Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » UPOZORENJE SVJETSKIH STRUČNJAKA ZA KLIMU: ZEMLJI PRIJETI OPASNOST OD APOKALIPSE!

UPOZORENJE SVJETSKIH STRUČNJAKA ZA KLIMU: ZEMLJI PRIJETI OPASNOST OD APOKALIPSE!

klimatske-promjeneTematika klimatskih konferencija u današnje vrijeme počinju biti sve brutalnije, a razgovori znanstvenika su sve radikalniji. Zastrašuju li oni javnost kao plaćenici velikih kompanija, ili je to ipak realnost? Ipak i oni žive na ovoj planeti

Svjetski stručnjaci za klimu upozorili su, na danas završenoj prvoj međunarodnoj konferenciji meteorologa, da Zemlji prijeti opasnost od apokalipse – učestale zračne turbulencije, sve više vrelih i polarnih valova, tsunamiji u oceanima.

Na inicijativu Svjetske meterološke organizacije, agencije UN, oko 1.000 znanstvenika razgovaralo je u Montrealu na skupu koji je trajao od 16. do 21. kolovoza o klimatskoj budućnosti planeta, prenose kanadski mediji.

Skoro 10 godina od stupanja na snagu Protokola iz Kyota, čiji je cilj smanjenje emisije plina i efekta staklenika, više se ne postavlja pitanje da li Zemlji prijeti globalno zagrijavanje.

“To je nepovratna pojava, a svjetsko stanovništvo nastavlja povećavati broj i moramo se tome prilagoditi”, izjavila je Jennifer Vanos sa Sveučilišta Teksas Tech.

U prvom desetljeću 21. stoljeća, prosječna temperatura na površini planeta porasla je za 0,47 stupnjeva celzijusa. Povećanje za jedan stupanj znači 7% posto više isparavanja vode u atmosferi, a pošto isparavanje izaziva zračnih strujanja u atmosferi, može se predvidjeti ubrzanje meteoroloških promjena.

Znanstvena zajednica prognozira da će prosječna temperatura na površini Zemlje do 2050. godine porasti za dva stupnja.

“Oblaci će se češće i brže formirati i kiše će biti obilnije”, što će rezultirati češćim neočekivanim poplavama, upozorava Simon Wang sa Sveučilišta u Utahu.

Prema Wangovim riječima, posljedica povećanja temperature biće sve više valova ekstremne topline ili hladnoće.

Epizode polarne hladnoće, poput one koja je protekle zime zahvatila veliki dio sjeverne Amerike, kao i ekstremne topline i suše, biće sve češće i sve izraženije, kaže Wang. On napominje da meteorolozi sada moraju, prilikom prognoziranja vremenena, uzeti u obzir i “dodatne sile” nastale uslijed globalnog zagrijavanja.

Stručnjaci za meteorologiju u budućnosti će morati koristiti supermoćna računala, kakva su sada izuzetno rijetka.

Paul Williams, meteorolog s britanskog sveučilišta Reding, koristio je superračunalo na američkom sveučilištu Princeton, jedan od najsnažnijih na svijetu, kako bi proučio utjecaj globalnog zatopljenja na mlazne struje, atmosferske struje velike brzine na više kilometara nadmorske visine. Poslije višetjednih proračuna, Williams je zaključio :

“Klimatske promjene pospješuju te struje … Turbulencije tijekom avionskog leta trajati će 2050. godine dva puta duže.”

Podsjećajući da turbulencije sada prosječno traju jednog posto tijekom ukupnog ljeta komercijalnog zrakoplova, Williams ističe da, ukoliko koncentracija ugljičnog dioksida bude nastavila eksponencijalno raste narednih godina, neće biti moguće predvidjeti kako će letjelice reagirati na promjene intenziteta zračnih struja.

Ni plovidba brodom neće biti mnogo sigurnija, jer meteorolozi predviđaju sve češće tsunamije na oceanima. Wang navodi da u posljednje vrijeme ima izvještaja o ogromnim valovima visine 40 metara, dok su ranije valovi od 20 metara bili rijetkost.

“To je tek početak klimatskih promjena jer oceani će imati više utjecaja na dodatno oslobađanje topliine i vodene pare”, kaže Wang.

Francuski meteorolog Eric Bren napominje da je ogromni ledenjak na Grenlandu počeo topiti i da bi, ukoliko se taj trend nastavi, u narednom stoljeću razina oceana mogla porasti za šest metara. Vanos smatra da je nužno prilagoditi urbanizam i način života u gradovima novoj stvarnosti kako bi se stanovništvo zašititilo od apokalipse.

Tijekom petodnevne konferencije u Montrealu održane su specijalizirane sjednice o valovima topline i suše, polarne hladnoće, obilnim padalinama i poplavama, tornadima i tropskim ciklonima.

Razgovoralo se i o utjecaju klime na energetske i transportne sustave, rad osiguravajućih društava, kao i o suradnji javnog i privatnog sektora i znanstvene zajednice u rješavanju problema klimatskih promjena.
 
(vestinet, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,