Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TAJNA POVIJEST: Churchill uvukao Ameriku u “Svjetski rat” izre┼żiran potapanjem broda “Lusitanie”

TAJNA POVIJEST: Churchill uvukao Ameriku u “Svjetski rat” izre┼żiran potapanjem broda “Lusitanie”

lusitania-churchillSvaki rat po─Źinje napadom ili provokacijom pod la┼żnom zastavom, tako je i 1. Svjetski rat po─Źeo. Churchill se oslanjao na Wilsonovu naivnost po pitanju pomorskog ratovanja. Iako je ameri─Źki predsjednik bio upozoren od strane njema─Źkih diplomata o opasnosti po Amerikance ako nastave putovati na britanskim brodovima, on nije u─Źinio ni┼íta da ih odvrati i da preusmjeri brodove…

Na po─Źetku Prvog svjetskog rata, cilj Amerike bio je ostati neutralna dok su se europske sile borile jedne protiv drugih.

Tada┼ínji predsjednik, Woodrow Wilson, izjavio je: “Neutralnost je negativna rije─Ź. Ona ne izra┼żava prave osje─çaje Amerike. Mi se ne poku┼íavamo dr┼żati podalje od nevolje, mi poku┼íavamo odr┼żati temelje na kojima se mo┼że ponovo izgraditi mir”.

Me─Ĺutim, iako je poku┼íao, Wilson nije sprije─Źio Ameriku da u─Ĺe u rat 1917. godine. Kap koja je prelila ─Źa┼íu i promijenila stav Amerike bilo je potapanje RMS Lusitanije 1915. godine, kada je 128 Amerikanaca (me─Ĺu kojim dosta utjecajnih ljudi) izgubilo ┼żivote.

Ipak, to izgleda nije bio samo nasumi─Źni ratni ─Źin Njema─Źke u pravcu Amerike, ve─Ź je Churchill znao da bi takav incident mogao dogoditi i da bi nakon toga Amerika u┼íla u rat. Izgleda da je Churchill znao to─Źno ┼íto treba napraviti.

Prije ulaska Amerike u Prvi svjetski rat, ─Źesto se de┼íavalo da su Britanci preru┼íavali vojne brodove u putni─Źke ili trgova─Źke brodove. ─îak se de┼íavalo i da Velika Britanija modificira postoje─çi putni─Źki ili trgova─Źki brod s tajnim tovarom i skrivenim oru┼żjem. Upravo s ovim modifikacijama je Lusitanija zapo─Źela svoju karijeru u Kraljevskoj mornarici.

Eugen Vindici, autor knjige “Dvanaest ameri─Źkih ratova od kojih je devet moglo biti izbjegnuto”, navodi da su modifikacije Lusitanije uklju─Źivale postavljanje skrivenih pregrada za granate i streljivo, ali i instalaciju okretnih topova.

Pored ovih tajnih modifikacija, Kraljevska mornarica je uputila posadu Lusitanije da spusti zastave u vodama proglašenim za ratnu zonu. Ove upute su predstavljale izravno kršenje Pravila o pomorskim plovilima.

Brodovi poput Lusitanije su kori┼íteni kako bi namamili njema─Źke podmornice da izrone na povr┼íinu. Kada su Nijemci tek po─Źeli koristiti podmornice, one bi se podizale na povr┼íinu da upozore brodove na napad. Svrha je bila o─Źuvanje streljiva.

Me─Ĺutim, ovo upozorenje je tako─Ĺer davalo vremena posadi da napusti brod. Dakle, Churchill plan je bio da se iskoristi Lusitaniju (i sli─Źne brodove) da namame Nijemce na povr┼íinu. Kada bi se podmornice pojavile, preru┼íeni brodovi bi otkrili svoje oru┼żje i osuli paljbu na podmornice.

Znaju─çi to─Źno ┼íto radi, Churchill je doveo Lusitaniju i svu njenu posadu u opasnost.

Churchill se tako─Ĺer oslanjao na Wilsonovu naivnost po pitanju pomorskog ratovanja. Iako je ameri─Źki predsjednik bio upozoren od strane njema─Źkih diplomata o opasnosti po Amerikance ako nastave putovati na britanskim brodovima, on nije u─Źinio ni┼íta da ih odvrati.

Ova opasnost se odnosila na ─Źinjenicu da su njema─Źke podmornice po─Źele napadati britanske brodove ─Źim ih vide kao odgovor na Churchillovo iskori┼ítavanje isplovljavanja podmornica. Pored svega tog znanja, Wilson i dalje nije izdao javno upozorenje Amerikancima da ne putuju na britanskim brodovima.

Bez upozorenja predsjednika, Lusitanija je napustila luku New York s velikim brojem ameri─Źkih putnika koji nisu imali pojma ┼íto se krije ispod palube, sakriveno me─Ĺu tovarom.

Ameri─Źki civili su tako─Ĺer dijelili palubu s kanadskom vojskom preru┼íenom u civile. U su┼ítini, Amerikanci su se slu─Źajno ukrcali na brod britanske Kraljevske mornarice za vrijeme rata kada je postojala velika ┼íansa da ─çe brod napasti Nijemci.

Iako je Lusitanija trebala ploviti sjeverno, plovila je malo ju┼żnije, ka vodama punim njema─Źkih podmornica kojima je izdano nare─Ĺenje da pucaju ─Źim vide britanski brod.

Upravo se to i dogodilo 7. svibnja 1915. godine. Lusitanija je nai┼íla na njema─Źku podmornicu, koja je pucala ─Źim je uo─Źila brod. Torpedo je najvjerojatnije pogodio tovar koji je sadr┼żavao skrivenu streljivo, te je nastala ogromna eksplozija.

Sve u svemu, Lusitanija je potonula za manje od 20 minuta, a 1.198 od 1.959 ljudi na brodu je poginulo, uklju─Źuju─çi 128 Amerikanaca.

Upravo ovaj incident je uvukao Ameriku u Prvi svjetski rat i pru┼żio Churchillu mnogo potrebnog saveznika.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,