Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ANTIBIOTIK NACIJA: Zašto je opasno biti na terapiji antibioticima, koja dokazano uopće ne djeluje!

ANTIBIOTIK NACIJA: Zašto je opasno biti na terapiji antibioticima, koja dokazano uopće ne djeluje!

antibiotik-lijecenje-bolest

Antibiotici su u Hrvatskoj pa i prema informacijama, na čitavom Balkanu, izgleda, “čudotvorni lijekovi za sve” – ​​od povišene temperature do raznih infekcija izazvanih virusima, na koje ova skupina lijekova, dokazano je, uopće ne djeluje

Ne samo što na svoju ruku posežemo za tim medikamentima, iako nešto manje, otkad je uvedena obveza da se izdaju isključivo na recept, nego i liječnici često nepotrebno propisuju ovu terapiju da zaštite i sebe i pacijenta, od mogućih komplikacija bolesti, do kojih, možda, i bez terapije ne bi ni došlo.

Svakog dana od 1000 stanovnika, njih 27 je na terapiji antibioticima. Tijekom 2013. godine popili smo ukupno preko 2 milijuna kutija ovih lijekova. U usporedbi s drugim zemljama, to je više od europskog prosjeka, a po potrošnji antibiotika iz skupine makrolida, koji se koriste za tretiranje infekcija uzrokovanih gram-pozitivnim bakterijama, na prvom smo mjestu.

Pojačan nadzor nadležnih inspekcijskih službi nad izdavanjem antibiotika utjecao je na smanjenje potrošnje od 2010. godine, ali je istraživanje pokazalo da ima prostora za racionalnu potrošnju, kako u pogledu smanjenja ukupne potrošnje, tako i pojedinih lijekova iz ove skupine – objašnjava Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Unatoč upozorenjima stručnjaka da nekontrolirano uzimanje antibiotika škodi i pojedincu i civilizaciji, jer se time povećava opasnost od otpornih (rezistentnih) bakterija, čime medicina gubi moćno oružje protiv ovih mikroorganizama, odabrani liječnici iz više domova zdravlja potvrđuju da su pacijenti gotovo razočarani kad za “običnu prehladu” ne dobiju recept za antibiotik.

Ova skupina lijekova se, nažalost, prečesto daje i djeci. Tri poslijednje godine najpropisivaniji lijekovi na pedijatriji su upravo antibiotici.

“Svako drugo dijete u Hrvatskoj primilo je bar jedan antibiotik tijekom godine, dok je svako peto primilo tri ili više antibiotika”, navodi se u izvješću

Najnovija analiza je pokazala da su antibiotici u pedijatriji najčešće korišteni kod upale srednjeg uha, sinuzitisa, upala grla, akutnog bronhitisa.

Čak 50 posto tih propisanih antibiotika, međutim, nije bilo neophodno u terapiji! Po propisivanju antibiotika djeci Hrvatska je je uvjerljivo među prvima u Europi.

Oni se najčešće propisuju mališanima uzrasta od dva do 23 mjeseca, a najčešće propisivani lijek iz ove skupine je “amoksicilin”. Njega je dobilo svako treće dijete na terapiji antibiotici.

Najčešći razlozi za terapiju bili su aktualna upala krajnika, upala srednjeg uha, akutni bronhitis, iako se prema posljednjim smjernicama, ova vrsta lijekova ne preporuča u slučaju akutnog bronhitisa.

Znanstvenici i liječnici kažu da se antibiotici ne koriste racionalno ni kod nas, ni u svijetu.

Najčešće pogreške u antibiotskoj terapiji su propisivanje antibiotika za infekcije mikroorganizama koji ne reagiraju na ove lijekove, primjerice za viruse, za liječenje povišene tjelesne temperature nejasnog uzroka, s neodgovarajućim doziranjem i primjenom, bez bakteriološke potvrde infekcije.

Pogreške nastaju i kada se pacijenti ne pridržavaju propisanog režima u odnosu na odgovarajuću dozu, vremenski interval i duljinu trajanja liječenja.

OTPORNE BAKTERIJE

Antibakterijski lijekovi su među najvećim otkrićima 20. stoljeća, jer su značajno smanjili stopu obolijevanja i smrtnosti od infektivnih bolesti i rizik od infekcije kod invazivnih medicinskih medicinskih procedura.

Izgleda da blagodati koje smo dobili uporabom ovih učinkovitih lijekova neće dugo trajati. Neodgovorna i pogrešna uporaba antibiotika dovela je do razvoja rezistentncije (neosjetljivosti) mnogih mikroorganizama za njih, a rezultat toga je i porast bolničkih infekcija sa smrtnim ishodom. Otpornost bakterija na antibiotike jedan je od najvećih problema s kojima se suočila medicinska stručna javnost. Smatra se da će nas neodgovorna i neracionalna uporaba antibiotika uvesti u veliki problem u tisućljeću u koji smo tek ušli.

A gdje su tek antibiotici koje unosimo kroz životinjsko meso koje jedemo skoro svaki dan?
 

 
(web-tribune,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,