Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NOVA GENERACIJA CJEPIVA: Izra─Ĺivat ─çe se iz tumorskih stanica, a cijepljenjem postoji mogu─çnost dobivanja raka

NOVA GENERACIJA CJEPIVA: Izra─Ĺivat ─çe se iz tumorskih stanica, a cijepljenjem postoji mogu─çnost dobivanja raka

cijepljenje-tumor-rakZa proizvodnju cjepiva su se oduvijek koristile ljudske diploidne stani─Źne linije, no proizvo─Ĺa─Źi cjepiva su tra┼żili odobravanje novih stani─Źnih linija i to onih od kancerogenih stanica tvrde─çi da je trenutna lista odobrenih podloga neadekvatna za razvoj novije generacije proizvoda

Iako je sigurnost ovih cjepiva izrazito dvojbena, stani─Źne linije iz ljudskih kancerogenih stanica se zaista koriste za proizvodnju nekih vrsta cjepiva.

Savjetodavni Odbor za cjepiva i srodne biolo┼íke proizvode unutra FDA (VRBPAC), je u 2012. godini objavio dokumente i transkripte sastanka odr┼żanog na temu “Stani─Źne linije dobivene iz ljudskih tumora za proizvodnju cjepiva” na kojem se raspravljalo o potrebi odobravanja razvoja cjepiva na ovim stani─Źnim linijama, ali i o sigurnosti takvih cjepiva.

Od 1998. godine, Centar za biolo┼íka ispitivanja i istra┼żivanja (CBER) je vi┼íe puta konzultirao VRBPAC kako bi oblikovali politiku za ovu novu vrstu stani─Źnih linija za za proizvodnju virusnih cjepiva.

Prva tumorigenska stani─Źna linija se koristila 1998. godine, odnosno PER.C6, imortalizirana humana fetalna stanica mre┼żnice, koja se kasnije koristila za proizvodnju cjepiva protiv HIV-1. Ta stani─Źna linija se smatrala sigurnom, jer je stvarala replikacijsko defektni virus, a tako─Ĺer je ve─ç bio poznat mehanizam imortalizacije (postupak u kojem stanice zbog mutacije imaju mogu─çnost ve─çeg broja dijeljenja).

Ostale tumorigenske stani─Źne linije su odobravane od slu─Źaja do slu─Źaja, na primjer, razvoj odre─Ĺenih virusnih cjepiva je mogu─ç samo uz pomo─ç ovih stani─Źnih linija.

Na stranicama FDA se nalazi informativni izvje┼ítaj o tome ┼íto ─çe se izlagati na tom sastanku, u kojem je navedena i sva povijest razvoja cjepiva kao i teze o sigurnosti, mutacijama i sli─Źno. Ukratko, tamo je navedeno sljede─çe:

  • do 2012. godine, samo je ograni─Źeni broj cjepiva izvedenih iz stani─Źnih linija tumora u┼íao u klini─Źka istra┼żivanja.
  • stani─Źne linije tumora se ne koriste u proizvodnji profilakti─Źkih cjepiva
  • razmatraju se pitanja o sigurnosti ovih stani─Źnih linija, zbog mogu─çnosti:

1) postojanja zaostalih ┼żivih stanica u cjepivu.
2) prisutnosti ostataka DNA iz stani─Źne podloge.
3) prisustva adventivnih agensa, uklju─Źuju─çi adventivne viruse koji mogu pridonijeti tumorskih fenotipa.

  • postavlja se pitanje mo┼że li to jednokratno onkogeno cjepivo utjecati na kasniju pojavu onkogenih doga─Ĺaja, ─Źak i nakon vi┼íe godina. Budu─çi da je to te┼íko otkriti, a ipak postoji teoretska mogu─çnost, regulatorna tijela zahtijevaju da se koristi vi┼íe metoda za smanjenje potencijalnih onkogenski ─Źimbenika u cjepivima proizvedenim na stani─Źnim linijama iz tumora.

Na tom sastanku odr┼żanom u rujnu 2012., raspravljalo se o znanstvenom razmatranju o kori┼ítenju novih stani─Źnih linija, ali i rizika koji mogu biti povezani s njima.

Predlo┼żene su nove stani─Źne linije izvedene iz stani─Źnih linija leukemije, zatim adenokarcinoma te karcinoma grli─ça maternice. CBER je zatra┼żio da se ove stani─Źne linije smatraju predstavnicima klase stani─Źnih linija izvedenih iz tumora kako bi se mogle primjenjivati i predlo┼żiti proizvodnju u budu─çnosti.

