Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Dobitnik Pulitzera tvrdi: Obama je lagao i sve što znamo o ubojstvu Bin Ladena je laž i obmana

Dobitnik Pulitzera tvrdi: Obama je lagao i sve što znamo o ubojstvu Bin Ladena je laž i obmana

bin-laden-obama-herschDobitnik Pulitzerove nagrade Seymour Hersh tvrdi da je Bijela kuća servirala javnosti jednu laž za drugom o tome kako je Osama bin Laden ubijen svibnja 2011.

Barack Obama i američke vlasti lagali su čitavoj svjetskoj javnosti o ubojstvu Osame bin Ladena, tvrdi nagrađivani američki novinar Seymour Hersh u eseju kojeg je objavio u časopisu London Review of Books.

Također, u članku objavljenom u londonskom tjedniku “London Review of Books” Hersh se uglavnom oslanja na neimenovani izvor američke obavještajne službe i dovodi u pitanje istinitost službene verzije priče o smrti organizatora terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu 11. rujna.

Iako su Amerikanci pokušali pokupiti sve zasluge za Bin Ladenovu likvidaciju, Hersh tvrdi da lider Al Kaide nikad ne bi bio pronađen da nije bilo pakistanske tajne službe. Pozivajući se na anonimni visoki izvor iz američke vlade, Hersh otkriva da se Bin Laden u Pakistanu nije skrivao, već je bio zarobljenik pakistanske tajne službe.

Amerikanci platili za podatke o Bin Ladenu

Iako je američki predsjednik predstavio Bin Ladenovo uhićenje kao, kako je rekao Hersh, “isključivo američki poduhvat”, istina je da su američki dužnosnici imali podršku najviših pakistanskih dužnosnika. Štoviše, piše on, Bin Laden se nije “skrivao” u Pakistanu kada su ga pronašli pripadnici specijalne jedinice američke ratne mornarice Navy SEAL’s, kao što je tvrdila američka vlada.

Hersh tvrdi da je pakistanska obavještajna služba ISI zarobila Bin Ladena i držala ga pod strogom prismotrom. Bivši visoki dužnosnik službe dao je Amerikancima informaciju o tome gdje se Bin Laden nalazi u zamjenu za 25 milijuna dolara, piše Hersh u članku, koji je za samo nekoliko sati privukao ogromnu pažnju.

“Američki dužnosnici tvrde da su Bin Ladena pronašli prateći njegovog kurira. Istina je da su informacije o tome gdje se nalazi dobili od dužnosnika pakistanske obavještajne službe koji je prihvatio američku ponudu od 25 milijuna dolara “, piše on.

Hersh kaže da je njegov glavni izvor u SAD neimenovani visoki dužnosnik obavještajne službe, koji je bio obaviješten o akciji u kojoj je ubijen Bin Laden. Hersh također tvrdi da je potvrdne informacije primio i od dvojice savjetnika Zapovjedništva za specijalne operacije u SAD, kao i da je razgovarao s izvorima u Pakistanu.

Zarobljen još 2006. godine

Pakistanci su Bin Ladena, tvrdi Hersh, zarobili još 2006. godine, a do njegove likvidacije došlo je nakon što je bivši visoki dužnosnik pakistanske tajne službe Amerikancima odao lokaciju lider Al Kaide u zamjenu za 25 milijuna dolara mita.

Hersh nadalje tvrdi da namjera Amerikanaca nikad nije bila Bin Ladena zarobiti život. U svom tekstu Hersh navodi da se u postrojenju u Pakistanu u kojem je Bin Laden pronađen nije dogodila nikakva pucnjava, s obzirom da su se Bin Ladenovi čuvari povukli kad su saznali da je američki tim na putu.

Štoviše, Hersh tvrdi da su Amerikanci obavijestili Pakistance o svojoj namjeri da upadnu na njihov teritorij, te da su od pakistanskih vlasti dobili zeleno svijetlo za likvidaciju Bin Ladena. Također, Hersh tvrdi da je lažna bila i informacija da je Bin Laden pokopan na moru u skladu s muslimanskim obredima. Njegovo je tijelo, tvrdi Hersh, jednostavno stavljeno u vreću i bačeno iz helikoptera.

Enigma Bin Ladenovog tijela

Članak se također pozabavio tvrdnjom Bijele kuće da je Bin Laden bačen u more u skladu sa islamskim običajima.

“Posmrtni ostaci, uključujući i njegovu glavu, koja je imala samo nekoliko rana od metaka, stavili su u vreču i tijekom povratka helikopterom u Džalalabad, pojedini dijelovi tijela bačeni su iznad Hindukusha (planinskog lanca u Afganistanu prim.aut)”, napisao je Hersh, pozivajući se na izvor iz obavještajne službe.

Hersh kaže da Bijela kuća nije odgovorila na njegov zahtjev za komentar.

Prema službenom priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame, Bin Laden je ubijen u vatrenom okršaju sa snagama SAD u Pakistanu, 2. svibnja 2011. godine, a pakistanski dužnosnici nisu unaprijed bili obaviješteni o akciji.

Nemoćni starac, a ne teroristički lider

Također, Hersh tvrdi da nije istinita ni priča prema kojoj su u Bin Ladenovu skrovištu pronađeni brojni važni dokumenti. To je bio, tvrdi Hersh, plod nastojanja Bijele kuće da uvjeri američki narod da je Bin Laden i dalje bio važan kotačić u terorističkoj mreži, “a ne bespomoćni starac bez ikakvog utjecaja”.

“U suprotnom ne bi imali razlog ubiti ga na licu mjesta. Izmislili su priču da su teroristički kuriri danima u kuću donosili informacije. Jednostavno su morali složiti sliku o Bin Ladenu kao važnom čovjeku”, tvrdi Hersh.

Tko je Seymour Hersh?

Seymour Hersh bavi se istraživačkim novinarstvom, živi u Washingtonu i trenutno piše za magazin New Yorker. Dobitnik je nekoliko prestižnih novinarskih priznanja, među kojima je i Pulitzerova nagrada, koju je dobio 1970. godine, nakon što je razotkrio istinu o Mai Lai pokolju koji se dogodio tijekom rata u Vijetnamu. Unatoč brojnim nagradama, Hersha mnogi kritiziraju zbog prečestog pozivanja na anonimne izvore.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,