Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Američki biznismen Jim Rogers: Europa će platiti pun račun za sankcije, a Rusija će se izvući

Američki biznismen Jim Rogers: Europa će platiti pun račun za sankcije, a Rusija će se izvući

jim-rogers-zlato-dioniceMalo je promatrača koji toliko znaju o tržištu, modernom životu i ljudskoj prirodi kao investitor Jim Rogers. On je desetljećima nakupljao bogatstvo uočavajući ono što drugi nisu uspijevali

Rogers je još uvijek upućen u dionice i obveznice SAD, ali ih ne kupuje niti prodaje. On vjeruje da će za koju godinu dionice SAD pasti, a kamate će se podići, što će biti točka preokreta.

Slijedi intervju s Rogersom u kojem on priča o zadnjim tržišnim preokretima:

Henry Blodget: Dakle, smatrate da će tržište dionica pasti?

Jim Rogers: Ne, ne još. Ako dionice padnu za izvjestan postotak – svi će početi vrištati i gospođa Yellen i njezini prijatelji će reći kako im je žao zbog toga i stvari će se ponovno opustiti.

Henry Blodget: Čini se da smo imali nešto slično prije par tjedana kada je došlo do prilično gadnog pada, a zatim je James Bullard izašao i rekao “Hej, uradit ćemo ono što moramo”. Odjednom su dionice ponovo porasle. Očekujete li veću verziju ovakvog događaja?

Jim Rogers: Upravo tako. Čekat će se dok ne postane mnogo gore, a postat će. U tom trenutku će federalci početi paničariti. To je sve što oni znaju da rade, pa će prosto upumpati velike količine novca. Taj novac će otići u dionice i uzrokovati porast. Nemam pojma kad bi to moglo dogoditi.

Henry Blodget: Nedavno ste rekli da ćemo platiti “užasnu cijenu” za ono što rade federalci. Na što konkretno mislite?

Jim Rogers: Očekuju nas ponovo teška ekonomska vremena. Sljedeći put će biti gore jer je dug toliko velik i zato što prvi put u povijesti sve veće središnje banke tiskaju velike količine novca. Javlja se dakle, jedan ogroman umjetni ocean likvidnosti koji će jednog dana presušiti, a onda ćemo svi platiti strašnu cijenu.

Henry Blodget: Da li bi nedavni preokret cijene nafte mogao ukazati na pozitivnu ekonomiju?

Jim Rogers: To će biti pozitivno za svakoga tko koristi naftu i energiju. Neće biti pozitivno za Kanadu, Rusiju ili Australiju. Čini mi se da je ovo na neki način umjetno potez. Saudijci, ako sam dobro shvatio, izbacuju naftu jer im je SAD tako rekao kako bi se napravio pritisak na Rusiju i Iran, a to vjerojatno nije pravi potez. Proizvodnja u Sjevernom moru opada, ruska proizvodnja će početi opadati sljedeće godine. Proizvodnja u svim naftnim poljima stoji ili opada. Zato se to sve ne uklapa na nekoj dugoročnoj bazi.

Henry Blodget: Proteklu godinu ili dvije ste pomalo nasilnički promatrali Rusiju, koja sada prolazi kroz neku vrstu krize. Da li se vaš pogled promijenio?

Jim Rogers: Nije. U posljednje vrijeme puno putujem. Vjerojatno bih trebao sjesti i razmisliti što da kupim u Rusiji. Rusija je imala kolaps, a sve se to dogodilo zbog rublje. Rusija nije baš najbolje podržavala rublju. Na moje zaprepaštenje, Rusi su veći kapitalisti nego zapadni kapitalisti. Oni puštaju da njihova valuta dođe do dna. Uskoro će do toga i doći, a tada će Rusija postati dobro mjesto za ulaganje.

Henry Blodget: Kažete to čak i obzirom na agresivnost predsjednika Vladimir Putina?

