Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ovo je priÄa o plemenu KomanÄi, najmoćnijem u povijesti divljeg Zapada!

Ovo je priÄa o plemenu KomanÄi, najmoćnijem u povijesti divljeg Zapada!

indijanac-poglavicaNjihova zemlja, koju danas zovu KomanÄerija, obuhvaćala je veći dio danaÅ¡njeg Teksasa, New Meksika, Oklahome, Kanzasa i Colorada i potrajala je do sredine 19. stoljeća

Zvali su sebe Numune “narod” i stoljećima su bili lovci koji su živjeli u malim naseobinama u stjenovitim planinama, potom su napustili planine, otkrili konje i do sredine 18. stoljeća bili poznati kao KomanÄi.

Zahvaljujući konjaniÄki vjeÅ¡tinama bili su najdominantnija indijanska nacija ameriÄkog Zapada.

Francuzi o njima prvi put pisali 1701. godine, ali prije toga Numune su već napustili planine, otkrili konje i do sredine 18. stoljeća bili su poznati kao KomanÄi.

KomanÄi, koji su ime dobili po Ute rijeÄi za “svakoga tko želi boriti sa mnom stalno” bili su najstraÅ¡niji ratnici u povijesti i formirali su nomadsku kulturu koja je poslužila kao model za druge indijance.

Njihova zemlja, koju danas zovu KomanÄerija, obuhvaćala je veći dio danaÅ¡njeg Teksasa, New Meksika, Oklahome, Kanzasa i Colorada i potrajala je do sredine 19. stoljeća.

Sve do sada, i pored Äinjenice da su dva stoljeća kontrolirali ogromnu teritoriju sa oko 40.000 stanovnika, arheolozi gotovo da nisu ni priznavali postojanje KomanÄa.

“Mislili smo da su KomanÄi imali kulturu koja je zamiÅ¡ljena kao nevidljiva”, rekao je listu “Arheologija” Severni Fauels, arheolog sa Bernard koledža.

“Ako su i podizali logore, to su radili tako da ameriÄka konjica nije mogla pronaći nikakav trag o njima poslije svega nekoliko dana. Å to su onda arheolozi mogli uraditi poslije dva stoljeća?”, dodao je on.

komanci-foto-2Ali crteži na stijenama otkriveni posljednjih godina u kanjonu Rio Grandea u New Meksiku pokazuju da su KomanÄi ipak iza sebe ostavili neke dokaze o postojanju, a nova generacija arheologa, zajedno sa samim KomanÄima, ponovno iÅ¡Äitava kolonijalne dokumente i slike koji Äine sasvim drugaÄiju sliku KomanÄa.

Ta nova slika u supritnosti je sa dosadaÅ¡njim kliÅ¡eom KomanÄa kao brutalnih divljaka koji su spreÄavali Å¡irenje granice godinama.

Gospodari južnih nizina sada se smatraju izvanrednim taktiÄarima i diplomatima koji su uspjeli okupiti na tisuće ratnika kako bi ih iskoristili da provedu politiÄke i ekonomske interese.

“Ako pogledamo Å¡iri kontekst, KomanÄerija je bila pravi politiÄki i kulturni centar Jugozapada”, kaže povjesniÄar s Oxforda Pekka Hamalainen.

Crteži koji su ih zbunjivali su bili trokutastog oblika. Tek godinu dana kasnije, s otkrićem joÅ¡ jedne stijene sa prikaza konja, ceremonijalnih rituala i tipija – koju su napravili indijanci iz prerije – Fauel je shvatio da su trokuti zapravo tipiji.

Ubrzo su na viÅ¡e mjesta u kanjonu otkrili sliÄne crteže. Kada su ih pokazali predstavnicima plemena Äiji su preci nekada živjeli u dolini Rio Grandea ispostavilo se da su ih uÄinili KomanÄi.

Kako su crteži raÄ‘eni u raznim razdobljima od kraja 17. do 19. stoljeća arheolozima je pružena jedinstvena mogućnost da proÅ¡etaju njihovom poviješću i vide kako su KomanÄi predstavili svoja sela, konje, bitke, zemlju, lov, životinje, ali i pljaÄkaÅ¡ke pohode i trgovinske ekspedicije.

Krajem 2013. Fauelsov tim je pronaÅ¡ao joÅ¡ jednu kamenu ploÄu s konjem i nepoznatim predmetom.

ÄŒlan njegovog tima, KomanÄi Jimmy Arterberi odmah je znao o Äemu je rijeÄ – na slici je prikazan konj u galopu i kometa na nebu. Oboje hrle ka Suncu.

PoÅ¡to su provjerili povijesne podatke, ispostavilo se da je 1680. tijekom dana bila vidljiva kometa u ovim predjelima, a KomanÄi koji je uradio crtež tako je slavio vezu izmeÄ‘u Sunca, konja i dogaÄ‘aja na nebu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotaÄić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,