Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Vojvodina preplavljena GMO sojom: Od 49 uzoraka, ─Źak 45 je GMO! Treba li se Hrvatska bojati?

Vojvodina preplavljena GMO sojom: Od 49 uzoraka, ─Źak 45 je GMO! Treba li se Hrvatska bojati?

soja-srbijaMonsanto se ra┼íirio po Balkanu, a prema njihovim izjavama, u Srbiji se sadi samo njihovo konvencionalno sjeme. Otkuda vojvo─Ĺanskim poljoprivrednicima toliko GMO sjemena soje za sadnju?

Protiv vlasnika, odnosno korisnika parcela na kojima je utvr─Ĺeno prisustvo GMO soje podnijete su kaznene prijave, a sudski postupci su u tijeku

Tvrtka “Monsanto” u Srbiji isklju─Źivo trguje s konvencionalnim sjemenom, izjavila je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Vanja Koji─ç. No koliko je za vjerovati Monsantu?

Iako je na temelju Zakona o GMO zabranjen uzgoj i proizvodnja GM hrane, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Srbije nadle┼żna za biolo┼íku sigurnost bilja Vanja Koji─ç u razgovoru precizira da je Fitosanitarna inspekcija u 2014. godini kontrolirala oko 1.600 parcela na kojima se uzgaja soja.

Od 49 uzoraka koji su analizirale nadle┼żni laboratoriji, utvr─Ĺeno je da je ─Źak 45 genetski modificirano.

“Najve─çi broj parcela se nalazi u Ma─Źvanskom, Ju┼żno-ba─Źkom i Sremskom okrugu. Po┼íto je u pitanju ilegalno uzgoj GMO soje, soja sa parcela na kojima je utvr─Ĺeno prisustvo GMO je uni┼ítena, odnosno skinuta sa polja u fazi vegetacije. Protiv svih vlasnika ili korisnika parcela podnijete su kaznene prijave nadle┼żnim sudovima i to ja sada u sudskoj proceduri “, ka┼że Koji─çeva.

Na pitanje da li nadle┼żne inspekcije kontroliraju i usjeve tvrtke “Monsanto”, imaju─çi u vidu da ta tvrtka godinama djeluje na teritoriju Srbije, Koji─çeva ka┼że:

“Tvrtka ‘Monsanto’ ima svoj ured, ali oni na teritoriju Srbije isklju─Źivo trguju s konvencionalnim sjemenom kukuruza i soje. Pretpostavljam da su i njihove parcele u proceduri uzimanja uzorka i da nikada nismo dobili bilo kakve pozitivne izvje┼ítaje da je u pitanju GMO soja”.

Ina─Źe, jedini pouzdan na─Źin detekcije prisutnosti GMO je laboratorijska analiza, a GMO hrana se ne mo┼że prepoznati po bilo kakvim vanjskim obilje┼żjima.


Prema zakonu o GMO mi nemamo propise koji se odnose na obilje┼żavanje proizvoda koji sadr┼że genetski modificirane organizme, s obzirom da je po zakonu eksplicitno zabranjeno stavljanje u promet proizvoda koji sadr┼że GMO. Zbog toga nije u skladu sa zakonom da ambala┼ża sadr┼żi informacije da li neki proizvod sadr┼żi GMO ili ne “, isti─Źe Koji─çeva.

Ona precizira da kada je rije─Ź o hrani iz uvoza, kontrolu prije stavljanja u promet vr┼íi Fitosanitarna inspekcija uprave za za┼ítitu bilja unutar Ministarstva poljoprivrede i za┼ítite okoli┼ía. Vr┼íi se provjera svake po┼íiljke merkantilnog kukuruza, soje, uljane repice, ┼íe─çerne repe, ri┼że, kao i proizvoda koji su dobiveni od ovog bilja.

Govoreći o najavama da Srbija planira dozvoliti promet GMO, kako bi ispunila uvjet za prijam u Svjetsku trgovinsku organizaciju, Kojićeva tvrdi da Ministarstvo poljoprivrede još uvijek ne planira izmijeniti Zakon o genetski modificiranim organizmima.

“Iako u ovom trenutku Vlada i nadle┼żno Ministarstvo nisu pokrenuli slu┼żbenu proceduru izmjene zakona, ─Źinjenica je da taj zakon nije uskla─Ĺen sa zakonodavstvom EU, kao ni s pravilima Svjetske trgovinske organizacije”, obja┼ínjava Koji─çeva.

“Srbija ima me─Ĺunarodne obveze izmijeniti Zakon o GMO koji zabranjuje promet i uzgoj geneti─Źki modificirane hrane za ljudsku i ┼żivotinjsku uporabu. Istovremeno, postoji i kolizija zakona na nacionalnoj razini, s obzirom da srpski Zakon o sigurnosti hrane dozvoljava promet GM kultura “, navodi Koji─çeva.

Iako je dr┼żavni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubovi─ç najavio izmjenu zakona o GMO, Koji─çeva tvrdi da to jo┼í uvijek nije na dnevnom redu.

“─îinjenica je da u ovom trenutku nije pokrenuta procedura izmjene zakona. Odluku o eventualnom mijenjanju donosi Vlada Srbije.

Zvani─Źne procedure nisu pokrenute, a pomo─çnik ministra je vjerojatno htio re─çi da ─çe u nekom trenutku ipak morati izmijeniti zakon o GMO “, zaklju─Źuje Koji─çeva.
 
VIDEO: A kako je u Hrvatskoj?

 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,