Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » POVIJEST, SREDSTVA DEPOPULACIJE I NJEZINE POSLJEDICE: Tablete za kontracepciju poslije 5, 10 ili 15 godina uzimanja?

POVIJEST, SREDSTVA DEPOPULACIJE I NJEZINE POSLJEDICE: Tablete za kontracepciju poslije 5, 10 ili 15 godina uzimanja?

kontracepcijske-tablete-bebaTableta djeluje tako da suzbija ciklus prirodne ovulacije, ali je sve više dokaza kako ona ima i manje poznate učinke, među kojima se može naći i utjecaj na vaše zdravlje, krivom odabiru partnera, kao i na vašu sreću

Uvjereni ste kako ste se za svog zaručnika odlučili na temelju njegove osobnosti i šarma? Pitate se zašto ništa, pa ni omiljena humoristička serija, više vas ne može nasmijati? Željeli biste biti sretniji? Od vašeg raspoloženja do vaše veze, jedan neočekivani čimbenik mogao bi imati utjecaj na vaš život: vaša sićušna kontracepcijska pilula.

Kad se radi o rijetkim utjecajima kao što su povećani rizik od krvnih ugrušaka – posebno kod pretilih žena ili žena pušača koje koriste ovu tabletu – oni se obično pojave već nekoliko tjedana nakon početka uzimanja.

Vjerujte svojim instinktima prije nego što slegnete upitno ramenima zbog neuobičajenih simptoma. 76 % posto žena koje koriste teabletu osjećaju nuspojave zbog nje. Ako imate pitanja i zabrinuti ste, tražite odgovore i pomoć dok ne dobijete točno ono što želite.

Neki učinci pilule su korisni, dok su drugi štetni. Ovisno od toga da li koristite pilulu 5, 10 ili 15 godina, možete očekivati ​​različite stvari. U nastavku je vodič kroz pozitivne i negativne učinke.

5 godina na anti-baby tabletama

Spas od policističnih jajnika

Ako ste među onima koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS, engl. Policystic ovary syndrom), hormonalnog poremećaja koji uzrokuje neredovite menstruacije, poteškoće u začeću, akne u odrasloj dobi, ekstremnu dlakavost i povećana razina masnoće u krvi, tableta može koristiti kao lijek za smanjivanje ovih simptoma, kažu liječnici.

Naravno, nikako ne bi trebalo da na svoju ruku uzimati pilulu, već obavezno potražite savjet liječnika. Žene koje trpe od PCOS-a uzimanjem teblete također smanjuju rizik od razvoja endometrijskog karcinoma, jer se zaustavljanjem ovulacije sprečava povećan rast sluznice maternice, kao i nemogućnost da se ona dobro očisti.

Dijagnosticiranje PCOS-a podrazumijeva nekoliko različitih koraka. Sa svojim ginekologom porazgovarajte o tome. On bi trebao pažljivo prouči vašu medicinsku povijest i pažljivo vas pregleda, imajući u vidu i vašu težinu i indeks tjelesne mase.

Trebalo bi učiniti i analizu krvi, kao i ultrazvuk, a možda ćete morati zamijeniti pilulu nekim drugim sredstvom za kontracepciju tri mjeseca prije dijagnoze (jer oralna sredstva za kontracepciju mogu sakriti ili smanjiti simptome PCOS-a). Uvijek prije toga potražite savjet svog ginekologa.

Osjećaj depresije

Ako uzimate kontracepcijsku tabletu, postoji 50% posto veća mogućnost da ćete biti skloni negativnim mislima.

Specijalisti za hormone i ponašanje nedavno su otkrili kako oralni kontraceptivi smanjuju našu mogućnost da iskusimo pozitivne emocije poput uzbuđenja i entuzijazma. Žene često nisu toga ni svjesne, ali nagla depresija ili ograničenje dijapazona njihovih raspoloženja mogu biti uzrokovane hormonalnim kontraceptivima.

