Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » John Perkins: Bio sam pla─çeni ekonomski ubojica i jedva sam pre┼żivio

John Perkins: Bio sam pla─çeni ekonomski ubojica i jedva sam pre┼żivio

John-Perkins-ekonomski-ubojicaJohn Perkins, ekonomski pla─çeni ubojica, bez straha od revan┼íizma “┼íakala koji su u slu┼żbi privredne mafije” i sa zadovoljstvom probu─Ĺene savjesti, poku┼íava nam pokazati da stvari nisu uvijek onakve kakvima se ─Źine i da vrijedi se boriti za bolji svijet, za svijet bez globalne prijevare, korupcije, ucjene i brutalnosti.

Najva┼żniji zadatak za ekonomskog pla─çenog ubojicu je da otkrije sve one zemlje Tre─çeg svijeta koje imaju resurse za koje su zainteresirane ameri─Źke korporacije (uzmimo primjer nafte), zatim tim zemljama Svjetska banka ili njoj sli─Źne institucije dozvoljavaju ogromne pozajmice.

Ali, novac ne ide izravno u tu zemlju. On prvo ide ameri─Źkim tvrtkama koje grade mo─çne tvornice, industrijske komplekse ili poduzimaju druge grandiozne infrastrukturne projekte u toj zemlji. Zemlja, naravno, zavr┼íava tako ┼íto upada u ogroman dug koji ne mo┼że podmiriti.

Tada mi ekonomski pla─çeni ubojice idemo natrag u tu zemlju i ka┼żemo: “S obzirom na to da ne mo┼żete platiti svoje dugove, dajte nam ono od ─Źega ┼żivite – prodajte va┼íu naftu, po niskim cijenama, na┼íim naftnim kompanijama.

U nekim situacijama u kojima mi nismo imali uspjeha, agenti – ┼íakali, bili su poslani da sru┼íe tu vladu ili eliminiraju one lidere koje ekonomske ubojice nisu uspjele podmititi. To se meni dogodilo u Panami i Omar Efra├şn Torrijos je bio ubijen kao rezultat toga.

Ako bi i ┼íakali podbacili, onda ide ameri─Źka vojska – kao ┼íto je slu─Źaj s Irakom.

Kako je sve krenulo…

Me─Ĺunarodni ekonomski odnosi su takvi da, dobrim dijelom, odre─Ĺuju sudbinu me─Ĺunarodnih odnosa u cjelini, naro─Źito zato ┼íto je sve izra┼żenija bolna podjela na razvijene zemlje i na zemlje u razvoju, na one koji mogu sve i na one koji ne mogu ni┼íta.

Mra─Źna strana svjetske ekonomije postaje o─Źigledna sada kada politi─Źko pozicioniranje jedne slabe dr┼żave u me─Ĺunarodnom institucionalnom sustavu postaje sve vi┼íe ovisno od gospodarske podobnosti te iste dr┼żave, odnosno od njezine bezuvjetne otvorenosti za ulazak stranog kapitala. Na taj na─Źin, bogati ─çe postati jo┼í bogatiji, a siroma┼íni jo┼í siroma┼íniji.

U sjeni pri─Źe o ulaganju “u razvoj nerazvijenih” krije se druga pri─Źa, prili─Źno surova u svojoj su┼ítini, iskren prikaz stvarnosti koji daje ─Źovjek, nekada┼ínji najuspje┼íniji Economic Hit Man (EHM), odnosno ekonomski pla─çeni ubojica.

John Perkins je sumirao svoje bogato profesionalno iskustvo u d┼żungli gospodarske globalizacije, razdoblje u kojem je u ime korporatokratije i profita najmo─çnijih doveo mnoge zemlje u razvoju na rub ekonomske propasti a time i do po─Źetka kraja njihovog politi─Źkog ┼żivota.

Na temelju svega toga napisao je i objavio 2004. godine fascinantnu knjigu “Priznanje jednog ekonomskog pla─çenog ubojice”, koja i dan-danas uzbu─Ĺuje javnost diljem svijeta. John Perkins je zavr┼íio studij za rukovoditelje tvrtka na Sveu─Źili┼ítu u Bostonu i vrlo brzo je postao zanimljiv, kao odgovaraju─çi potencijal, izvjesnim politi─Źko-gospodarskim strukturama, kao ┼íto su Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) i MAIN, mala tvrtka koja je bila konzultant Svjetske banke oko investicijskog programa za zemlje Tre─çeg svijeta.

