Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » Nevjerojatno saznanje: Ulje kanabisa natjera stanice raka da izvr┼íe samoubojstvo

Nevjerojatno saznanje: Ulje kanabisa natjera stanice raka da izvrše samoubojstvo

THC-kanabisUlje kanabisa posti┼że efekt uni┼ítavanja stanica raka u vidu apoptoze (samouni┼ítenja), ┼íto je i dokazano u testovima na ┼żivotinjama. Stanice nakon tretiranja kanabinoidi su se uni┼ítavale same od sebe

Apoptoza (gr─Źki: ╬▒¤Ç¤î¤Ç¤ä¤ë¤â╬╣¤é ozna─Źava opadanje) je oblik programirane stani─Źne smrti koji se javlja u fiziolo┼íkim i patolo┼íkim procesima u organizmu. Apoptoza je ograni─Źena na pojedina─Źne stanice, kada sama stanica sprovodi programiranu smrt tj. izvr┼íava samoubojstvo i ne javlja se upalna reakcija.

Za razliku od nje kod nekroze dolazi do smrti velikog broja stanica vi┼íe razli─Źitih tkiva, kao posledica djelovanja stranih faktora, pri ─Źemu se javlja upala.

U patolo┼íkim procesima tako─Ĺer dolazi do aktivacije programirane stani─Źne smrti. Stanice koje su inficirane virusom npr. stanice jetre – hepatocita inficirane virusom hepatitisa izvra┼íavaju stani─Źno samoubojstvo (apoptozu).

Kada se uslijed djelovanja nekog ┼ítetnog ─Źimbenika kao ┼íto su zra─Źenje, infekcija, hipoksija, tumorska mutacija, stanica o┼íteti u tolikoj mjeri da je popravak nemogu─ç, a stanica jo┼í uvijek ┼żivi, ÔÇőÔÇőpokre─çe se apoptoza i ovakve stanice izumiru. To je jedan vid obrambene reakcije da bi se sprije─Źio nastanak o┼íte─çenja stanica koje mogu npr. dovesti do tumora. Uop─çe nemogu─çnost stanica izvr┼íiti apoptozu jedan od bitnijih faktora u nastanku tumora.

apoptoza-stanica-THCKANABIS KAO LIJEK VRŠI APOPTOZU I TJERA STANICE RAKA DA IZVRŠE SAMOUBOJSTVO

Terapeutski potencijal kanabisa je neograni─Źen i se┼że mnogo dalje od lije─Źenja mu─Źnine i suzbijanja bola.

Kristina Sanchez, molekularni biolog sa Sveu─Źili┼íta Kompultense u Madridu, ┼ápanjolska, prou─Źavala je molekularnu aktivnost kanabinoida vi┼íe od 10 godina i za to vrijeme su ona i njezini kolege otkrili da tetrahidrokanabinol ili THC, primarna psihoaktivna komponenta kanabisa, uni┼ítava stanice tumora ne napadaju─çi zdrave stanice.

Ovo nevjerojatno otkri─çe je na neki na─Źin bilo neo─Źekivano, po┼íto su Sanchez i njezin tim prvobitno prou─Źavao stanice raka mozga kako bi shvatili na─Źin na koji one funkcioniraju.

Me─Ĺutim, oni su u me─Ĺuvremenu primijetili da se broj stanica tumora u prisustvu THC znatno smanjuje, kako pri laboratorijskim testovima, tako i u testovima na ┼żivotinjama.

Sanchez je ovo prvi put navela 1998. godine, objavljuju─çi rad o antikancerogenom djelovanju THC u europskom biokemijskom ┼żurnalu.

“Po─Źetkom ┼íezdesetih godina 20. stolje─ça, Rafael Mekulam sa Hebrejskog sveu─Źili┼íta u Izraelu je naveo da primarno spoj u marihuani proizvodi psihoaktivne u─Źinke koji su nam dobro poznati”, objasnila je Sanchez u intervjuu za Cannabis Planet. “Nakon otkri─ça ovog spojevi koje je nazvano THC, postalo je jasno da ovis pojevi djeluju na razini stanica nekakvim molekularnim mehanizmom”.


Ljudsko tijelo je napravljeno za kori┼ítenje kanabinoida, otkrilo je ista┼żivanje

Kasnije istra┼żivanje osamdesetih godina 20. stolje─ça, otkrilo je da ljudsko tijelo sadr┼żi dva specifi─Źna receptora za THC koji ve┼żu THC i druge kanabionide. Ovi prirodni receptori omogu─çuju ljudskom tijelu da unosi kanabinoide i ostvari pozitivan u─Źinak na organizam.

“Endokanabionidi, receptori i enzimi koji sintetiziraju i proizvode endokanabinoide, ali i nastaju iz endokanabinoida predstavljaju endokanabinoidni sustav”, dodala je Sanchez.

“Mi sada znamo da endokanabinoidni sustav regulira mnoge biolo┼íke zna─Źajke: apetit, unos hrane, motoriku, reprodukciju, ali i mnoge druge zna─Źajke. Upravo zato marihuana ima tako ┼íirok terapeutski potencijal”.

Neki ljudi ve─ç koriste ulje od kanabisa pod komercijalnim nazivom “Feniksove suze” kako bi se izlije─Źili od raka. Kada se inhaliraju ili konzumiraju, kanabinoidi dospijevaju u prirodni tjelesni endokanabinoidni sustav, ve┼żu─çi se za specifi─Źne receptore na isti na─Źin kao i endogeni kanabinoidi. Na taj na─Źin se posti┼że efekt uni┼ítavanja stanica raka u vidu apoptoze (samouni┼ítenja), ┼íto je i dokazano u testovima na ┼żivotinjama.

“Stanice mogu se uni┼ítiti na razne na─Źine, a nakon tretiranja kanabinoidima one su su uni┼ítavale same od sebe”, otkrila je Sanchez. “Jedna od prednsti kanabinoida jeste da selektivno napadaju stanice raka. To zna─Źi da nemaju nikakav toksi─Źni u─Źinak na normalne, netumorske stanice. To je veliki pomak u odnosu na standardnu ÔÇőÔÇőkemoterapiju koja uni┼ítava gotovo sve stanice”.

Upravo takav u─Źinak imaju “Feniksove suze” koje je izmislio kanadski istra┼żiva─Ź Rick Simpson, a koje su izlije─Źile mnoge ljude od raka.

“Nije mi jasno za┼íto kanabis jo┼í uvijek nije legaliziran obzirom na svoj ┼íiroki terapeutski potencijal”, rekla je Sanchez.

RECEPT: KAKO NAPRAVITI ULJE KANABISA ÔÇô alternative za kemoterapiju (LINK)
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(vestinet.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,