Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Imperija pada: Ameri─Źki na─Źin “upravljanja svijetom” se svodi na carstvo propalih dr┼żava uklju─Źuju─çi i biv┼íe republike Jugoslavije

Imperija pada: Ameri─Źki na─Źin “upravljanja svijetom” se svodi na carstvo propalih dr┼żava uklju─Źuju─çi i biv┼íe republike Jugoslavije

vijetnam-rat─îinjenica da SAD gradi carstvo, upu┼ítaju─çi se u ratove kako bi iskori┼ítavale i plja─Źkale druge dr┼żave ne po─Źiva na realnim osnovama

Ratovi SAD, koji podrazumijevaju invazije, bombardiranja, okupacije, sankcije, prevrate i tajne operacije nisu pro┼íirile tr┼żi┼íte, pove─çale kontrolu niti doprinijele iskori┼ítenju resursa, uklju─Źuju─çi radnu snagu.

Umjesto toga, SAD je uni┼ítio poduze─ça, smanjio pristup sirovinama, uni┼ítio ranio ili zamijenio produktivne radnike diljem svijeta i ograni─Źio pristup investicijama i tr┼żi┼ítima.

Drugim rije─Źima, globalne vojne intervencije SAD i ratovi koje vode su obrnuto proporcionalni onome ┼íto su bili ciljevi prethodnih carstava: Washington je iskoristio i potro┼íio doma─çu ekonomiju kako bi se vojno ra┼íirio, umjesto da je obogati.

Gradnja carstva u prošlosti

Europa je pravila jaka, profitabilna i obimna carstva koja su oboga─çivala “sredi┼ínju dr┼żavu”, poticala lokalnu industriju, smanjivala nezaposlenost i pove─çavala bogatstvo.

Imperijalnim vojnim ekspedicijama je prethodio dolazak ve─çih trgovinskih poduze─ça (Britanska isto─Źnoindijska kompanija), a bile su popra─çene proizvodnjom, bankarstvom i komercijalnim tvrtkama velikih razmjera. Vojne invazije i politi─Źki prevrati su provo─Ĺene zbog konkurencije u Europi, SAD i Japanu.

Cilj vojnih invazija je bio da se monopolizira kontrola nad najunosnijim ekonomskim resursima i tr┼żi┼ítima u koloniziranim regijama. Imperijalna represija je bila usmjerena na stvaranje pitome radni─Źke snage i pot─Źinjavanje lokalnih vlasti.

Imperijalni ratovi su bili po─Źetak, a ne kraj. Oni su bili popra─çeni inkorporacijom ve─ç postoje─çe elite u administraciju carstva.

“Dijeljenje prihoda” izme─Ĺu imperijalnih gospodarskih poduze─ça i postoje─çe elite je bilo klju─Źno za “gra─Ĺenje carstva”.

Postoje─ça ekonomska aktivnost, koja je uklju─Źivala lokalne proizvo─Ĺa─Źe i poljoprivrednike, a koja se natjecala s imperijalnim izvoznicima bila je uni┼ítavana i zamijenjena lo┼íijom.

U su┼ítini, vojne dimenzije gra─Ĺenja carstva su zavisile od ekonomskih interesa. Glavni cilj je bio zasipanje lokalnih tr┼żi┼íta proizvodima imperijalnog centra.

Gradnja carstva danas

Rezultati dana┼ínjih vojnih intervencija i invazija SAD su u potpunom kontrastu sa rezultatima pro┼ílih imperijalnih sila. Mete vojne agresije se biraju na temelju ideolo┼íkih i politi─Źkih kriterija. Vojno djelovanje ne prati ekonomska niti kapitalisti─Źka poduze─ça. Multinacionalne gra─Ĺevinske tvrtke carstva koje grade velike vojne baze u stvari crpe imperijalni trezor.

