Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Makedonske teorije zavjere: Poslije rasturanja Makedonije na redu Srbija?! Novi rat režira Washington?

Makedonske teorije zavjere: Poslije rasturanja Makedonije na redu Srbija?! Novi rat režira Washington?

velika-albanija-makedonijaMakedoniji prijeti daljnja eskalacija nasilja, pa čak i građanski rat poslije kojeg Makedonija kao država više ne bi postojala, upozoravaju analitičari nakon oružanih sukoba u Kumanovu koji su okončani

Oni ističu da su sukobi koji su potresali Kumanovo rezultat višegodišnjih napora kosovskih i makedonskih Albanaca da se teritorija na Balkanu na kojima živi albansko stanovništvo ujedine u jednu državu.

Sukobi policije i terorističkih skupina u Kumanovu su završeni nakon više od 24 sata. Život je izgubilo osam policajaca, dok je ranjeno više od 37, a ubijeno je 14 terorista.

Ipak, mnogi analitičari smatraju da tu nije kraj. Bivši veleposlanik Srbije u Parizu Dušan Bataković prije četiri godine upozoravao je na opasnost od stvaranja “prirodne Albanije”. Taj projekt je, prema njegovom mišljenju, zasnovan na ideji širenja na sve balkanske prostore na kojima žive Albanci.

Mislio da bi naš tisak i javnost uopće, trebalo s mnogo više pozornosti i interesa pratiti ovaj proces koji je već daleko odmakao, a koji suštinski ugrožava naše vitalne nacionalne interese, narušava regionalnu stabilnost i ozbiljno ugrožava krhku stabilnost na Balkanu – govorio je tadašnji veleposlanik u Parizu.

“Vrlo je izvjesno da će Kosovo i Albanija, koji su de facto već u jednoj vrsti zajednice, pokušati se širiti na prostore naseljene Albancima u susjednim državama – rekao je Bataković i najavio da će zbog toga Srbi, ali i svi nealbanci, biti “u velikom problemu”.

Ti problemi, po svemu sudeći, upravo počinju

Prema mišljenju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, pored oružanih sukoba u Kumanovu, koji su danas okončani, u tijeku je sukob između albanskih stranaka u makedonskoj vlasti i opoziciji. Oružani sukobi su, kaže Janjić, “pritisak naoružanih skupina na lidera vladajuće albanske stranke u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, Alija Ahmetija da uđu u priču o odvajanju dijela Makedonije”

Ahmetiju ipak ne odgovaraju sukobi jer on želi političko rješenje i za to je dobio podršku na nedavnom sastanku s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem – kaže Janjić.

O tome govori i priopćenje kosovskog ministarstva vanjskih poslova, koje je osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apeliralo na suzdržanost od nasilja u toj zemlji.

Prema podacima kojima Janjić raspolaže, naoružane skupine bile su u uniformama OVK. On smatra da dalje eskalacije sukoba neće biti, jer je sve još u domeni političkog rješenja, osim ako te grupe ponovo ne napadnu policiju ili vojsku.

S druge strane, Čedomir Antić, povjesničar i lider Naprednog kluba, uvjeren je da će sukobi sigurno eskalirati. On smatra da je Makedonija na rubu građanskog rata poslije kojeg teško da bi mogla opstati kao država.

Proces koji sada eskalira traje već dvije godine i rezultat je odnosa svjetskih centara moći prema institucijama makedonske države, jer moramo primijetiti da je sve počelo nakon najave gradnje turskog toka – kaže Antić.

On smatra i da je dobro to što se odgovornost za situaciju ovog puta ne može svaliti na srpskom vladu, jer je očigledna konstruktivna uloga koju je ona imala u rješavanju krize u Makedoniji, ali i da je sada očito koliko je veliki problem ideja o formiranju velikoalbanske države.

