Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kako je NSA hakirala svaku mobilnu mrežu diljem svijeta uključujući VIP i T-HT… ?!

Kako je NSA hakirala svaku mobilnu mrežu diljem svijeta uključujući VIP i T-HT… ?!

mobilni-telefon-spijuniranjePrikupljanje podataka od milijuna Amerikanaca nije ništa u usporedbi s najnovijim otkrićem

Prema dokumentima koji su objavljeni ovaj tjedan, američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) usmjerila je svoje napore prema iskorištavanja svake mobilne mreže na planeti Zemlji.

Povjerljivi dokumenti koje je za stranicu Intercept dostavio bivši analitičar u CIA-i Edward Snowden sada pokazuju da je NSA tražila da se sabotiraju standardi kodiranja kojima se koriste mobiteli i mobilne mreže na kojima rade ti mobiteli i drugi mobilni uređaji, a sve u cilju napora ove agencije da prikupi što je moguće više svjetske komunikacije zbog, navodno, bolje nacionalne sigurnosti.

Prema datotekama koje je ovoj web stranici isporučio Snowden, barem od 2010. godine NSA je uključena u operaciju prisluškivanja ogromnih razmjera.

Naime, ova agencija rutinski prisluškuje tvrtke i organizacije diljem svijeta koje su povezane s industrijom mobilne tehnologije i to u nastojanju da ostane na vrhu metoda šifriranja koje se koriste kako bi te metode u bilo kojem trenutku američki špijuni mogli razvaliti i doći do povjerljivih podataka.

Stotine ciljeva palo je dosada u ovoj špijunskoj operaciji predvođenoj NSA-om, kako izvještava Intercept, a sve “u nastojanju da se pronađu sigurnosne slabosti u mobilnoj tehnologiji koje bi se potom mogle iskoristiti za nadzor.”

Kroz tajnu operaciju, kodnog naziva AURORAGOLD, NSA je “pratila sadržaj poruka poslanih i primljenih od strane više od 1.200 e-mail računa povezanih s glavnim mobilnim mrežnim operatorima”, piše Intercept.

Pri tome je NSA “presretala povjerljive planske dokumente kompanija koji pomažu NSA-i da može uspješno hakirati mobilne telefonske mreže”.

Među ciljevima nalaze se brojne krovne organizacije kao što je GSM Association koja usko surađuje s velikim američkim tehnološkim kompanijama kao što je Microsoft, Facebook, AT & T i Cisco.

Naime, GSM Association predstavlja 800 najvećih mobilnih komapnija, softverskih i internetskih kompanija iz više od 220 zemalja svijeta. U jednom od Snowdenovih dokumenata, zemljopisna mapa otkriva da je gotovo svaka zemlja na svijetu trenutačno uključena u operaciju NSA, a svi, odnosno 100 posto telekoma neke zemlje već je bilo ugroženo.

Prema pisanju Intercepta, NSA se želi “osigurati da gotova svaka mobilna mreža na svijetu bude dostupna agenciji NSA”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
 
(tehnoklik.net.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19399"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,