizvodi vitamin C.

Mo┼żda su te koli─Źine male, ali mogu spa┼íavati zdravlje i mo┼żda smo sada na po─Źetku shva─çanja koliko vi┼íe energije i biomolekularne neovisnost imamo od onoga ┼íto nam prezentira konvencionalna znanost.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,