Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OVO JE CRNI KIM: ─îUDESNA BILJKA KOJA LIJE─îI SVE OSIM SMRTI!

OVO JE CRNI KIM: ─îUDESNA BILJKA KOJA LIJE─îI SVE OSIM SMRTI!

CRNI-KIMIako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosada┼ínjim saznanjima nije ni pribli┼żna onoj od crnog kima

Crni kim, ─Źorokot ili ─Źurekot (lat.: Nigella sativa) je cvjetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja nije u srodstvu sa kimom. Pravi ─Źorokot je jednogodi┼ínja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove.

Radi se o jednoj od najranije kultiviranih biljaka u povijesti ─Źovje─Źanstva. Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primjeni ─Źorokotovog ulja datiraju jo┼í od vremena faraona.

Njegove zdravstvene u─Źinke su koristili najve─çi isceljitelj poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i velike civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima.

Čorokot (crni kim) u današnje vrijeme biva ponovno otkriven od strane moderne znanosti, pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 znanstvenih studija na temu crnog kima i njegovih aktivnih supstanci.

Ove studije ukazuju na vrlo veliki broj bolesti na koje ─Źorokota djeluje povoljno u koje izme─Ĺu ostalih spadaju:

astma, alergija, kroni─Źni umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povi┼íene masno─çe u krvi, ┼íe─çerna bolest (dijabetes), hemoroidi, pro┼íirene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivi─Źne i parazitske infekcije, glavobolja, ekcemi, ko┼żne gljivice, li┼íajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, ka┼íalj, upale plu─ça, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mi┼íi─çima, gastritis, bolovi u trbuhu uzrokovani “nervoznim crijevima “, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubre┼żni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd.

Izra┼żeno je i povoljno djelovanje ─Źorokotovog ulja na ko┼żu (hrani i njeguje ko┼żu te poma┼że pri regeneriraciji o┼íte─çenih stanica), nokte ─Źini sjajnijim i ja─Źim, ja─Źa korijen kose i djelotvoran je protiv prhuti.

Mnogi ─çe ostati skepti─Źni pri pogledu na ovaj pozama┼ían popis bolesti na koje ─Źorokota pozitivno djeluje.

Vrlo je te┼íko povjerovati da jedna biljka mo┼że uspje┼íno djelovati na ovo sve

Pa se pitamo: “Kako je mogu─çe da mo┼że djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masno─ça, krvni tlak i tumore?” Odgovor le┼żi u idealnom kemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadr┼że preko 100 biolo┼íko-aktivnih tvari koje se me─Ĺusobno dopunjuju i potpoma┼żu u ljekovitom djelovanju ┼íto dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (poja─Źanog djelovanja).

U ove aktivne tvari spadaju izme─Ĺu ostalih omega-3 nezasi─çene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellone, gorka tvar Nigelline, timokinon, saponin melantanin, beta – sitosterin i mnoge druge.

Tako─Ĺer treba uzeti u obzir da crni kim poma┼że organizmu pri vra─çanju ravnote┼że u imunolo┼íki sustav kao i besprijekornom funkcioniranju metaboli─Źkih procesa. Iz tog razloga je redovito kori┼ítenje ─Źorokotovog ulja preporu─Źljivo ne samo u akutnim i kroni─Źnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji mo┼żete u─Źiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Ulje ─Źorokota podi┼że imunitet

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugro┼żavaju i da se od njih za┼ítiti. U strane tvari koje ┼ítetno utje─Źu na na┼í organizam u prvom redu ubrajamo razli─Źite bakterije, viruse i parazite. Imunolo┼íki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uni┼ítava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunolo┼íke reakcije.


Dosada┼ínja ispitivanja ulja ─Źorokota su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograni─Źava na pojedine organe, ve─ç da ono obuhva─ça cjelokupni organizam preko imunolo┼íkog sustava. Ulje ─Źorokota je imunomodulator, ono regulira funkcije imunolo┼íkog sustava – jedan od na─Źina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet mo┼żemo prepoznati po sljede─çim simptomima: ─Źeste infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak te┼żine, ─Źeste glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 2 puta na dan ju┼ína ┼żlica 15-30 minuta, najbolje prije jela.

Za prevenciju, tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljuju─çe razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 1 ju┼ínu ÔÇőÔÇő┼żlicu (ili 2 ─Źajne ┼żlice – ujutro i nave─Źer) dnevno, najbolje prije jela na 15-30 minuta.

Ulje se treba uzimati najmanje tijekom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Crni kim i karcinom

Veliki dio istra┼żivanja u svijetu posve─çen je djelovanju ulja ─Źorokota na tumorske stanice. Pokazalo se da ─Źorokota mo┼że izvrsno poslu┼żiti u terapiji te┼íkih bolesti jer zahvaljuju─çi njegovu djelovanju tijelo ja─Źa vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo zna─Źajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju tumora izveli su znanstvenici u Ju┼żnoj Karolini. Donesen je zaklju─Źak da ─çe zdrav imunolo┼íki sustav prepoznati i uni┼ítiti kancerogene stanice prije nego ┼íto tumor mo┼że ugroziti pacijenta.

Ulje ─Źorokota djeluje kao imunomodulator, dakle poti─Źe postizanje ravnote┼że u svim sustavima, uklju─Źuju─çi i imunolo┼íki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je ─Źorokota osobito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se ┼íire pomo─çu tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Znanstvenici u “Kimmel Cancer Center” u Philadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka ─Źorokota, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gu┼ítera─Źe, te ih uni┼ítava poja─Źavaju─çi proces apoptoze (programirane smrti stanica).

U tom smislu, timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo mo┼że pomo─çi pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizi─Źni za karcinom.

Ulje crnog kima tako─Ĺer znatno smanjuje ┼ítetni u─Źinak zra─Źenja kod radiolo┼íke terapije. Tijekom zra─Źenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji o┼íte─çuju stanice, te posljedice mogu biti: o┼íte─çenje ko┼że, edemi, o┼żiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da ─çe uzimanje ulja crnog kima pomo─çi u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja ─Źorokota u tretmanima kancerogenih bolesti za spre─Źavanje ne┼żeljenih u─Źinaka kemoterapije i ja─Źanje imunolo┼íkog sustava organizma.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po ju┼ína ┼żlica ulja ─Źorokota najbolje 15-30 minuta prije jela, olak┼íat ─çe se i umanjiti ne┼żeljeni u─Źinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da ja─Źa vlastitu sposobnost samoobrane.

Tako─Ĺer se preporu─Źuje i osobama koje su rizi─Źne za karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogu─çi nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju ulja ─Źorokota, i to 1 ju┼ína ┼żlica na dan.

Va┼żno je znati da do potpunog djelovanja ulja ─Źorokota dolazi tek nakon 4-12 tjednog redovnog konzumiranja.
 

 
(webtribune.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,