Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » MARIHUANA JE 114 PUTA SIGURNIJA OD ALKOHOLA: Istraživanje potvrdilo ono što godinama govore ‘pušači’

MARIHUANA JE 114 PUTA SIGURNIJA OD ALKOHOLA: Istraživanje potvrdilo ono što godinama govore ‘pušači’

marihuana-lijekNovo znanstveno istraživanje potvrdilo je ono što uživatelji marihuane govore već godinama: ‘trava’ je najmanje opasna droga

KARLSRUHE – Njemački kemičari i toksikolozi Dirk W. Lachenmeier i Jürgen Rehm objavili su tablicu procjene rizika za alkohol, kanabis i druge opojne droge, i došli do sličnog zaključka kao i studije britanskog stručnjaka Davida Nutta – najopasnija droga na svijetu je alkohol.

Koristili su novu metodu procjene rizika, nazvanu ‘margina izloženosti’ (MOE), koja se sve češće koristi u svijetu za procjenu opasnosti različitih supstanci. MOE računa omjer između doze koja može uzrokovati negativne posljedice i procjene koliko te supstance ljudi uzimaju.

Što je niži MOE, to je veći rizik po ljude i društvo.

Prema analizi Lachenmeiera i Rehma, najniži MOE imao je upravo alkohol, iza kojeg slijede heroin, kokain i nikotin. Marihuana, to jest njezin aktivni sastojak THC nalazi se na uvjerljivom zadnjem mjestu. Prema provedenim procjenama rizika, THC je čak 114 puta manje opasan od alkohola.

Ovo novo istraživanje još jednom je skrenulo pozornost na manjak bilo kakvih znanstvenih kriterija u zakonima o suzbijanju opojnih droga. Najopasnija od svih droga legalna je i društveno prihvaćena, kao i nikotin, koji se nalazi pri vrhu ljestvice opasnosti. S druge strane, puno manje opasne supstance poput THC-a, ecstasyja ili LSD-a nalaze se na listama strogih zabrana, pa se osobe koje predstavljaju manju opasnost po sebe i društvo potpuno nepošteno kažnjavaju zatvorskim ili novčanim kaznama.

Podsjetimo, najrecentniji primjer u Hrvatskoj bio je kada je Stjepan Pavleković (48) iz Lepoglave kažnjen s 1000 kuna zbog ‘promicanja opojnih droga’ nakon što je na svoj Facebook zid postavio crteže Popaja i Snjeguljice s marihuanom. Zanimljivo je pitanje bi li sud u Lepoglavi kaznio i Lachenmeiera i Rehma zbog njihove besramne promocije opojnih droga.

Aljaska legalizirala rekreativno konzumiranje marihuane

Aljaska je u utorak postala treća (to jest četvrta) savezna američka država koja je legalizirala rekreativno uživanje u marihuani, javlja AP. Uz “najdivlju” američku državu, “trava” je u SAD-u legalna još u Coloradu, Oregonu, Washingtonu i Washington D.C.-u.

Zakon od sada dopušta konzumiranje, uzgajanje i posjedovanje marihuane. Na referendumu održanom prošlog studenog glasači su u odnosu 53-47 bili za legalizaciju.


Međutim, predstavnici američkih starosjedioca izražavaju zabrinutost novim zakonom jer se društvo na Aljasci već sada suočava s prekomjernim korištenjem alkohola, obiteljskim nasiljem te velikim brojem samoubojstava.

Prva faza novog zakona za sada ne planira otvaranje trgovina i kontrolu tržišta, to se najranije očekuje tijekom 2016. Iako je građanima sada dopušteno uživanje u “travi”, konzumiranje u javnosti stajat će ih 100 dolara.

‘ZABRANA OPOJNIH DROGA NAJGORA JE ZNANSTVENA CENZURA NAKON GALILEJA’ Bivši savjetnik britanske vlade

Zabrana droga poput kanabisa, ludih gljiva i ostalih psihoaktivnih supstanci znanstvena su cenzura i potkopavaju istraživanja o njihovim potencijalno važnim koristima na polju medicine – tvrde vodeći svjetski stručnjaci.

Zakoni i međunarodne konvencije iz vremena 60-ih godina prošlog stoljeća unazadila su istraživanja u ključnim područjima – kao što je istraživanje ljudske savjesti, stoji u časopisu ” Nature Reviews Neuroscience “.

Zabrana droga bazirana je na pretpostavkama o opasnostima, ali su u mnogim slučajevima te opasnosti prenapuhane – kazao je David Nutt, profesor psihofarmakologije na Imperial College London.

U izjavi popraćenoj tekstom objavljenom u časopisu “Nature Reviews Neuroscience”, profesor Nutt tvrdi da su zakoni doveli do “najgoreg slučaja znanstvene cenzure još od vremena kad je Katolička crkva zabranila djela Kopernika i Galileja.

Zakoni nikada nisu osvježeni unatoč znanstvenim postignućima i sve većem broju dokaza da je većina spornih droga relativno sigurna. I čini se da međunarodna zajednica nikada neće promijeniti te zakone – kazao je.

Racionalniji pristup regulaciji droga omogućio bi znanstvenicima napredovanje u proučavanju ljudske savjesti i moždanih mehanizama psihoze, te bi moglo voditi ka revolucinarnim tretmanima u liječenju depresije ili posttraumatskog stresnog poremećaja – kazao je Nutt.

Inače, David Nutt i Leslie King, obojica bivši savjetnici britanske vlade za pitanja o drogi, 2009. su dobili otkaze zbog kritiziranja vlade koja je ignorirala njihove znanstvene savjete oko kanabisa i ecstasyja.
 

 
(jutarnji.hr/priredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,