Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Ekonomski Armagedon je blizu!? ┼ávicarska banka rekla svijetu: “Mi silazimo na ovoj stanici”

Ekonomski Armagedon je blizu!? ┼ávicarska banka rekla svijetu: “Mi silazimo na ovoj stanici”

krediti-svicarski-franak-kreditni-ured┼ávicarska Nacionalna banka (SNB) poslala je val panike kroz financijsko tr┼żi┼íte 15. sije─Źnja 2015. godine, kada je najavila da se ┼ívicarski franak vi┼íe ne─çe pode┼íavati prema euru

┼áok je porastao jo┼í vi┼íe kada su najavili da, ne samo ┼íto ─çe nastaviti s politikom NIRP (Politika negativne kamatne stope), ve─ç ─çe zapravo krasti vi┼íe novca od ┼ítedi┼ía spu┼ítanjem negativne kamatne stope s -0,25 na -0,75. To recimo zna─Źi da ─çete, ako ste imali 100.000 dolara u SNB dan prije, sutradan ─çete izgubiti 750 dolara!

Od 2008. godine, ─Źitav financijski svijet se okrenuo naopa─Źke. Krajem 2011. godine, ┼ávicarska je odlu─Źila pode┼íava valutu u odnosu na euro, poklanjaju─çi svoju nacionalnu valutu za du┼żni─Źke eksperimente EU. Nedavno je SNB ukinuo trogodi┼ínje ograni─Źenje te─Źaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro, uvedeno kako bi se zako─Źilo ja─Źanje ┼ívicarske valute u razdoblju du┼żni─Źke krize u eurozoni i potrage ulaga─Źa za sigurnim uto─Źi┼ítem za kapital

Uzmite u obzir da Engleska, odnosno Banka Engleske, nije u Europskoj uniji i da ne postavlja svoju valutu u odnosu na euro. Jasno vam je da je Švicarska u stvari pokradena!

Kada su ┼ávicarci po─Źeli pode┼íavati franak u odnosu na euro, oni su prodali svoj suverenitet Europskoj uniji. Otprilike 22% ljudi je ┼żeljelo svoj suverenitet natrag i zato su 30. studenog 2014. godine glasali da ┼żele svoje zlato i naciju natrag.

Me─Ĺutim, ostatak od 78% je rekao da je savr┼íeno zadovoljan du┼żni─Źkim ropstvom Centralnoj europskoj banci. ─îak i predsjednik, Thomas Jordan, bio je protiv povrata zlata, ┼íto je upravo suprotno potezu koji je sada napravio. Za┼íto bi prvo glasao protiv povrata zlata, a onda zaokrenuo politiku za 180 stupnjeva?

Craig Hemko je objasnio kakvi se sve zapleti ovdje dešavaju, zašto on smatra da su se desili i kakve će biti posljedice.

Kakvu li će ulogu Šangajska organizacija za suradnju igrati u promjenama koje slijede? Koliko je Zapad u stvari svjestan ekonomskog tsunamija koji ide u njegovom smjeru?

Tisu─çe ┼ávicaraca zbog franka pohrlilo u kupovinu u Njema─Źku

Njema─Źki supermarketi uz ┼ívicarsku granicu pro┼żivljavaju “drugi Bo┼żi─ç” nakon ┼íto su u njih pohrlili ┼ívicarski kupci pogo─Ĺeni naglim skokom vrijednosti ┼ívicarskog franka u odnosu na euro, pi┼íe dpa.

Njema─Źka se ve─ç du┼że vrijeme nalazi pod pritiskom da pove─ça potro┼ínju kako bi poduprla euro, a ─Źini se da su tu poruku dobro shvatili u podru─Źju uz ┼ívicarsku granicu na jugu Njema─Źke. No, malo bolji pogled otkriva da to nije nu┼żno bajka sa sretnim zavr┼íetkom – kupci nisu Nijemci a motivacija nije slabi euro, nego osna┼żeni franak.

Zbog naglog skoka ┼ívicarske valute kupci prelaze njema─Źku granicu kako bi se opskrbili ku─çnim potrep┼ítinama.

“Bila bih idiot da to ne radim”, rekla je jedna ┼ávicarka dok je sa suprugom u supermarketu punila kolica.


Ra─Źun na blagajni iznosio je oko 150 eura, a ista koli─Źina robe u ┼ávicarskoj bi stajala 300 franaka (293 eura).

Par iz Basela pre┼íao je granicu u Weilu am Rhein, gradu na trome─Ĺi Njema─Źke, ┼ávicarske i Francuske.

Kako Švicarci koriste valutni kaos?

┼ávicarci uz granicu ve─ç godinama odlaze u kupnju u Njema─Źku, ali je pro┼ílotjedna odluka ┼ávicarske sredi┼ínje banke (SNB) da ne brani te─Źaj franka u─Źinila taj put puno isplativijim. Sada granicu svakodnevno prelaze tisu─çe ┼ávicaraca.

┼ávicarci mjenjaju CHF u EURO, prije kupovine u Njema─Źkoj

Guenther Merz, direktor shopping centra u gradu od oko 29.000 stanovnika, ka┼że da u centar dnevno dolazi oko 34.000 ljudi. Vjeruje da su sada 60 posto njih ┼ávicarci, a ostatak Nijemci i Francuzi.

Guverner SNB-a Thomas Jordan izjavio je da banka vi┼íe nije mogla braniti minimalni te─Źaj franka prema euru jer bi to zahtijevalo velike intervencije i da vi┼íe ne mo┼że preuzimati na svoju bilancu rizike za gospodarstvo.

Pro┼ílog je tjedna SNB ukinuo trogodi┼ínje ograni─Źenje te─Źaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro, uvedeno kako bi se zako─Źilo ja─Źanje ┼ívicarske valute u razdoblju du┼żni─Źke krize u eurozoni i potrage ulaga─Źa za sigurnim uto─Źi┼ítem za kapital.

Ta je odluka iznenadila tr┼żi┼íta i neposredno nakon objave te odluke franak je posko─Źio ─Źak 30 posto prema euru da bi se u me─Ĺuvremenu stabilizirao.

Prokletstvo vlastitog stana: Najzadovoljniji ┼żivotom su oni koji ne posjeduju nekretnine

Zeleni kvadrati─ç je Hrvatska. Crvene oznake su ostale ex-socijalisti─Źke zemlje ÔÇô jasno vidimo da je feti┼í nekretnina socijalisti─Źko naslije─Ĺe.

Najljevija to─Źka je Njema─Źka, oni imaju najmanje nekretnina u EU. ┼ávicarci imaju jo┼í manje.

┼áto se ti─Źe zadovoljstva ┼żivotom, kako su podaci iz po─Źetka 2012., mislim da su u me─Ĺuvremenu Hrvati podosta skrahirali, a ostali nisu (BDP raste svuda osim u RH).

Izvor je European Quality of Life Survey (Eurofound).

Ako izbacimo outlayerea Njema─Źku s gornje ilustracije, slika postaje jo┼í jasnija.

 

 

 
 
(webtribune,index,youtube.com/preveo:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19776"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,