Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Nuklearna opasnost Bliskog istoka mo┼że biti samo Izrael, a ne Iran, Sirija,…. !

Nuklearna opasnost Bliskog istoka mo┼że biti samo Izrael, a ne Iran, Sirija,…. !

nuklearna-bomba-izrael-prijetnjaJedina stvarna nuklearna sila na Bliskom istoku je dr┼żava Izrael za koju se previ─Ĺa da ima izme─Ĺu 200 i 300 nuklearnih glava. Osim toga Izael je jedina nuklearna sila na svijetu koja nije potpisnik niti jednog sporazuma o nuklearnoj energiji i naoru┼żanju

Nuklearni projektili su do sada primijenjeni samo dva puta u ljudskoj povijesti. Oba puta su imali devastiraju─çe posljedice koje jo┼í i danas trpe Hiro┼íima i Nagasaki. Od tada je proteklo 67 godina i danas je ─Źovje─Źanstvo itekako svjesno mo─çi tog tipa naoru┼żanja. Mo─ç oduvijek ljude privla─Źi i to razorno nuklearno oru┼żje onome tko ga posjeduje jam─Źi odre─Ĺenu strate┼íku prednost, a samim time i dodatno strahopo┼ítovanje potencijalnih neprijatelja.

Do danas smo ve─ç posvjedo─Źili brojnim vojnim intervencijama koje su imale za zadatak preveniranje nuklearne opasnosti. Sjetimo se samo ofenzive na ira─Źkog vo─Ĺu Saddam Husseina i njegovo nuklearno naoru┼żanje, zatim raznih pri─Źa o Gaddafijevom nuklearnom oru┼żju, sada aktualnom Ahmedined┼żadovom Iranu i sl. Kad se govori o nuklearnom naoru┼żanju, jo┼í uvijek vlada hladnoratovska slika o tome, pa prevladava dojam o Amerikancima i Rusima kao nuklearnim silama, dok ostali tu energiju koriste samo u mirnodopske svrhe proizvodnje elektri─Źne energije.

Ta slika, na┼żalost, nije to─Źna i danas u svijetu imamo to─Źno 9 nuklearnih sila. To su Rusija, SAD, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska kao deklarirane sile, a osim njih tom dru┼ítvu jo┼í pripadaju Sjeverna Koreja, Pakistan, Indija i rijetko spominjani Izrael

Iz navedenog je jasno vidljivo da je jedina stvarna nuklearna sila na Bliskom istoku dr┼żava Izrael za koju se previ─Ĺa da ima izme─Ĺu 200 i 300 nuklearnih glava. Osim toga Izael je jedina nuklearna sila na svijetu koja nije potpisnik niti jednog sporazuma o nuklearnoj energiji i naoru┼żanju. Izrael je odbio pristupiti “Nuclear Non-Proliferation Treaty” tj. paktu o ne-┼íirenju nuklearnog naoru┼żanja. Izrael se nikad nije jasno o─Źitovao o svom nuklearnom naoru┼żanju, ali ga ni ne nije─Źe.

Razvijali su ga u suradnji sa Ju┼żnoafri─Źkom Republikom, koja se dodu┼íe javno odrekla svog nuklearnog naoru┼żanja i po tome postala jedinstvena u svijetu. To nuklearno oru┼żje Izraelu daje veliku strate┼íku prednost u regiji i sigurno ┼żele zadr┼żati tu privilegiranu poziciju. Zbog toga se svim diplomatskim na─Źinima bore protiv najmanjih naznaka poku┼íaja zemalja u okru┼żenju da proizvedu nuklearno oru┼żje. Osim diplomatskih poku┼íaja, Izrael je i vojno djelovao.

Poznate su dvije vojne operacije, prva je nazvana Opera i to je bio svojevrsni izraelski preventivni zra─Źni napad na ira─Źki nuklearni reaktor 1981. godine. Jedino je tada protestnu notu ulo┼żila Francuska, jer je jedan njihov znanstvenik tada poginuo, dok protuzra─Źna obrana Saddama Husseina nije stigla ni reagirati. Druga njihova intervencija Orchard se zbila 2007. godine u Siriji.

Izraelski borbeni zrakoplovi su tada po istom receptu izveli preventivno bombardiranja, ali uz pomo─ç specijalnih snaga koje su infiltrirane na terenu mete ozna─Źile laserima. To grubo kr┼íenje brojnih me─Ĺunarodnih normi nitko nije kritizirao, a sirijski predsjednik Bashar al-Assad je sprije─Źio pad svoga rejtinga tako da je taj incident banalizirao, ocijeniv┼íi ga “bombardiranjem praznog i nedovr┼íenog vojnog kompleksa”. Istra┼żiva─Źi IAEA na terenu nisu prona┼íli neke ve─çe inkriminiraju─çe koli─Źine radioaktivnih tvari, a istraga je potrajala do pro┼íle godine kada je naprasno zaklju─Źeno da je to bilo postrojenje u kojem je Sirija gradila nuklearno oru┼żje, uz pomo─ç Sjeverne Koreje.