Jim Rogers: Zvuči kao da previše čitate američku propagandu. Sve je počelo u Americi s Victorijom Nuland koja je rekla “Zbacićemo tu vladu jer nam se ne sviđa, iako je izabrana”. Mi smo dakle, agresivni. Krim je bio dio Rusije stoljećima. Da se Nikita Hruščov nije jedne noći napio vjerojatno bi još uvijek bio. Svi bi radije bili dio Rusije nego Ukrajine. Ukrajina je jedna od država s najgorom upravom koju sam ikada vidio. Normalno je da ljudi žele napustiti Ukrajinu, i vi biste.

Možda je Putin bio malo agresivniji nego što bi trebalo, ali mora se uzeti u obzir da doživljava veliki stres od strane Zapada. State Department tvrdi da je on negativac, pa tako tvrde i američke novine. Oni više ne promatraju činjenice. Tako je bilo i sa Vijetnamom.

Drugi efekt je zbližavanje Rusa i Azijata. To će pogoditi SAD zato što Azijati imaju više novca od Zapada. Amerika je najzaduženija nacija u povijesti svijeta. Kina, ali i druge azijske zemlje, posjeduju ogromnu imovinu. Zato se Rusija više okreće ka Aziji. To će također biti dobro za Rusiju na dugoročnom planu. U Aziji ima 3 milijarde ljudi. Vidite da su Rusi napravili ogroman dogovor o plinu s Kinezima. Kinezi i Azijati su nedavno osnovali Azijsku banku koja će se natjecati sa Svjetskom bankom. Cijela stvar koju smo započeli samo je povela lavinu loših događaja.

Ove sankcije ne pogađaju svakoga, ali svakako pogađaju Europu. Na kraju će to sve biti dobro za Rusiju. Ne sviđa mi se što moram to reći jer sam i ja Amerikanac, ali moram se složiti s činjenicama, a ne sa propagandom.

Henry Blodget: Zbog čega biste mogli izgubiti vjeru u Rusiju?

Jim Rogers: Ako bi Putin iznenadno napao Njemačku, izgubio bih vjeru, tj. ako se ispostavi da su Putin i ostali u Kremlju poremećeni. Tek posljednjih par godina su se uočavali izvjesne promjene u Kremlju. Ako se iznenada ispostavi da nije došlo do promjene i da je to isti stari KGB i isti stari Kremlj, naravno da ću promijeniti razmišljanje.

Malo je vjerojatno da će Rusija napadati ikoga. Putin je jasno rekao da je u njegovom interesu da izgradi vlastitu državu, a ne da ruši druge.

Henry Blodget: Imali ste odlična predviđanja o kretanja cijena robe prije oko desetljeće. Sada smo u nekoj vrsti krize. Kakav je vaš savjet za napredak?

Jim Rogers: Odlično pitanje. Korekcija je gora nego što sam mislio. Ako se podsjetimo što se dešavalo od osamdesetih do kraja stoljeća, tu je bilo ozbiljnih korekcija, a svaka je popraćena s pogrešnim predviđanjem. Ja smatram da će se to sada desiti s robom. Mi se nalazimo u ozbiljnoj korekciji, ali mislim da će se to preokrenuti.

Henry Blodget: Je li to onda prilika za kupnju?

Jim Rogers: Za šećer možda, za rižu možda. Posjedujem zlato, posjedujem srebro. Nisam kupio ništa značajno nekoliko godina, a nisam ni prodao. Cijena zlata je rasla 12 godina zaredom bez da je ijedne godine pala, što je vrlo neobično na tržištu. Po mom mišljenju će onda i korekcija biti neobična. Zlato nije imalo 50% korekciju godinama, što je također neobično. Ja samo ističem da će biti šanse da se kupe zlato i srebro za koju godinu, nemam pojma zašto. Ako Amerika zarati sa Iranom, vjerojatno ću kupiti zlato po cijeni od 1.600 dolara, tražeći još.

Henry Blodget: Kada se osvrnete na svoju karijeru, postoje li specifična iskustva, pogreške ili uspjesi, za koje smatrate da su vas oblikovali kao investitora?

