Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ovo je tu samo to ne znate: Kamere vam skeniraju oko na 40 metara i tako vas prate

Ovo je tu samo to ne znate: Kamere vam skeniraju oko na 40 metara i tako vas prate

oko-skeniranje-sarenica-irisViše nemate privatnost! Bilo koja služba koja to želi, može vas skenirati i na udaljenosti od 40 metara, a da vi to ne znate, i pritom izlistati na zaslonu sve vaše podatke i rutu kretanja

Istraživači s Carnegie Mellon sveučilišta CyLab Biometrics Centra su testirali sustav za prepoznavanje “Iris”, koji se može koristiti za identifikaciju osoba u rasponu do 40 metara.

Kao i kod sličnih biometrijskih tehnologija – otisak prsta ili sustava za prepoznavanje lica – projekt Karnegie Mellon koristi matematički obrazac tehnike prepoznavanja. Tehnologija bilježi fotografije ili videozapise uživo i provlači ih kroz bazu podataka da bi pronašla potencijalne podudarnosti.

Kao i otisci prstiju, svaki iris (šarenica) je jedinstven, zahvaljujući enormno kompleksnom obrascu koji ostaje isti tijekom čitavog čovjekovog života. Kamere visoke rezolucije mogu snimati slike iz daljine koristeći svjetlost u razini infracrvenih valnih duljina.

U području provedbe zakona, iris tehnologija prepoznavanja može se koristiti za identifikaciju osumnjičenih na daljinu u različitim uvjetima osvjetljenja. Sustav se čak može koristiti za snimanje fotografija kroz refleksiju u ogledalu.


CMU tim je nedavno postavio video uspješno testiranog sustava u tipičnom scenariju prilikom reguliranja prometa. Korištenje iris skenera velikog dometa, sustav je bio u stanju identificirati vozača vozila snimanjem slike oka preko bočnog retrovizora. Možete vidjeti rezultate ispod u videu.

Ipak, ovaj sustav nije tako naivan kako ih vojska i civilne vlasti žele predstaviti. To znači da više nemate privatnost i vas bilo koja služba koja to želi može skenirati i na udaljenosti od 40 metara a da vi to i ne znate, i pritom izlistati na zaslonu sve vaše podatke i rutu kretanja.

To također znači da ste stigli u zemlju “Velikog brata” koji sve o vama zna.

To također znači da bilo koji stanovnik ove planete više nema slobodu, jer čim izađe iz kuće, preuzimaju ga skrivene kamere koje odmah skeniraju oko i na temelju toga prate kretanje bilo gdje.

Mislite da je ovo fantastika? Ako vam je tako lakše vi lažite sebe, ali ovo je istina, postoji i već se primjenjuje.
 
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

 

 
(vestinet,youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,