Dana┼ínje intervencije SAD-a nemaju za cilj preuzimanje postoje─çih dr┼żavnih organa ve─ç komadaju osvojenu dr┼żavu, desetkuju─çi njene kadrove, profesionalce i stru─Źnjake na svim razinama, omogu─çuju─çi dolazak najretrogradnijih etnoreligijskih, religijskih i plemenskih vo─Ĺa koji vode sekta┼íke ratove jedni protiv drugih (primjer biv┼íe Jugoslavije). Drugim rije─Źima, nastaje kaos. ─îak i nacisti su u svojoj ekspanzionisti─Źkoj fazi odlu─Źili vladati kroz lokalne elite, odr┼żavaju─çi administrativne strukture na svim razinama.

Invazije SAD su pot─Źinile ─Źitave dru┼ítveno-ekonomske strukture: sva produktivna aktivnost je podre─Ĺena vojnim prioritetima lidera s ciljem da se osvojena dr┼żava u potpunosti obogalji. Iako je ovakvo osvajanje kratkoro─Źno uspje┼íno, dugoro─Źni rezultati su nefunkcionalne dr┼żave koje ni na koji na─Źin ne doprinose carstvu. Nastaje lanac ameri─Źkih vojnih baza okru┼żenih neprijateljskim, naveliko nezaposlenim stanovni┼ítvom i zara─çenim etnoreligijskom skupinama u desetkovanim gospodarstvima. (primjer biv┼íe Jugoslavije)

Ameri─Źki na─Źin “upravljanja svijetom” se svodi na carstvo propalih dr┼żava. Dakle, postoji imperijalizam bez carstva, vampirsko pona┼íanje koje se svodi na isisavanje krvi ranjivih i nemo─çnih.

Irak: Vampirska plja─Źka

Irak je pod Saddamom Husseinom bio ogromni proizvo─Ĺa─Ź nafte i profitabilni partner mnogih ve─çih ameri─Źkih naftnih kompanija, ali i unosno tr┼żi┼íte za izvoz SAD. Bila je to stabilna, ujedinjena i sekularna dr┼żava.

Rat u Perzijskom zaljevu 1990. godine je doveo do prve faze fragmentacije Iraka i uspostavljanja male kurdske dr┼żave na sjeveru pod protektoratom SAD. SAD je povukao svoje snage, ali je uveo brutalne ekonomske sankcije, ograni─Źavaju─çi ekonomsku rekonstrukciju nakon uni┼ítenja u Zaljevskom ratu.

Sljede─ça invazija 2003. godine u potpunosti je uni┼ítila ekonomiju i raspar─Źali dr┼żavu. Nastala je propala dr┼żava, ameri─Źke naftne i energetske tvrtke su izgubile na milijarde dolara, a ekonomija SAD je dovedena do recesije.


Afganistan: Beskrajni ratovi, beskrajni gubici

Rat SAD protiv Afganistana je po─Źeo naoru┼żavanjem, financiranjem i politi─Źkom podr┼íkom islamisti─Źkih d┼żihadisti─Źkih fundamentalista 1979. godine. Sekularna, nacionalna vlada je uspje┼íno uni┼ítena. Odlukom da se napadne Afganistan u listopadu 2001. godine, SAD su slu┼żbeno postale okupator u jugozapadnoj Aziji.

Narednih 13 godina, marionetski re┼żim SAD i okupacijske snage nisu uspjele pobijediti gerilsku vojsku Talibana. Na milijarde dolara je potro┼íeno, uni┼ítavaju─çi ekonomiju i osiroma┼íuju─çi veliku ve─çinu Afganistana. Napori da se uspostavi vojska odana marionetskoj vlasti su propali. Povla─Źenje oru┼żanih snaga iz Afganistana 2014. godine pokazuje da “gra─Ĺenje carstva” u jugozapadnoj Aziji nije bilo uspje┼íno za SAD.

Libija: Od unosnog partnera do propale dr┼żave

Libija je pod predsjednikom Gaddafijem evoluirala u ve─çeg trgovinskog partnera SAD i Europe, ali i u utjecajnu silu u Africi. Re┼żim je potpisivao velike i dugoro─Źne ugovore s ve─çim me─Ĺunarodnim naftnim kompanijama koje je podr┼żavala stabilna, sekularna vlada. Odnos sa SAD i EU je bio profitabilan.