Na ┼żalost, slu┼żbenu potvrdu da su odobrena ili odbijena nije mogu─çe prona─çi na stranicama FDA, niti je to navedeno u transkriptu razgovora vo─Ĺenih na raspravi, jer nije ni bilo glasanja. Me─Ĺutim, u sa┼żetku s te rasprave izme─Ĺu ostalog stoji:

“VRBPAC prepoznaje da stani─Źne linije koje potje─Źu od ljudskih tumora mogu biti va┼żan dodatak repertoaru stani─Źnih podloga za proizvodnju virusnih cjepiva, te da ne postoji ni┼íta ┼íto a priori isklju─Źuje primjenu tih stanica.”, ┼íto vjerojatno zna─Źi da nisu odbijena.

Neki od izjava sa doti─Źnog sastanka, od strane lije─Źnika:

Cjepiva mogu uzrokovati tumore kod primatelja
“Doista smo identificirali tri glavna faktora koji bi mogli prenijeti rizik od tumorskih deriviranih stanica. A to uklju─Źuje same stanice … a ako se koriste tumor-derivirane stanice onda mo┼żda i one same mogu formirati tumor kod primatelja cjepiva.” (Dr. . K)

─îinjenica: tumorske linije stanica mogu izazvati tumore
“Ono ┼íto mislim da je kvalitativno druga─Źije kod tumorskih stanica je ─Źinjenica da oni mogu izazvati tumore.” (Dr.L)

Tumori se mogu pojaviti desetlje─çima nakon cijepljenja
“No, svakako, ako ─çete htjeti rije┼íiti ovo pitanje rizika tumora u cjepivu napravljenom od tumorskih stanica, tu se radi mo┼żda o desetlje─çima rizika od dobivanja tumora. “(Dr.C)

FDA je tu da pomogne proizvo─Ĺa─Źima cjepiva
“… Ali mi smo tu da razmotrima pitanja i da damo savjete u pomaganju tvrtkama da nastave proces proizvodnje, oko ─Źega bi se trebali brinuti, ┼íto bi trebali promatrati.” (Dr. D , voditelj sastanka)

Neizvjesnost oko duljine vremena za ispitivanje sigurnosti
“Jesu li oni promatrali ove ┼żivotinje dovoljno dugo? Treba li jo┼í vi┼íe promatranja?” (Dr.D)
“Je li to relevantno za sigurnost da se stanica tumora stvara nakon godinu, godinu i pol?”(Dr.P)

Lije─Źnici i javnost bi mogli re─çi “O moj Bo┼że!”
“Kako ─çe ovu liniju (grupu) cjepiva prihvatiti javnost, i dali ─çe uop─çe prihvatiti od strane konzumenata …┬á Kada ─Źuju da se u cjepivima koristi “linija izvedenih stanica tumora”, i kako to na lagan na─Źin objasniti javnosti? (Dr.B)

“… medicinska praksa kada ─Źuje da preporu─Źujemo proizvo─Ĺa─Źima proizvodnju cjepiva iz tumorskih stanica, oni ─çe re─çi, O moj, Bo┼że, iako i to cjepivo nije dokazano da uzrokuje rak, oni ─çe re─çi, “O moj Bo┼że!” (Dr.D)

Tako─Ĺer je va┼żno istaknuti da su znanstvenici naveli kako misle da trenutna saznanja o mehanizmima onkogeneze podr┼żavaju ideju da je vrlo malo vjerojatno da ─çe ili cijela stanica ili kompleks stani─Źnih ─Źimbenika iz stanice tumora biti prisutni u dovoljnim koli─Źinama koji bi mogli dovesti do razvoj tumora kod primatelja cjepiva.

Ranije navedeni izvje┼ítaj o sastanku odbora, kao i sam transkript sa stranica FDA, je zaista prili─Źno iscrpan i namijenjen je za stru─Źnije, educirane osobe te navodi mnoge ─Źinjenice, no ono ┼íto je nama zapravo jedino potrebno je to ÔÇô mogu li cjepiva proizvedena na stani─Źnim linijama izvedenim iz tumora izazvati pojavu tumora kod ljudi, i odgovor je o─Źit ÔÇô mogu, iako je vjerojatnost mala.

Koliko to ljudi zna? Ne bi li ovo trebala biti ─Źinjenica koju bi potencijalni korisnici cjepiva trebali znati? Da postoji mogu─çnost da ─çe ubrizgavanjem cjepiva dobiti rak?
 

 

(stisnite “Titlovi” ispod videa)
 
(nexus-svjetlost.com,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,