Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » MARIHUANA JE 114 PUTA SIGURNIJA OD ALKOHOLA: Istra┼żivanje potvrdilo ono ┼íto godinama govore ‘pu┼ía─Źi’

MARIHUANA JE 114 PUTA SIGURNIJA OD ALKOHOLA: Istra┼żivanje potvrdilo ono ┼íto godinama govore ‘pu┼ía─Źi’

marihuana-lijekNovo znanstveno istra┼żivanje potvrdilo je ono ┼íto u┼żivatelji marihuane govore ve─ç godinama: ÔÇśtravaÔÇÖ je najmanje opasna droga

KARLSRUHE – Njema─Źki kemi─Źari i toksikolozi Dirk W. Lachenmeier i J├╝rgen Rehm objavili su tablicu procjene rizika za alkohol, kanabis i druge opojne droge, i do┼íli do sli─Źnog zaklju─Źka kao i studije britanskog stru─Źnjaka Davida Nutta – najopasnija droga na svijetu je alkohol.

Koristili su novu metodu procjene rizika, nazvanu ÔÇśmargina izlo┼żenostiÔÇÖ (MOE), koja se sve ─Źe┼í─çe koristi u svijetu za procjenu opasnosti razli─Źitih supstanci. MOE ra─Źuna omjer izme─Ĺu doze koja mo┼że uzrokovati negativne posljedice i procjene koliko te supstance ljudi uzimaju.

┼áto je ni┼żi MOE, to je ve─çi rizik po ljude i dru┼ítvo.

Prema analizi Lachenmeiera i Rehma, najni┼żi MOE imao je upravo alkohol, iza kojeg slijede heroin, kokain i nikotin. Marihuana, to jest njezin aktivni sastojak THC nalazi se na uvjerljivom zadnjem mjestu. Prema provedenim procjenama rizika, THC je ─Źak 114 puta manje opasan od alkohola.

Ovo novo istra┼żivanje jo┼í jednom je skrenulo pozornost na manjak bilo kakvih znanstvenih kriterija u zakonima o suzbijanju opojnih droga. Najopasnija od svih droga legalna je i dru┼ítveno prihva─çena, kao i nikotin, koji se nalazi pri vrhu ljestvice opasnosti. S druge strane, puno manje opasne supstance poput THC-a, ecstasyja ili LSD-a nalaze se na listama strogih zabrana, pa se osobe koje predstavljaju manju opasnost po sebe i dru┼ítvo potpuno nepo┼íteno ka┼żnjavaju zatvorskim ili nov─Źanim kaznama.

Podsjetimo, najrecentniji primjer u Hrvatskoj bio je kada je Stjepan Pavlekovi─ç (48) iz Lepoglave ka┼żnjen s 1000 kuna zbog ‘promicanja opojnih droga’ nakon ┼íto je na svoj Facebook zid postavio crte┼że Popaja i Snjeguljice s marihuanom. Zanimljivo je pitanje bi li sud u Lepoglavi kaznio i Lachenmeiera i Rehma zbog njihove besramne promocije opojnih droga.

Aljaska legalizirala rekreativno konzumiranje marihuane

Aljaska je u utorak postala tre─ça (to jest ─Źetvrta) savezna ameri─Źka dr┼żava koja je legalizirala rekreativno u┼żivanje u marihuani, javlja AP. Uz “najdivlju” ameri─Źku dr┼żavu, “trava” je u SAD-u legalna jo┼í u Coloradu, Oregonu, Washingtonu i Washington D.C.-u.

Zakon od sada dopu┼íta konzumiranje, uzgajanje i posjedovanje marihuane. Na referendumu odr┼żanom pro┼ílog studenog glasa─Źi su u odnosu 53-47 bili za legalizaciju.

Me─Ĺutim, predstavnici ameri─Źkih starosjedioca izra┼żavaju zabrinutost novim zakonom jer se dru┼ítvo na Aljasci ve─ç sada suo─Źava s prekomjernim kori┼ítenjem alkohola, obiteljskim nasiljem te velikim brojem samoubojstava.

Prva faza novog zakona za sada ne planira otvaranje trgovina i kontrolu tr┼żi┼íta, to se najranije o─Źekuje tijekom 2016. Iako je gra─Ĺanima sada dopu┼íteno u┼żivanje u “travi”, konzumiranje u javnosti stajat ─çe ih 100 dolara.

‘ZABRANA OPOJNIH DROGA NAJGORA JE ZNANSTVENA CENZURA NAKON GALILEJA’ Biv┼íi savjetnik britanske vlade

Zabrana droga poput kanabisa, ludih gljiva i ostalih psihoaktivnih supstanci znanstvena su cenzura i potkopavaju istra┼żivanja o njihovim potencijalno va┼żnim koristima na polju medicine – tvrde vode─çi svjetski stru─Źnjaci.

Zakoni i me─Ĺunarodne konvencije iz vremena 60-ih godina pro┼ílog stolje─ça unazadila su istra┼żivanja u klju─Źnim podru─Źjima – kao ┼íto je istra┼żivanje ljudske savjesti, stoji u ─Źasopisu ” Nature Reviews Neuroscience “.

Zabrana droga bazirana je na pretpostavkama o opasnostima, ali su u mnogim slu─Źajevima te opasnosti prenapuhane – kazao je David Nutt, profesor psihofarmakologije na Imperial College London.

U izjavi popra─çenoj tekstom objavljenom u ─Źasopisu “Nature Reviews Neuroscience”, profesor Nutt tvrdi da su zakoni doveli do “najgoreg slu─Źaja znanstvene cenzure jo┼í od vremena kad je Katoli─Źka crkva zabranila djela Kopernika i Galileja.

Zakoni nikada nisu osvje┼żeni unato─Ź znanstvenim postignu─çima i sve ve─çem broju dokaza da je ve─çina spornih droga relativno sigurna. I ─Źini se da me─Ĺunarodna zajednica nikada ne─çe promijeniti te zakone – kazao je.

Racionalniji pristup regulaciji droga omogu─çio bi znanstvenicima napredovanje u prou─Źavanju ljudske savjesti i mo┼żdanih mehanizama psihoze, te bi moglo voditi ka revolucinarnim tretmanima u lije─Źenju depresije ili posttraumatskog stresnog poreme─çaja – kazao je Nutt.

Ina─Źe, David Nutt i Leslie King, obojica biv┼íi savjetnici britanske vlade za pitanja o drogi, 2009. su dobili otkaze zbog kritiziranja vlade koja je ignorirala njihove znanstvene savjete oko kanabisa i ecstasyja.
 

 
(jutarnji.hr/priredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,