O dvostrukim mjerilima svjedo─Źi i ─Źinjenica da se Saudijskoj Arabiji tolerira razvoj nuklearnog oru┼żja jer je ona zapadnja─Źki saveznik. Kralj Abdullah al-Saud ┼żeli svoje energetske potrebe zadovoljavati iz izvora alternativnih nafti koju ┼żeli i dalje skupo prodavati. Ista stvar se brani Iranu, nitko ne ┼żali ekonomski sna┼żan Iran, a Rusko i Kinesko savezni┼ítvo je iznimno suzdr┼żano.

Situacija s potencijalnom intervencijom na Iran je slo┼żenija, iz nekoliko razloga. Izrael nema dovoljno vojne tehnologije da to sam izvede, i bez pomo─çi SAD-a je za sada to nemogu─çe, ina─Źe bi ve─ç sigurno poku┼íali s kirur┼íki preciznim napadima.

Nemogu─çe, jer im je Iran van dometa lovaca koji bi se u slu─Źaju napada trebali opskrbljivati gorivom u zraku, a to zahtjeva zra─Źne cisterne i letjelice podr┼íke kojih za sada nemaju dovoljno. Drugi problem je ┼íto su Iranska postrojenja ukopana unutar planina i za┼íti─çena s puno modernog cementa, a samo SAD-a posjeduje projektile za penetriranje tako sigurnih bunkera. U slu─Źaju eventualnog napada, letjelice SAD-a mogu poletjeti iz baze u Kuvajtu ili sa nosa─Źa zrakoplova.

Opasno je i malo vjerojatno da ─çe Izrael poku┼íati ne┼íto bez pomo─çi SAD-a, iako njihova diplomacija neprestano prijeti da oni ne─çe ─Źekati ni─Źiju pomo─ç ni dozvolu. Obamina aministracija ─çe djelovati ovisno o politi─Źkom rejtingu, izbori su za 4 mjeseca i sada si ne mogu dopustiti novi Irak ili novi Afganistan dok bi im jedna brza i efikasna ”mirovna” intervencija koristila. Na┼żalost Iran je trenutno pretvrd orah za ”blitzkrieg”.

Osim neprijateljstva sa Iranom, Izrael je u napetim odnosima sa danas aktualnom Sirijom i Egiptom. Prvi put se zaratio s njima jo┼í 1967.godine. Druga eskalacija sukoba je bila 1973. godine. Oba puta oko istog teritorija, s Egiptom oko poluotoka Sinaj, a sa Sirijom oko Golanske visoravni. Danas su ta dva Izraelska protivnika jako oslabljena i Izrael gomila vojsku na njihovim granicama. U Egiptu su na vlast do┼íla Muslimanska bra─ça, kojima je Mossad tijekom vremena puno incidenata podmetao, a u Siriji se rasplamsao gra─Ĺanski rat. Sa vojno strate┼íkog gledi┼íta ovo je prilika Izraelu da rije┼íi neka pograni─Źna pitanja u svoju korist. Na granici sa Sirijom slu┼że i hrvatski vojnici u sklopu UNDOF mirovne misije, nadgledaju planinu Hermon, oko koje se danas ponovno aktualiziraju nemiri.

Iz svega je vidljivo da Izraelu ne nedostaje potencijalnih meta. Politi─Źke i ekonomske volje za intevenciju imaju, a upravo ─Źesto bezrazlo┼żno optu┼żivani SAD je njihova ko─Źnica bez koje bi ve─ç bilo otvorenijih sukoba. Izrael optu┼żuje Siriju za pomaganje Hamasa i Hezbolaha te samo ─Źeka izliku za intervenciju. S druge strane izraelski ministar vanjskih poslova nedavno je izjavio: “Vi┼íe smo zabrinuti zbog Egipta nego zbog Irana”.

Kristalno je jasno tko na Bliskom Istoku posjeduje najsofisticiraniju vojnu tehnologiju, zna se tko ima protektorat najve─çe vojne sile SAD-a, Izraelska obavje┼ítajna mre┼ża je daleko naprednija od susjednih, te ono najbitnije svi znaju tko na Bliskom istoku jedini ima efikasno i spremno za lansiranje nuklearno oru┼żje.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,