Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Hranu kao oru┼żje za etni─Źko ─Źi┼í─çenje i genocid izmislili su Englezi

Hranu kao oru┼żje za etni─Źko ─Źi┼í─çenje i genocid izmislili su Englezi

britanija-irska-gladVelika glad u Irskoj, tijekom koje je zbog neuspjelih usjeva krumpira vi┼íe od milijun mu┼íkaraca, ┼żena i djece umrlo od gladi, sada se promatra kao jedan od prvih povijesnih primjera genocida

Ipak, ono ┼íto malo tko shva─ça jest da je to i jedan od najranijih primjera kada je hrana iskori┼ítena kao oru┼żje za etni─Źko ─Źi┼í─çenje i genocid.

U svojoj knjizi “Zavjera o gladi”, irski povjesni─Źar Timothy Patrick “Tim Pat” Coogan obja┼ínjava kako je britanska monarhija dovela Irce do u┼żasne sudbine tako ┼íto je iscenirala nesta┼íicu hrane koja je uzela svaki osmi ┼żivot u Irskoj.

Na temelju definicija SAD o tome ┼íto je genocid, tretman Iraca za vrijeme Kraljevske krune sredinom 19. stolje─ça slu┼żi kao jasan primjer genocida putem hrane.

Prema Cooganovim rije─Źima, tada┼ínja engleska vlada namjerno nije u─Źinila ni┼íta da pomogne Ircima kada je neobi─Źna gljivica po─Źela uni┼ítavati usjeve krumpira. Uz visoke tenzije izme─Ĺu protestantskih i katoli─Źkih elemenata ove dvije dr┼żave, Engleska je iskoristila glad kao izgovor da maltretira Irce, trvde─çi da su sami sebi donijeli siroma┼ítvo zato ┼íto su naginjali ka katoli─Źanstvu.

Englezi su ve─ç posjedovali ve─çinu zemlje u Irskoj prije gladi, pri ─Źemu su Irci bili njihovi zakupci. Irci su pla─çali velike poreze i prekomjerne zakupe, ─Źak i u te┼íkim vremenima gladi, zbog ─Źega su bili prisiljeni izvoziti ve─çinu svog kukuruza, p┼íenice, je─Źma i zobi Velikoj Britaniji. Na kraju su ostali samo krumpiri, koje su pojele gljivice, a Irci su ostali gladni.

“Dok su se druge regije mogle okrenuti alternativnim izvorima hrane, Irci su bili ovisni o krumpiru, a rezultati su bili katastrofalni”, obja┼ínjava se u dokumenti koji je objavio Ameri─Źki univerzitet u Washington DC-u.

Britanska vlada izazvala glad u Irskoj

Umjesto da pomognu Ircima kada im je to bilo potrebno, Englezi su nastavili tvrdeiti da je Bog kaznio Irce zbog zlodjela, koja uklju─Źuju i odbijanje nacionalne religije u Engleskoj. Kako je Coogan naveo u knjizi, mnoge lokalne organizacije su poku┼íale dopremiti neku vrstu pomo─çi u Irsku, ali Kruna je osigurala da niti jedan od tih napora ne uspije.


Konvencija Ujedinjenih naroda o prevenciji i ka┼żnjavanju genocida jasno opisuje da takve akcije predstavljaju genocid. U ─Źlanku 2. tog dokumenta navodi se “namjerno izazivanje uvjeta ┼żivota koji ─çe prora─Źunato dovesti do fizi─Źkog uni┼ítenja u cijelosti ili djelomi─Źno” kao jedna definicija. Druga definicija ka┼że “uzrokovanje ozbiljnog tjelesnog ili umnog o┼íte─çenja ─Źlanovima odre─Ĺene skupine”.

Ako ┼żelite kontrolirati stanovni┼ítvo, kontrolirajte njihovu hranu

Iako Engleska mo┼żda nije sama kreirala gljivicu krumpira, ona je od Irske oduzela sve ostale usjeve od kojih su oni mogli opstati, a ostavila onaj koji je imao potencijal da propadne. Isti ovakav scenarij se danas doga─Ĺa u SAD uz masovnu sadnju genetski modificiranog kukuruza i soje koji poti─Źu nastanak otpornih “superkorova” i “superbuba”.

Cilj je isti – da se uni┼íte sve zalihe hrane i da do─Ĺe do masovnog uni┼ítenja stanovni┼ítva.

Mnogi ─çe se slo┼żiti da su Indijanci ve─ç do┼żivjeli ovakvu sudbinu kada su do┼íli britanski kolonisti, koji su njihove usjeve i tradicionalnu medicinu smatrali “zlim”. Neki povijesni podaci ukazuju na to da su Indijanci istrebljeni, barem dijelom, namjernim uni┼ítavanjem razli─Źitih biljaka koje su koristili za prehranu i medicinu.

“Jedna od su┼ítinskih metoda genocida bilo je namjerno uni┼ítavanje flore i faune koju su Indijanci koristili za prehranu i u druge svrhe”, obja┼ínjava se u jednom dokumentu.

Tomas Gallagher je istaknuo u “Oplakivanju ri┼że” da su tijekom prve zime gladi, 1846.-1847. godine, kada je od gladi umrlo 400.000 Iraca, zemljoposjednici izvozili 8,5 milijuna kilograma p┼íenice, stoke, svinja, bra┼ína, jaja i peradi najboljeg kvaliteta, a mogli su sprije─Źiti smrti koje su nastale.

Za vrijeme gladi, kako napominje Gallagher, u Irskoj je bilo sasvim dovoljno hrane, ali su zemljoposjednici odlu─Źili izvoziti u inozemstvo.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,