Pivovarov: Projekt traje

Profesor Vladimir Pivovarov, bivši šef makedonske Vojne obavještajne i protuobavještajne službe, upozorava da se projekt velike Albanije permanentno ispunjava dok međunarodna zajednica šuti.

Ovaj projekt će u sljedećim etapama biti usmjeren ka Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, gdje se već sad stvaraju preduvjeti za njegovo ispunjenje.

Zadnja izjava albanskog premijera Edija Rame pokazuje da on javno zagovara spajanje Kosova s ​​Albanijom i zabrinjavajuće je to što je reakcija međunarodne zajednice potpuno izostala – kaže Pivovarov.

Makedonska OVK

Oslobodilačka nacionalna armija (albanski: Ushtria Çlirimtare Kombëtare – UÇK), poznata i kao makedonska OVK, je organizacija koja je napadala ciljeve u Republici Makedoniji 2001. s ciljem da se teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom odvoje od Makedonije i pripoje Albaniji.

VRUĆI BALKAN

Četrdeset naoružanih muškaraca s Kosova u maskirnim je uniformama prešlo makedonsku granicu i u pograničnoj postaji zarobilo makedonske policajce, zazivajući stvaranje “albanske države“ – tako je glasila ovotjedna vijest iz Skoplja, koja je podsjetila na albanski ustanak u Makedoniji 2001. godine, kad su se makedonske snage sigurnosti na sjeverozapadu zemlje sukobile s albanskim pobunjenicima koji su tražili veća prava za veliku albansku manjinu u Makedoniji, na koju otpada oko trećine stanovništva zemlje.

Tako se desetljeće i pol nakon ratnih sukoba, koji su odnijeli nekoliko stotina života – da bi se iste te 2001. okončali Ohridskim sporazumom, kojim su makedonski Albanci dobili veća politička prava – Makedonija opet našla na dugom popisu potencijalnih balkanskih žarišta.

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski istaknuo je da su militanti – za koje se sumnja da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – nakon nekoliko sati oslobodili zarobljene policajce te napustili policijsku postaju, nazvavši njihov čin “terorističkim napadom”.

Opoziciji sumnjivo

Kao što policija na Kosovu opovrgava makedonske tvrdnje o incidentu, tako su i opozicijski mediji u Makedoniji skeptični prema cijeloj priči. Neki čak tvrde kako je cijeli incident aranžirala sama makedonska vlada, kako bi skrenula pažnju s afere oko ilegalnog prisluškivanja opozicijskih političara, koja posljednjih mjeseci potresa makedonsku javnost.

Drugi, pak, smatraju da je upad naoružanih Albanaca u makedonski prostor bila samo “pokazna vježba“ SAD-a, koja je makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom trebala pokazati što bi se moglo događati ako se Makedonija uključi u ruski projekt plinovoda “Turski tok“, odnosno ako makedonska vlada pristane da taj plinovod prolazi kroz njezin teritorij.

Kao što je poznato, nakon europskih sankcija Rusiji i posljedičnog odustajanja Bugarske od projekta “Južni tok“ – kojim je ruski plin u Europu trebao stizati preko te zemlje – Rusija je odlučila pokušati svoj plin u Europu dovesti preko Turske. Grčka, sljedeća zemlja u geografskom nizu, već je u završnim pregovorima s Rusijom, a sljedeća kopča te zamišljene plinske transverzale upravo je Makedonija.

Kako SAD-u nije u interesu da Rusi opskrbljuju Europu, najmoćnija zemlja svijeta prema ovoj je teoriji iskoristila svoj veliki utjecaj na kosovske Albance kako bi makedonskom premijeru poslala nedvosmislenu poruku da i ne pomišlja na aranžman s Rusijom, jer će u tom slučaju SAD aktivirati albanske “separatističke spavače“ i aranžirati ljupki lokalni rat na sjeverozapadu zemlje.
 
 
(slobodnadalmacija.hr,blic.rs/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=20958"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,