Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Misterija odgonetnuta: Evo ┼íta je bilo na vrhu Keopsove piramide

Misterija odgonetnuta: Evo šta je bilo na vrhu Keopsove piramide

piramida-sferaIstra┼żivanja renomiranog ┼ípanjolskog arhitekta Miguel Perez-Sancheza koja su trajala preko 10 godina, omogu─çila su mu pomo─çu ra─Źunalnih modela s velikom to─Źno┼í─çu rekonstruirati Keopsovu piramidu, nakon ─Źega je zaklju─Źio da se na njenom vrhu nalazila lopta promjera dva metra

Perez-Sanchez je objavio svoje otkriće u okviru svoje doktorske teze, objašnjavajući da su analize pokazale da je Keopsova piramida bila enciklopedija znanja.

Velika piramida je jedna od najva┼żnijih gra─Ĺevina drevnog Egipta i jedino od 7 svjetskih ─Źuda drevnog svijeta koje jo┼í uvijek postoji. Pored toga ┼íto vi┼íe ne sadr┼żi svoju prvobitnu oblogu od bijelog vapnenca, ovoj piramidi tako─Ĺer nedostaje vrh s kojim je ona bila vi┼ía za 9 metara. Danas ljudi znaju to─Źno kojeg je oblika bio objekt koji se nalazio na vrhu piramide.

Perez-Sanchez smatra da su drevni Egip─çani postavili sferu na vrh piramide kao simbol Horusovog oka i da je ona bila promjera 2,71 metar ┼íto je to─Źna vrijednost broja e. Sfera je vjerojatno postavljena u znak obo┼żavanja Sunca i Sirijusa, najsjajnije zvijezde na nebu koja se povezuje s boginjom Izida.

Perez-Sanchez je imao podr┼íku multidisciplinarnog tima u svom istra┼żivanju, ┼íto mu je omogu─çilo da napravi kompjutersku repliku Velike piramide.

Trodimenzionalni prikaz Velike piramide je omogu─çio da se to─Źno izmjere sve njene dimenzije, ali i da se bolje shvati povijesni zna─Źaj ovog spomenika.

Pored toga ┼íto su istra┼żiva─Źi otkrili da se na vrhu piramide nalazila sfera, koje danas vi┼íe nema, analize su pokazale da nagib iznosi 51,84 ┬░, zatim da opseg platforme na kojoj se nalazila sfera ima vrijednost broja ¤Ç metara, kao i da najvi┼ía to─Źka piramide iznosi 277,778 lakata.

Perez-Sanchez navodi da su ove brojke pokazale da se iza izgradnje Velike piramide krije ─Źista matematika, geometrija, geodezija i astronomija.

Prvobitna povr┼íina piramide, koja je sada ruinirana, iznosila je 100.000 umno┼żaka broja ¤Ç i to 3.000 godina prije nego ┼íto su je postao poznat kao Ludolfov broj.

http://i2.wp.com/www.ancient-code.com/wp-content/uploads/2015/07/Screen-Shot-2015-07-09-at-13.49.16.png

 

Drevni Egip─çani koji su planirali piramidu su posjedovali ogromno znanstveno znanje i razumjeli su Pitagorin pou─Źak, poznavali vrijednost broja ¤Ç do ┼íeste decimale, ali i vrijednost broja e.

Uporaba geodezije pri izgradnji Velike piramide je potvr─Ĺena na temelju seksagesimalnog sustava (osnova sistema je 60, a ne 10 kao u decimalnom). Masa piramide se procjenjuje na 5.955.000 tona. Taj broj pomno┼żen sa 108 predstavlja procjenu mase Zemlje.

Zahvaljuju─çi astronomskim podacima, istra┼żiva─Źi su uspjeli do─çi do racionalnog obja┼ínjenja za┼íto je faraon Keops zapo─Źeo ove nevjerojatne projekte.

Vjeruje se da je Keopsov otac Snofru sagradio tri piramide za vrijeme svoje vladavine, poku┼íavaju─çi sagraditi “savr┼íenu piramidu”.

Tako─Ĺer, Perez-Sanchez navodi da Sfinga nije napravljena u isto vrijeme kad i piramide, ve─ç da ju je sagradila neka ranija civilizacija oko 8.000 godina prije Krista.
 
(webtribune,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,