SAD je zatim proveo “promjenu re┼żima” prilikom koje je ubijen predsjednik Gaddafi i ve─çi dio njegove obitelji, a libijska vlada i administrativna infrastruktura su u potpunosti uni┼íteni. Svi investitori su se razbje┼żali. Preko milijun Libijaca i imigracijskih radnika je raseljeno.

Ni┼íta od toga se ne bi dogodilo da je Gaddafi ostao na vlasti. Ameri─Źki vampir je odnio jo┼í jednu ┼żrtvu, koju ni na koji na─Źin nije uspio inkorporirati u kraljevstvo. ─îak ni imperijalna vojna baza nije uspostavljena u sjevernoj Africi!

Sirija: Rat koji vode teroristi, a ne carstvo

Washington i njegovi saveznici u EU su podr┼żali oru┼żani ustanak u Siriji s nadom da ─çe uspostaviti marionetski re┼żim i inkorporirati Damask u svoje “carstvo”. Napadi pla─çenika su uzrokovali smrt oko 200.000 Sirijaca, raselili 30% stanovni┼ítva, a naftna polja je okupirala ekstremisti─Źka vojska, ISIS. ISIS je desetkovao proameri─Źku pla─çeni─Źku vojsku, okupiraju─çi zatim sjever susjednog Iraka.

Strategija SAD je bila da naoru┼ża islamske ekstremiste kako bi zbacili sekularni re┼żim Bashara el Asada u Damasku, a to im se obilo o glavu. Washingtonov rat u Siriji nije pro┼íirio “carstvo”, ve─ç pot─Źinio postoje─çe imperijalne ispostave.

Plja─Źkanje Ukrajine i ruske sankcije

Nakon raspada SSSR, SAD i EU su se pro┼íirile na Baltik, isto─Źnu Europu i biv┼íe balkanske komunisti─Źke dr┼żave ┼íto je pribli┼żilo NATO na samu granicu s Rusijom. Zapad je za vrijeme korumpiranog Jeljcinovog re┼żima oplja─Źkao rusku ekonomiju u potpunosti. Dolazak Putina na vlast je primorao SAD i EU da u─Źvrste svoje carstvo preuzimanjem Kavkaza i Ukrajine. Napad marionetskog gruzijskog re┼żima na Osetiju 2012. godine nije bio uspje┼ían, ali to je u stvari samo bila priprema za prevrat u Ukrajini.

Nakon prevrata, uslijedio je ustanak na jugoistoku dr┼żave koji do danas nije uspje┼íno suzbijen. ─îak ni sankcije Rusiji nisu pomogle.

Kijevski re┼żim je sada slu┼żbeno bankrotirao. Gra─Ĺanski rat na jugoistoku je potpuno uni┼ítio ukrajinsku ekonomiju. Ugovori s Rusijom po pitanju plina su propali. Kijev ne mo┼że otplatiti svoje dugove. Dakle, ni u Ukrajini se “carstvo” nije uspje┼íno ra┼íirilo.

Iran: Sankcije od 100 milijardi dolara ne ─Źine carstvo

Iran je pokazao svoju spremnost da sura─Ĺuje sa SAD po pitanju Afganistana i Iraka, ali kao regionalna sila ne namjerava postati vazalska dr┼żava SAD.

Politika sankcija nije proizvela ustanak me─Ĺu Irancima niti je dovela do promjene re┼żima. Sankcije nisu oslabile Iran do te mjere da on postane laka vojna meta. U me─Ĺuvremenu, Iran je ─Źak oja─Źao svoje ekonomske i diplomatske odnose s rivalima SAD, Rusijom i Kinom.

Zaklju─Źak

Oslanjanje na vojne strategije u 21. stolje─çu je potpuno druga─Źija pri─Źa u odnosu na uspje┼íne kolonijalne ekspanzije u 19. i 20. stolje─çu, kada je ekonomski razvoj pratio vojne intervencije i politi─Źke promjene. Danas imperijalni ratovi uzrokuju ekonomsku propast u doma─çoj ekonomiji, ali i beskrajne ratove u inozemstvu koji crpe sredstva carstva.

James Petras (Global Research)
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,