Čimbenici koji mogu pridonijeti promjeni raspoloženja dok ste na tableti uključuju i depresivno raspoloženje u prošlosti, slučajeve u obitelji s poremećajem raspoloženja kod ženskog dijela obitelji koji je uzimao tablete, kao i osjećaj tuge u PMS-u. Ako se osjećate stalno neraspoloženo, porazgovarajte s ginekologom.

10 godina na anti-baby tabletama

Zaljubljeni ste i imate blizu 30 godina, što je otprilike vrijeme kad mnoge mlade žene prvi put postaju majke, pa možda razmišljate da se prvi put, nakon desetljeća uzimanja, skinete s kontracepcijske tablete. Nova istraživanja pokazuju da ste možda odabrali partnera koga u stvari ne biste odabrali da niste koristili tabletu.

Birajte onog Pravog?

U odabiru emotivnog partnera važnu ulogu igra glavni kompleks gena tkivne podudarnosti (MHC, engl. Major histocompatibility complex), odnosno set gena imunosustava. Prema toj studiji ispada da nas, kad nismo na tableti, privlače muškarci s MHC-om drugačijim od našeg, a vjeruje se da takvi spojevi stvaraju zdravije bebe (još jednom čestitke Majci Prirodi).

Uzimanje anti-baby tablete ovo suzbija, pa možemo odaberemo muškarca sa sličnim MHC-om, zbog čega su žene seksualno nezadovoljnije, ali smo presretne zbog njegove odanosti i pouzdanosti. Sve u svemu, žene koje su svoje partnere srele dok su koristile pilulu, imale su duže veze – u prosjeku dvije godine duže. Postojala je i manja vjerojatnost da će doći do razlaza.

Smanjeni libido

Tableta ima metabolički utjecaj koji smanjuje razinu testosterona, što može utjecati na vaše seksualne potrebe. To je zato što testosteron veže globulin za seksualne hormone, a njegov nivo se povećava u tijelu kad ste na tableti.

Pripreme za bebu

Ako razmišljate o pokušaju začeća, odlična je ideja da za početak pripremite svoje tijelo za bebu. Započnite da se odričete alkohola, a ako pušite, i te se navike morate odreći. Sad je pravi trenutak i da se uhvatite u koštac sa svakim zdravstvenim problemom, normalizrajte svoju težinu i dovedite svoje tijelo u formu prije trudnoće.

15 godina na anti-baby tabletama

Vas vjerojatno brine smanjena plodnost. Možda strahujete da je vaše tijelo “zaboravilo” kako da ovulira, ali to je malo vjerojatno.

Maskiranje menopauze

Jedan posto žena u menopauzu ulazi prije 40. godine, a to se može dogoditi dok ste na kontracepcijskim tabletama, posebno ako je uzimate već 15 godina, nećete to ni znati dok ne prestanete s uzimanjem. Ako ste zabrinuti, možda i zbog toga što su ranu menopauzu prošle vaše sestre i majka, napravite test antimilerovog hormona u krvi, koji održava aktivnost jajnika, a to možete napraviti i dok ste na tableti. Ipak, treba znati da taj test samo pokazuje količinu jajašaca, a ne i njihovu kvalitetu, pa se njime ne može predvidjeti šansa za začeće.

Dugoročna zaštita

Pokazalo se da je, što ste duže na tableti, veća i bolja zaštita od endometrijske i karcinoma jajnika. Jedna je teorija da se ovo događa jer tableta zaustavlja stalni ciklus ovulacije, koji može doprinijeti riziku da se stanice karcinoma razviju u jajnicima. Nećete dobiti rak, ali nećete imati ni potomke.

Povijest kontracepcijskih tableta

Kroz povijest postajale su četiri generacije kontracepcijskih tableta:

Tablete prve generacije imale su veliku razinu estrogena i progesterona. Učinkovitost je bila manja nego danas. U velikom postotku uzrokovale su stvaranje krvnih ugrušaka kod žena i smrtne slučajeve. Prva kontracepcijska tableta bila je Enovid 10. Nastala je 1960. godine.