Preko no─çi postao je neka vrsta tajnog agenta ex officio, ekonomski pla─çeni ubojica koji je odli─Źno, pokazalo se, radio svoj posao jer je dugo godina opstao u sr┼żi sofisticiranih gospodarskih manipulacija na me─Ĺunarodnoj razini. Radilo se na stvaranju niza dr┼żava ekonomski ovisnih od SAD-a, ─Źime bi ta ista Amerika sebi osigurala regularan put do eksploatacije resursa dr┼żave koja je ekonomski umrla.

Radilo se o milijardama dolara koje su kru┼żile i koje su za jedne zna─Źile po─Źetak, a za druge kraj.

Perkins u svojoj knjizi primje─çuje slijede─çe:

“U zemljama kao ┼íto su Ekvador, Nigerija ili Indonezija obla─Źimo se kao u─Źitelji ili vlasnici trgovina. U Washingtonu i Parizu izgledamo kao vladini slu┼żbenici ili bankari. Djelujemo skromno i prosje─Źno. Posje─çujemo projekte i obilazimo osiroma┼íena sela.”

Propovijedamo altruizam i govorimo za lokalne novine o dobrobiti koju ─çe donijeti na┼íi humanitarni projekti. Konferencijske stolove i vladine odbore prekrivamo tablicama i visokim prora─Źunima, a na Harvardovoj ┼íkoli za ekonomiju dr┼żimo predavanja o ─Źudesima makroekonomije. Mi smo stalno prisutni i radimo otvoreno. Ili, u najmanju ruku, tako se predstavljamo i takvi smo prihva─çeni.

Tako funkcionira ovaj svijet. “Taj njegov svijet uklju─Źuje i Me─Ĺunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, koji su itekako odigrali zna─Źaju ulogu u “novom ekonomskom porobljavanju svijeta i zato John Perkins vjeruje da samo jedinstven odgovor ugro┼żenih zemalja u razvoju mo┼że razbiti obru─Ź te nove svjetske imperije bez milosti. Nekada┼ínji ekonomski pla─çeni ubojica, John Perkins, bez straha od revan┼íizma “┼íakala koji su u slu┼żbi privredne mafije” i sa zadovoljstvom probu─Ĺene savjesti, poku┼íava nam pokazati da stvari nisu uvijek onakve kakvima se ─Źine i da vrijedi se boriti za bolji svijet, za svijet bez globalne prijevare, korupcije, ucjene i brutalnosti.

Gospodine Perkins, Vi ste napisali knjigu “Priznanje jednog ekonomskog pla─çenog ubojice”, koja je izazvala i jo┼í uvijek izaziva burne reakcije diljem svijeta, iako je to, zapravo, samo istinita pri─Źa o poslu kojim ste se nekada bavili. Mo┼żete li nam objasniti tko su ekonomske pla─çene ubojice i ┼íto je njihov zadatak?


Mi primarno stvaramo globalnu imperiju bez sile. Najva┼żniji zadatak za ekonomskog pla─çenog ubojicu je da otkrije sve one zemlje Tre─çeg svijeta koje imaju resurse za koje su zainteresirane ameri─Źke korporacije (uzmimo primjer nafte), zatim tim zemljama Svjetska banka ili njoj sli─Źne institucije dozvoljavaju ogromne pozajmice. Ali, novac ne ide izravno u tu zemlju.

On prije ide ameri─Źkim tvrtkama koje grade mo─çne tvornice, industrijske komplekse ili poduzimaju druge grandiozne infrastrukturne projekte u toj zemlji. Od toga imaju koristi lokalne bogata┼íke obitelji jednako koliko i ameri─Źke korporacije, ali to ne poma┼że i ve─çini stanovni┼ítva, koja je suvi┼íe siroma┼ína da koriste struju, nisu obu─Źeni dovoljno da rade u novoj industriji i koja fakti─Źki ostaje ┼żivjeti izvan tog ekonomskog sustava.

Zemlja, naravno, zavr┼íava tako ┼íto upada u ogroman dug koji ne mo┼że podmiriti. Tada mi ekonomski pla─çeni ubojice idemo natrag u tu zemlju i ka┼żemo: “S obzirom na to da ne mo┼żete platiti svoje dugove, dajte nam ono od ─Źega ┼żivite – prodajte va┼íu naftu, po niskim cijenama, na┼íim naftnim kompanijama. Ili nas podr┼żite svojim glasovima u UN – u ili po┼íaljite svoje trupe da podr┼że na┼íe u Iraku.

