Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Revolucionarno otkriće: Ljudsko tijelo ipak može proizvoditi vitamin C!

Revolucionarno otkriće: Ljudsko tijelo ipak može proizvoditi vitamin C!

bakterije-klice-zaraza-vitminCZa sve one koji tvrde da je moderna znanost dosegla najviše vrhove u spoznaji kako funkcionira ljudsko tijelo

Novo istraživanje otkriva kako ljudski organizam može, suprotno onom što se do sada vjerovalo, sam stvoriti vitamine neophodne za život, uključujući i vitamin C. Navodno se do sada vjerovalo da svi sisavci ne mogu proizvoditi vitamin C za obranu od stresa, no to više nije istina.

Ovo je zapravo moguće uz pomoć bakterija koje žive u našim crijevima i koje djeluju kao proizvođači širokog spektra vitamina. Ovaj presedan samo potvrđuje da je moderna znanost jedva zagrebala površinu razumijevanja toga kako ljudski organizam funkcionira, što uključuje i nevjerojatnu sposobnost epigenetske prilagodbe organizma za optimalno preživljavanje.

Svako ljudsko biće je zajednica svih oblika života na i u našem tijelu, mikrobioma. Ovaj termin je osmislio Joshua Lederberg, jedan od začetnika molekularne biologije i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, koji je pokušao ukazati na važnost mikroorganizama kao bitne odrednice, kako zdravlja, tako i bolesti. Naša se tijela oslanjaju na mnoštvo mikroorganizama koji djeluju na načine koji su do sada bili nepoznati ili su se smatrali nemogućim.

Između ostalog, zapanjujuća je činjenica da na i u svakome od nas živi 10 puta više bakterija nego što je ukupan zbroj svih naših stanica, a još je fascinantniji podatak da je taj odnos, u kontekstu sadržaja genetskog materijala 100:1 u korist bakterijskih gena.

Od samog rođenja, svaki je čovjek doslovno koloniziran mikroorganizmima s kojima dalje živi u simbiozi.

Tijekom godina je postalo nedvojbeno jasno da ljudski imunološki sustav ovisi o mikrobima koji nastanjuju naše tijelo, te da će njihov nedostatak uzrokovati ne samo pothranjenost, već i bespomoćnost u borbi protiv bolesti.

Jednostavno, oni su neophodni za apsorpciju hranjivih sastojaka i rad imunološkog sustava. Upravo su inovativna istraživanja sinergističkog suživota mikroorganizama i ljudskih tijela omogućila spoznaju da su ti mali pomagači u mogućnosti generirati hranjive tvari poput vitamina C, za što je znanost do tada smatrala da je apsolutno nemoguće.

Ovo je izvanredna mogućnost, jer se do sada vjerovalo da ljudsko tijelo nije u stanju proizvoditi ovaj esencijalni vitamin, od kako su naši preci hominidi izgubili genetsku sposobnost njegove proizvodnje prije nekih 60 milijuna godina.

“Klice” kao zaštitnici ljudskog imunološkog sustava

Mikrobiomi su dio nove definicije ljudskog tijela kao meta-organizma, koji se sastoji od trilijuna drugih mikrobnih organizama i virusa bez kojih nikada ne bi preživjeli. To je dio hologenomne teorije evolucije, ideje da predmet prirodne selekcije nije individualni organizam nego holobiont, odnosno individualni organizam plus njegove povezane mikrobne zajednice koje uključuju kompleksnu mrežu bakterija, virusa, protozoa, helminta i gljivica.

Rad u kojima je predstavljena ova ideja objavljen je pod naslovom “Bakterije kao vitaminski opskrbljivači svog domaćina: perspektiva mikrobiota crijeva” i usmjeren je na ulogu bakterija mliječne kiseline povezane s hranom kao što su to one koje možemo naći u jogurtu.

Vrhunac rada je, naravno, bilo otkriće kako su bakterijski izolati iz uzoraka ljudskih crijeva u stanju proizvesti širok spektar vitamina, uključujući i vitamin C odnosno askorbat.

U radu nisu predstavljeni metodološki detalji o tome kako je točno otkrivena ta činjenica stoga je urednik Green Med Info portala, Sayer Ji, potražio tu činjenicu kako bi potvrdio navode studije. Otkrio je konkretan primjer bakterijskog soja za koji je poznato da nastanjuje ljudsko tijelo i koji je u mogućnosti proizvoditi askorbat, a radi se o bakteriji corynebacterium glucuronolyticum, koja sadrži biosintetske puteve L-askorbata.

Naravno, ovo otkriće ne dokazuje da crijevna flora sama može proizvoditi fiziološke relevantne količine vitamina C putem ovog bakterijskog soja, ali dokazuje da je moguće da ljudsko tijelo proizvodi vitamin C.

Možda su te količine male, ali mogu spašavati zdravlje i možda smo sada na početku shvaćanja koliko više energije i biomolekularne neovisnost imamo od onoga što nam prezentira konvencionalna znanost.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,