Druga generacija tableta bila je sa smanjenom dozom estrogena. Umjesto dotadašnjeg progesterona koristio se levonorgestrel. Više nije bilo toliko krvnih ugrušaka, ali su se pojavile druge nuspojave poput povećanja tjelesne težine, povećanja razine kolesterola u krvi, stvaranja akni i pojačane dlakavosti.

Treća generacija kontracepcijskih tableta pojavila pojavila se 80-ih godina prošlog stoljeća i sadržavala je drukčiju vrstu progesterona, koji je trebao sprječiti pojavu akni i pojačane dlakavosti. Međutim, s njima se javio stari i od pojačane dlakavosti i akni mnogo opasniji problem, a to je pojačano zgrušavanje krvi.

Četvrta generacija kontracepcijskih tableta sadrži progesteronske hormone drospirenon i etinilestradiol. Poznato je da ujedno liječe simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a), akne, ne izazivaju pojačanu dlakavost, debljanje. Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka novijih generacija kontraceptiva treće i četvrte generacije dvostruko je veći nego kod starijih tableta.

Upotreba i prodaja kontracepcijskih tableta bile su zabranjene u SAD-u do 1965. godine. Estelle Griswold bila je izvršna predsjednica udruge za kontrolu rađanja “Planned Parenthood League of Connecticut”. Osnivačica te udruge Margaret Sanger je slovila kao poznata darvinistica, rasist i eugeničar. Zajedno s dr. C. Lee Buxton otvorila je kliniku za kontrolu rađanja u američkoj saveznoj državi Connecticut.

 Uhićene su i kažnjene zbog prodavanja kontracepcijskih tableta, što je tada bilo zabranjeno u Connecticutu. Pokrenule su sudski proces za ukidanje postojećeg zakona. Sudski proces je s nižih sudova došao sve do američkog Vrhovnog suda, koji je 7. lipnja 1965. godine poništio dotadašnji zakon, što je dovelo do dopuštanja prodaje i korištenja kontracepcijskih tableta.

Američki znanstvenik Alfred Kinsey izjavio je, da najviše pobačaja ima među populacijom koja najviše koristi kontracepciju.

UN i kontrola rađanja

Počevši od kraja 60-ih godina 20. stoljeća pod pritiskom Švedske, Indije, Pakistana i zagovornika Malthusove teorije, UN je preko UNICEF-a počeo financirati kontrolu rađanja preko financiranja i promoviranja kontracepcije, pobačaja i sterilizacije širom svijeta.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija su 1972. godine postigle dogovor o suradnji u promicanju kontrole rađanja i planiranja obitelji. Od 1987. godine UNICEF podržava pobačaj kao metodu planiranja obitelji. Na Filipinama, UNICEF je preveo cijepljenje 3.4 milijuna žena, što je kod većine žena dovelo do potpune ili privremene neplodnosti.  Slični slučajevi zabilježeni su i u Meksiku, Nikaragvi i drugdje

UNICEF je donio kontroverznu odluku 1997. godine, kojom je Kinu proglasio najprijateljskijom zemljom na svijetu po pitanju djece, usprkos kineskoj politici, da parovi mogu imati samo jedno dijete. Uz to zabilježeni su brojni slučajevi rada na crno kineske djece u nehumanim uvjetima, veliki broj pobačaja i čedomorstva pogotovo djevojčica, jer kineske obitelji smiju imati samo jedno dijete. U pojedinim pokrajinama Kine, vlasti su organizirale prisilne sterilizacije i pobačaje. UNICEF i UNFPA finaciraju Kinu s 5 milijuna dolara godišnje u potpori kineske politike jednog djeteta.

Institut za istraživanje populacije (PRI) 1999. godine objavio je priopćenje, kako u Afriku stižu brodovi puni kontracepcijskih i abortivnih sredstava umjesto hrane i lijekova, koje traže afričke države.
 
Vjerujete li u grijeh? Margaret Sanger: “Vjerujem da je najveći grijeh, donijeti dijete na ovaj svijet!”

 
(web-tribune.com, wikipedia, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,