“U nekim situacijama u kojima mi nismo imali uspjeha, agenti – ┼íakali, bili su poslani da sru┼íe tu vladu ili eliminiraju one lidere koje ekonomske ubojice nisu uspjele podmititi. To se meni dogodilo u Panami i Omar Toriijosu je bio ubijen kao rezultat toga. Ako bi i ┼íakali podbacili, onda ide ameri─Źka vojska – kao ┼íto je slu─Źaj s Irakom.

Kako ste Vi postali jedan od njih, ekonomski pla─çeni ubojica?

Regrutirala me je Nacionalna agencija za sigurnost (NSA), a zavr┼íio sam rade─çi kao rukovode─çi ekonomist u privatnoj konzultantskoj tvrtki, gdje sam bio obu─Źavan kao ekonomski pla─çeni ubojica. Danas ekonomske ubojice i ┼íakali obi─Źno rade za privatne tvrtke, a ne izravno za NSA ili CIA.

Na koji na─Źin su, po Va┼íem mi┼íljenju, Me─Ĺunarodni monetarni fond i Svjetska banka sudjelovali u izgradnji te korporatokratije u zemljama u razvoju i koje su posljedice tog njihovog djelovanja tamo?

Ve─ç sam spomenuo na koji na─Źin Svjetska banka i njene sestrinske organizacije funkcioniraju u ─Źitavoj ovoj pri─Źi ali treba dodati da, jednom kada se zemlje zadu┼że, Me─Ĺunarodni monetarni fond im nudi dodatnu financijsku pomo─ç. U izvjesnom smislu, to je smanjenje dugovanja ali tek onda kada se dr┼żava ili dr┼żave slo┼że da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim tvrtkama i da privatiziraju javni sektor. Posljedica toga je da te dr┼żave potpadaju pod tu svjetsku imperiju.

Mo┼żete li nam re─çi da li je mogu─çe da se zemlje u procesu tranzicije (primjerice – Hrvatska) izbore s negativnim posljedicama ekonomske globalizacije?

Da, mogu─çe je. Nikada nisam radio u Hrvatskoj i ne poznajem specifi─Źnosti va┼íe situacije konkretno, tako da ne mogu ni predlo┼żiti neki jasan plan. U svakom slu─Źaju, najva┼żnija stvar je da se ne prihvati ideja da vi morate nekome robovati. U kooperaciji s drugim zemljama, koliko je mogu─çe diljem svijeta, od Afrike, preko Latinske Amerike, do Europe i Azije, treba odbiti ulazak u nove dugove ili preuzimanje pla─çanja starih dugova koje su napravili neki biv┼íi ─Źelnici, korumpirani od strane ekonomskih ubojica. (u Hrvatskoj, biv┼íi premijer Snanader). Tek ako svi zajedno i slo┼żno ustanete i pobunite se, mo┼żete se nadati uspjehu.

I na kraju, gospodine Perkins, koji je bio Va┼í najdublji motiv da napi┼íete i objavite svoju knjigu, posebno ako znamo da ste se suo─Źili s puno problema i da ste ─Źak bili i upozoreni da to ne ─Źinite a da ste Vi, unato─Ź tome, odlu─Źili da svijetu otkrijete istinu?

Nakon 11. rujna, dok sam stajao i promatrao kako gori Svjetski trgova─Źki centar, znao sam da moram napisati knjigu. Shvatio sam koliko je va┼żno pomo─çi ljudima da shvate da ameri─Źka vanjska politika nije ono za ┼íto se predstavlja da jest i da, u su┼ítini, ima za cilj stvaranje vrlo nepravednog i nepo┼ítenog svijeta koji ─çe rezultirati rastu─çom nestabilno┼í─çu.

Moj unuk o─Źekuje naslijediti jedan miroljubiv svijet, svako dijete na svakom kontinentu mora imati ista o─Źekivanja. Da bi se to dogodilo, moramo otkloniti uzroke terorizma, glad, siroma┼ítvo i eksploataciju. Shvatio sam da je moj prvi korak bio otkriti pri─Źu o eksploataciji, pri─Źu o ekonomskim pla─çenim ubojicama.

Nikome nisam rekao da pi┼íem knjigu sve dok je nisam zavr┼íio i poslao je odre─Ĺenom broju izdava─Źa. U tom smislu, to je bila moja najbolja garancija. Svaki ┼íakal zna da jednom kada knjiga postane dostupna javnosti, ─Źak i da ja budem ubijen, to mo┼że samo uve─çati njenu prodaju i to je ve─ça opasnost nego to ┼íto sam ja ┼żiv.

Ukoliko ┼żelite pro─Źitati knjigu John Perkins: “Priznanje jednog ekonomskog pla─çenog ubojice” kliknite na ovaj LINK

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(vestinet.rs)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,