Jim Rogers: Ja, kao i mnogi ljudi, nisam znao mnogo kad sam bio mlad. Mislio sam da znam sve. U jednom trenutku, pomislio sam da će se tržište srušiti i uložio sav novac u “put” opcije i gle čuda, tržište se srušilo. Utrostručio sam svoj novac kada su svi drugi bankrotirali. Za dva mjeseca, sve je nestalo pošto nisam htio platiti premiju za prodaju bez pokrića.

Naučio sam mnogo toga o sebi. Naučio sam o maržama. Naučio sam da se na tržištu dešavaju zaista čudne stvari. Pretpostavio sam da su svi znali ono što sam ja znao. Sada znam da ne znaju. Sada shvaćam, ako sam htio napraviti nešto, morao sam čekati godinu ili dvije, a i onda se dešavalo da pogriješim. Kada pričam u školama i sveučilištima, objašnjavam im da nema ničeg lošeg u neuspjehu niti gubitku, ali ako se gubi, da se gubi u mladosti, kada nemamo puno novca.

Davno, 1980., kada je nafta rasla više od desetljeće, došao sam do zaključka da je kraj i prodao sam naftu bez pokrića. Tog vikenda, Iran i Irak su zaratovali. Nepotrebno je reći da sam se uspaničio kao i svaki drugi amater. Netko će reći da je to bio maler, ali ne, neki su znali što će se dogoditi. Jednostavno nisam dovoljno proučavao domaće zadatke. Sve greške sam napravio jer ih nisam proučavao. Aljkavost dovodi do gubitka.

Henry Blodget: Kako znati kada prestati raditi domaće zadaće i počeli trgovati?

Jim Rogers: Pa, trudim se održati disciplinu i shvatiti da je bolje da sačekam. Na kraju dobijem izvjesnu samouvjerenost. Stvari se mijenjaju. Htio sam kupovati u Rusiji, kad ono gle, eto Ukrajine. Nije mi palo na pamet da Amerika pokušava zbaciti ukrajinsku vlast. Trebao sam više proučavati domaće zadatke. Tržište me često natjera da se preispitam.

Henry Blodget: Rekli ste da ste bili siromašni ispočetka. Kako je to oblikovalo vašu karijeru i odluke koje ste pravili?

Jim Rogers: Kada sam otišao u Wall Street, bio sam zapanjen onim što sam čuo. Kako drveće može narasti do neba, kako akcije ne mogu pasti. Odrastao sam znajući da nije lako doći do novca.

To mi je dalo izvjesnu dozu realnosti ili skepticizma, što me je jedno vrijeme dobro držalo.

Henry Blodget: Vrlo ste skromni po pitanju svoje skromnosti. Jeste li upoznali nekoga tko ima tako dobar tajming da nikad ne pogriješi?

Jim Rogers: Postoje odlični trgovci. Pokušavam napravim razliku između trgovaca i investitora. Roy Neuberger, za kojeg sam radio, bio je zapanjujuć. Prosto nisam mogao shvatiti kako je dobar bio pri kratkoročnom planiranju i trgovini. Mike Steinhardt je bio nevjerojatno dobar trgovac i timer za investicije. Mike se možda neće složiti, ali ja sam ga uvijek više promatrao kao trgovca nego kao investitora zbog njegovog dobrog osjećaja za tajming.

Henry Blodget: Spomenuli ste da mladi investitori misle da znaju sve i da su vrlo pametni, a mnogi od njih i jesu. Koji je vaš savjet za mlade, pametne profesionalce koji očito imaju još puno toga naučiti?

Jim Rogers: Imam dvije stvari. Prvo, moraju se razumijeti u brojeve i računovodstvo inače se neće dugo održati kao investitori. Drugo, moraju razumjeti povijest, čitati o prethodnim tržištima, pratiti marketinški trend, čitati o prethodnim većim događajima na tržištu itd. jer to je sve isto.

Govorim djeci da uvijek treba proučavati povijest ako žele biti uspješni u svemu, zato što se sve već nekad dogodilo.
 
 
(vestinet/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19215"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , ,