Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OVO JE CRNI KIM: ČUDESNA BILJKA KOJA LIJEČI SVE OSIM SMRTI!

OVO JE CRNI KIM: ČUDESNA BILJKA KOJA LIJEČI SVE OSIM SMRTI!

CRNI-KIMIako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od crnog kima

Crni kim, čorokot ili čurekot (lat.: Nigella sativa) je cvjetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja nije u srodstvu sa kimom. Pravi čorokot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove.

Radi se o jednoj od najranije kultiviranih biljaka u povijesti čovječanstva. Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primjeni čorokotovog ulja datiraju još od vremena faraona.

Njegove zdravstvene učinke su koristili najveći isceljitelj poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i velike civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima.

Čorokot (crni kim) u današnje vrijeme biva ponovno otkriven od strane moderne znanosti, pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 znanstvenih studija na temu crnog kima i njegovih aktivnih supstanci.

Ove studije ukazuju na vrlo veliki broj bolesti na koje čorokota djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju:

astma, alergija, kronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolja, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u trbuhu uzrokovani “nervoznim crijevima “, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd.

Izraženo je i povoljno djelovanje čorokotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji oštećenih stanica), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv prhuti.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan popis bolesti na koje čorokota pozitivno djeluje.

Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve

Pa se pitamo: “Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni tlak i tumore?” Odgovor leži u idealnom kemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih tvari koje se međusobno dopunjuju i potpomažu u ljekovitom djelovanju što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog djelovanja).

U ove aktivne tvari spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellone, gorka tvar Nigelline, timokinon, saponin melantanin, beta – sitosterin i mnoge druge.

Također treba uzeti u obzir da crni kim pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imunološki sustav kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovito korištenje čorokotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Ulje čorokota podiže imunitet

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Dosadašnja ispitivanja ulja čorokota su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje čorokota je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 2 puta na dan jušna žlica 15-30 minuta, najbolje prije jela.

Za prevenciju, tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 1 jušnu ​​žlicu (ili 2 čajne žlice – ujutro i navečer) dnevno, najbolje prije jela na 15-30 minuta.

Ulje se treba uzimati najmanje tijekom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Crni kim i karcinom

Veliki dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja čorokota na tumorske stanice. Pokazalo se da čorokota može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju tumora izveli su znanstvenici u Južnoj Karolini. Donesen je zaključak da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta.

Ulje čorokota djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je čorokota osobito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Znanstvenici u “Kimmel Cancer Center” u Philadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka čorokota, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica).

U tom smislu, timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja čorokota u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po jušna žlica ulja čorokota najbolje 15-30 minuta prije jela, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Također se preporučuje i osobama koje su rizične za karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju ulja čorokota, i to 1 jušna žlica na dan.

Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja čorokota dolazi tek nakon 4-12 tjednog redovnog konzumiranja.
 

 
(webtribune.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,